EKONOMİ - 31 Mayıs 2023 Çarşamba 16:30

E-ihracat yerli üreticileri dünyayla birleştiriyor

A
A
A
E-ihracat yerli üreticileri dünyayla birleştiriyor

Türkiye’nin 2023 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Buna göre, deprem felaketinin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüme performansı yakaladı.

Sınır ötesi elektronik ticaret hacmi geçen yıl 2,8 kat büyüme gösterdi. Yerli girişimci ve KOBİ'ler küresel elektronik pazaryerleriyle dünyayla buluşuyor. Yapılan araştırmaya göre toplam ihracatın 3'te birini alan KOBİ'lerin yüksek oranla e-ihracata entegre edilmesiyle yurt dışı ticaretin hız kazanacağı tahmin ediliyor. E-ihracatta rakamların artması Türkiye ekonomisinin büyüme performansına da olumlu etki yapıyor. Son verilere göre Türkiye büyüme performansıyla ilk çeyrekte ABD ve Euro Bölgesi'ni geride bıraktı.

Türkiye’nin 2023 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Buna göre, deprem felaketinin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüme performansı yakaladı. Türkiye 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4’lük büyüme performansıyla AB ve OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüyen ikinci ülke olurken Euro Bölgesi ve ABD’yi geride bıraktı. Euro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artış kaydetti. Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ABD ise 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,1 oranında büyüme yakaladı.

Nebati’den büyüme değerlendirmesi: “AB ve OECD ülkeleri arasında en iyi ikinci performans”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Nebati, Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel yüzde 4 büyüme kaydettiğini hatırlatarak, “Böylece ülkemiz, verisi açıklanan AB ve OECD ülkeleri arasında yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayı başarmıştır. Sıkı küresel finansal koşulların devam ettiği ve küresel ticaretin zayıf seyrettiği bir dönemden geçiyoruz. Zorlu dış konjonktürün yanı sıra asrın deprem felaketini de yaşadığımız bu dönemde yatırım, üretim ve istihdamdan asla taviz vermedik” ifadelerini kullandı.

E-ihracatta artış

Öte yandan e-ihracatta rakamların artması Türkiye ekonomisinin büyüme performansını olumlu etkiliyor. Online ticarette küresel pazaryerinin yaptığı araştırma dikkat çeken sonuçlar verdi. Türkiye’deki KOBİ’lerin e-ticaret görünümü raporunda yer alan bilgilere göre, 2019 - 2022 yılları arasında Türkiye’nin e-ticaret hacmi yüzde 80,6 oranında yüksek bir yıllık bileşik büyüme kaydetti. Yapılan pazar büyüklüğü tahminleri ise Türkiye’deki e-ticaret hacminin 2020 - 2025 yılları arasında yüzde 23,7 yıllık bileşik büyüme oranı tutturarak 2025’te mevcut hacminin 2,3 katı bir büyüklüğe ulaşacağı yönünde gerçekleşti. Aynı çalışma, küresel yıllık bileşik büyüme oranının ise yüzde 11,7 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor.

Küresel sınır ötesi e-ticaret perakende değeri 2017 yılında 1,4 trilyon dolar iken 2022 yılında 3,5 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’de yurt dışından yapılan harcamalar 2019 yılında 12,2 milyar TL iken, bu değer 2022 yılında 33,8 milyar TL’ye yükseldi.

Başka bir deyişle, 2017 - 2022 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde küresel sınır ötesi e-ticaret hacmi 2,5 kat artarken, Türkiye’deki e-ihracat hacminin 2019 - 2022, yani 3 yıllık bir dönemde 2,8 kat arttığı görüldü. Bu durum, Türkiye’de büyüyen e-ihracatın artan potansiyelinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Türkiye’deki e-ticaret faaliyetlerinin yurt içi ve yurt dışı dağılımına baktığımızda, sınırlı da olsa kademeli bir artış olduğu görüldü. ETBİS verilerine göre yurt içi harcamaların payı 2021 yılında yüzde 92 iken 2022’de yüzde 91,3’e gerilemiş, diğer ülkelerin Türkiye e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalar yüzde 4’ten yüzde 4,2’ye, yurt dışından yapılan alımlar ise yüzde 4’ten yüzde 4,5’e yükseldi. Yurt içi e-ticaret payının yüksekliği, e-ticaret alanında gelişmiş ve katma değeri yüksek bir ekosisteme sahip olan Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların iç pazardaki konumunu yansıtıyor.

Anket bulguları, doğru kanalların ve fırsatların sağlanması halinde Türkiye’deki e-ihracat işlem hacminin artabileceğini gösteriyor.

KOBİ’ler bilgi eksikliğinden dolayı e-ihracata giremiyor

2021 yılı itibarıyla, Türkiye’deki KOBİ’ler toplam ihracatın yüzde 30,4’ünü, ithalatın yüzde 14,7’sini oluşturuyor. KOBİ’lerin temsil ettiği ihracat payı, büyük ölçekli işletmelerin ihracat payının yarısından daha azını oluşturuyor. Bu doğrultuda, ankete katılan KOBİ’lerin yüzde 76,8’i e-ihracatın ne olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtirken, sadece yüzde 23,2’si e-ihracat kavramını bildiğini belirtti.

KOBİ'lerin e-ihracat potansiyeli yüksek

Ankete katılan KOBİ’lerin yalnızca yüzde 4,1’inin halihazırda e-ihracat faaliyetlerini sürdürüyor. Dolayısıyla Türkiye genelinde KOBİ’lerin e-ihracat gerçekleştirme oranlarının henüz düşük olduğu vurgulanmakla birlikte, bu alanda ciddi bir gelişim potansiyeli olduğu anlaşılıyor. E-ihracat yapan firmaların, ihracattan elde ettikleri gelir payı içerisinde e-ihracatın büyüklüğü de ayrıca analiz edilmiş ve işletmelerin yüzde 59’u, e-ihracat faaliyetlerinin ihracat içerisindeki payının yüzde 25- yüzde 50 aralığında olduğunu belirtti. KOBİ’lerin yalnızca yüzde 3’ü e-ihracatın toplam ihracat faaliyetlerinin çoğunluğunu temsil ettiğini belirtti.

Ali Canberk Özbuğutu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Başkan Murat Orhan’dan erken zeytin hasadına uyarısı Mersin’in Mut ilçesinde zeytin hasadı erken başladığı için Mut Belediye Başkan’ı Murat Orhan uyarıda bulundu. Henüz tam anlamıyla olgunlaşmamış zeytin hasadını yapmaya başlayan üreticilere uyarıda bulunan Orhan, “Dünyada zeytin üretimi yapan ülkelerin başında İspanya geliyor. İspanya’da özellikle bu yıl hem dolu hem kuraklık verim oranını düşürdü. Ulusal zeytin konseyinde takip ediyorum 1 Euro fiyatlar artmış. Dolaysıyla ben vatandaşımdan zeytin hasadı için acele etmemelerini yani olgunlaşmayı muhakkak suretle beklemelerini istirham ediyorum” dedi. Orhan sözlerine şöyle devam etti: “Şu ana kadar bazı sosyal medya kanallarında zeytin ve zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili zaman zaman paylaşımlar görüyoruz. Üreticilere özellikle net olarak şunu ifade etmek istiyorum, lütfen erken hasat etmeyin. Bekleyelim olgunlaşmış meyveleri toplayalım. Özellikle yılbaşından sonra zeytinyağı piyasası gerçekten yükselecek. Lütfen erken hasat yapmayın. Çünkü şu anda yapılan erken hasat mesela bazıları fiyat açıklayanlar var ama daha henüz net bir fiyat oturmuş değil. Açıklanmış bir kurum firma tarafından açıklanmış net bir fiyat yok. Şu an için ihracatını 50 bin ton kotayla 4-5 firma yapıyordu. Bu işi yani Mut’tan birisi zeytinyağı ihracatı yapacakken o firmalar üzerinden yapabiliyorken şu an zeytinyağı ihracatı bu kota kaldırıldı."
Erzurum Palandöken’de 60 bin fidan toprakla buluştu Erzurum’da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sonbahar dönemi fidan dikim etkinliğinde, Erzurum’da 3 ayır lokasyonda 406 hektar alanda 122 bin fidan toprakla buluştu. Palandöken Kayak Merkezi, Horasan Karabıyık Mahallesi ve Aşkale Taşağıl’da olmak üzere 3 ayrı lokasyonda gerçekleştirilen ağaç dikim etkinliğine Palandöken’den katılan Vali Mustafa Çiftçi, etkinliğin başında bir konuşma gerçekleştirdi. Erzurum’un yüzde 12’sinin ormanlık alanlardan yani yeşil vatandan oluştuğuna değinen Vali Çiftçi şu şekilde konuştu: “480 bin hektarlık tarım alanlarımız, 287 bin hektarlık orman varlığımız var. İlimizin kabaca arazi kullanım oranlarına baktığımız zaman böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla Orman Bölge Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokol gereği iki bin altı yüz elli dönümlük bu alanda fidan dikme etkinliğini gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda Aşkale’de de benzer bir etkinlik var. Orada da 69 hektar alan ağaçlandırılacak. Horasan’da da 72 dekarlık bir alan var. Toplamda 406 hektar yani 4 bin 60 dönüm alanda 122 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Böylece ilimizin, ülkemizin yeşil vatanına da bir katkıda bulunmuş olacağız. Biz bu vatanı atalarımızdan miras olarak almadık, atalarımızın bir emaneti olarak aldık. Dolayısıyla bu emaneti de en azından olduğu gibi muhafaza etmek veya daha iyisiyle bizden sonraki nesillere devretmek gibi bir mükellefiyetimiz var.” Programa; Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Akarsu, Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Palandöken Kaymakamı Yusuf Durani Dinç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Doç. Dr. Engin Avcı, DSİ 8. Bölge Müdürü Oğuzhan Yavuz, Palandöken Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sağlam ve Orman Bölge Müdürlüğü personeli katıldı.