GÜNDEM - 13 Ocak 2019 Pazar 19:10

Ege Denizi'nde kırmızı alarm

A
A
A
Ege Denizi'nde kırmızı alarm

Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz canlısı aslan balığı, Gökova Körfezi'ni istila etmeye başladı.

Zehirli aslan balığı Ege Denizi'nde hızla çoğalıyor. Bodrum’dan Gökova Körfezi'ne dalış yapmaya gelen Avukat Göray Karadut, Ören açıklarında aslan balığıyla karşılaştı. Yaklaşık 30 yıldır Bodrum ve Gökova Körfezi'nde dalış yapan Karadut, ilk kez karşılaştığı aslan balığını görünce şok oldu. Deniz dibinde kafasını nereye çevirse aynı balık türünü gören Karadut, bir tane aslan balığını avlayarak karaya çıktı. Balığı Ören açıklarında dalış yaparken yakalayan Göray Karadut, balıkların Gökova Körfezi'ni de istila ettiğini belirterek, “Ege Denizi'nin güneyinde Ören’deyiz. Akdeniz ve Ege’nin birleştiği bölgedeyiz. 30 yıldır daldığım bu sularda daha önce hiç rastlamadığım bir balığa denk geldim. Aslan balığıyla karşılaştım. Son derece tehlikeli bir balık türü. Bu balığın sularımıza gelmesi büyük bir tehlike arz ediyor. Bu balıklar Kuzey Ege Denizi'ne kadar ulaşır. Bu balığın buralara kadar gelmesi çok ürkütücü. Bu balıktan daldığım anda üç tane gördüm. Birini de emin olmak için vurdum. Üç balıkta aynı bölgedeydi, muhtemelen aynı balığın yavruları bunlar. Bir aslan balığı yavrularıyla beraber tüm bölgeyi kontrolü altına alabilecek kapasitededir. Balıklar sürü halinde değil, birbirlerinden mesafeli olarak ilerliyor ve gittikleri bölgeyi istila ediyor” dedi.

Ege Denizi'nde kırmızı alarm

Okyanus yaşamını yok ediyor 

Türkiye'de ‘aslan balığı’ olarak bilinen balık türü, akrep balığı ve hindi balığı olarakta biliniyor. Balığın kendinden küçük balık türlerini yiyerek beslendiği ve yılda bulunduğu bölgeye 2 milyon yumurta bıraktığı biliniyor. Aslan balıkları göz alıcı renkleri ve gösterişli yüzgeçleri ve kırmızı, esmer çizgileriyle deniz dibinin en renkli ve en tehlikeli canlısı olarak biliniyor. Atlas Okyanusu'nun batı kesiminde okyanus yaşamını büyük ölçüde yok eden eden aslan balığı, Akdeniz'de görülmeye başlandı. Kıbrıs ve Türkiye arasında açık denizde tespit edilen aslan balığının hızlı şekilde Akdeniz'de çoğalmaya başladığı tahmin ediliyor. 

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (UICN), zehirli dikenleri nedeniyle yırtıcı balıkları kendinden uzak tutam aslan balıklarının küçük balık kolonilerini yok eden saldırgan bir balık olduğunu ve Doğu Akdeniz'de hızla azalan balık stoklarının çoğalmayı sürdüren aslan balıkları ile daha da etkilenerek tamamen tükenebileceği açıklamasında bulundu. 

Hint Okyanusu kökenli en tehlikeli balıklardan biri olan aslan balığı, bir insanı öldürebilecek zehirli dikenleri, ilgi çekici bir aslanın yelesini andıran diken yapısı ile güzel ama bir o kadar da tehlike saçan bir balık. Avcı ve saldırgan bir tür olan aslan balığı 40 cm uzunluğuna kadar erişebiliyor. Daha çok kıyıya yakın bölgelerde ve 50 metre derinliğe kadar olan sularda kayalık bölgelerde yaşayan aslan balıkları, zıpkın avcıları ve dalış yapanların sıkça karşılaştıkları bir balık. Üst kısmında bulunan dikenlere temas durumu, birkaç gün sürebilen yanma, terleme, solunun zorluğu ve ölüme yol açabiliyor. Bu türle karşılaşıldığında dikkat edilmesi, temas durumunda mümkünse balığı da dikkatli şekilde alıp en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor.

Eren Ayhan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.