ÇEVRE - 26 Haziran 2021 Cumartesi 12:13

Efsanelere konu olan göl koruma altına alındı

A
A
A
Efsanelere konu olan göl koruma altına alındı

Sivas’taki efsanelere konu olan Tödürge gölü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile koruma altına alındı.

Sivas’ın Zara ilçesinde bulunan Tödürge göle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Kesin korunacak hassas alan” olarak tescillendi. Karar resmi gazetede yayınlandı.

Efsanelere konu olan göl koruma altına alındı

Sivas Valisi Salih Ayhan bu kararı sosyal medya hesapları üzerinden, “Şehrimizin tüm değerli varlıklarını geleceğin emaneti biliyor, koruyarak güzelleştirmeye devam ediyoruz. Şehrimize hayırlı olsun. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” ifadeleri ile duyurdu.

Efsanelere konu olan göl koruma altına alındı

Efsanelere konu oldu

Tödürge gölünün zemininde kayıp bir yerleşim yeri olduğuna inanıldığı gibi gölün oluşumu ile ilgili de geçmişten bu güne gelen bir efsane bulunuyor. Efsaneye göre; bir adam yolunu kaybetmiş ve kendini bir köyde bulmuş. Susamış, insanlardan yardım alacağını düşünerek köye inmiş ve köylülerin kapısını çalmış.

Efsanelere konu olan göl koruma altına alındı

Her çaldığı kapıdan yüzü asık dönmüş. Kimse ona yardım edip su ve ekmek vermek istememiş. Adam insanlara beddua etmiş; "Kimse bana yardım etmedi, hepinizin ocağından su çıksın, her yeri bassın." diyerek köyden ayrılmış. Sonra köyün evlerindeki ocaklardan su çıkmaya başlamış ve her yer sularla kaplanmış. Sular altında kalan köy, bir göle dönmüş. Bundan sonra köyün adı Tödürge Köyü olduğundan, göle "Tödürge Gölü" denmiş.

Efsanelere konu olan göl koruma altına alındı

Sivas’a 50 kilo metre uzaklıkta bulunan göl, 45 metre derinliğe sahiptir. Bir çok balık türüne ev sahipliği yapan göl çevresindeki sazlıklarla dikkat çektiği gibi bir çok göçmen kuşunda uğrak yeri. Kış aylarında yüzeyi buzla kaplanan gölde yılın her mevsimi kuş gözlemciliği yapmak mümkün.

Volkan Kaplan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu.