EĞİTİM - 13 Kasım 2018 Salı 15:09

“Eğitim olmadan başarıdan söz edilemez”

A
A
A
“Eğitim olmadan başarıdan söz edilemez”

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk tarafından açıklanan Milli Eğitim Vizyon Belgesi’ni değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Ne yaparsanız yapın bir işin tabanında eğitim olmazsa o sektörde başarılı olmanız mümkün değildir” dedi.

TVNET’de yayınlanan ve Semra Karabaş’ın sunduğu “Kahve Arası” programına konuk olan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un “2023 Eğitim Vizyonu Toplantısında açıkladığı “Milli Eğitim Vizyon Belgesini değerlendirdi. Dr. Aydın, okulların fiziki mekânlarının iyileştirilmesi, ders sayılarının azaltılarak özellikle temel becerileri ve öğrencilerin eğilimlerine yönelik yöntemlerini içeren kararların ülkemiz için reform niteliğinde olduğunu söyledi.

“Performans sistemi getirilmeli”

Kurumlarda çalışanların performansa tabi tutulması gerektiğine dikkat çeken Dr. Aydın, kurumlar arasında da rekabetin ön plana çıkarılması gerektiğini söyleyerek şunları ekledi: “Tüm kurumlar birbiriyle rekabete girmelidir. Dönem sonunda ölçme değerlendirme yapılarak verilen hedefler değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. 43 yıllık eğitimci olarak performansı, rekabeti, ölçülebilirliği olmayan müessesenin sisteminde eksiklikler olacağını düşünüyorum” dedi. Öğrencilerin bilgi ve becerilerine göre yönlendirilmeleri, beceri atölyelerinin açılması, öğretmenlerin mesleki becerilerinin arttırılması için yurt içi ve yurt dışı eğitimlerin arttırılmasının da önemli olduğunu söyleyen Dr. Aydın, Cumhurbaşkanının merdiven altı kurumlarda çocukların yanlış kişiler tarafından yönlendirilmesi konusunda velileri uyarı niteliğinde olan sözlerini şöyle yorumladı: “Eğitimde istediğimiz aşamada değiliz. Öğrencileri sorgulayan, düşündüren eğitim şart. Devlet, kurumların hepsini destekleyip denetlemeye yetişemeyebilir. Bu noktada özel sektörü desteklemek gerekir”

“Proje tabanlı eğitime geçilmeli”

Vizyon Belgesi’ne eklenmesi gereken birkaç madde olduğunu söyleyen Dr. Aydın, “Vizyon toplantısında eğitime dair alınan yeni kararlarla aslında her şey söylendi. Fakat benim eklenmesini istediğim birkaç ayrıntı var. Öğrenciler bilgiye dokunmalı ve bilgiyi ürüne dönüştürmelidir. Bu nedenle, kurumlarda, proje tabanlı eğitime geçilmelidir. Öğrenci, sınıfa gelmeden önce o günün dersini ekip halinde çalışarak hazırlıklı gelmeli ve yenilikler üretebilmelidir. Bu anlamda ekip çalışması ülkemizde çok zayıf. Ezberci eğitimin önüne sadece bu şekilde geçilebilir” dedi. Türkiye’nin; coğrafyası, dini, dili ve daha birçok özelliğiyle uluslararası öğrencilerin dikkatini çektiğini söyleyen Dr. Aydın, “Uluslararası öğrencilerimiz mezun olduktan sonra adeta ülkemizin birer fahri büyükelçisi gibi hareket ediyor. Türkiye’nin tanıtımını, lobisini yapan insan kaynağına dönüşüyor. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde 42 bin öğrencimiz içerisinden 6 bin kadarı uluslararası öğrenci. Uluslararası öğrenciler genellikle sağlık ve mühendislik alanlarına önem veriyorlar. Ülke ekonomisine hem maddi hem de kültürel çeşitlilik açısından da artı değerleri var” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin ÇBK Mersin Kulübü Başkanı Serdar Çevirgen: "Dünya çapında çok büyük bir basketbol organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdik" Çukurova Basketbol (ÇBK) Mersin Kulübü Başkanı Serdar Çevirgen, Mersin’de düzenlenen FIBA Kadınlar Euroleague Final Four ile ilgili, "Dünya çapında çok büyük bir basketbol organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdik" dedi. ÇBK Mersin Kulübü Başkanı Serdar Çevirgen, Mersin’de düzenlenen Kadınlar Euroleague Final Four Organizasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Emeği geçen ve sponsorlara teşekkür eden Çevirgen, "Biz bu organizasyonu tamamen Mersinli vatandaşlarımızın desteğiyle, dışardan hiçbir organizasyon firması ile iş birliği yapmadan gerçekleştirdik. İlimizin imkanları dışında aldığımız tek yardım bütün süreçte yanımızda olan ve desteğini esirgemeyen Türkiye Basketbol Federasyonu’dur ki; onlar olmadan bu işin altından kalkabilmemiz mümkün değildi" diye konuştu. "Avrupa’da Mersin için ’Turkish Miami’ diyorlar" Organizasyon sayesinde Mersin’i bütün Avrupa’ya layıkıyla tanıttıklarına inandığını ifade eden Çevirgen, sözlerine şöyle devam etti: "Bilinmesini isterim ki Avrupa’da Mersin için ’Turkish Miami’ diyorlar. FIBA yönetimi bize uluslararası büyük organizasyonlara şehir olarak ev sahibi olabileceğimizi söylüyor. Sahil şeridimizin dünyaya örnek olduğunu, şehrin adını hiç duymayanlar, şehrin modernliğine şaşırdıklarını ifade ediyorlar. Tüm bunların üstesinden gururla geldiğimiz bu büyük organizasyon sayesinde şehrimizin kazanımlarıdır. Sportif olarak istediğimiz başarıyı yaşatamadık şehrimize. 7 senelik bir kulüp için burada olmanın büyük başarı olduğunu bütün spor kamuoyu biliyor ama bizim için yeterli değil. Çukurova Mersin olarak FIBA’nın da gözünde bizzat onların ağzından duyduğumuz Avrupa’nın en önemli kadın basketbolu organizasyonlarından biri olabilmenin gururunu da yaşıyoruz. Mersin’de dünya çapında çok büyük bir basketbol organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdik." "Tüm basketbolseverleri yanımızda görmek istiyoruz" Final Four’da Avrupa üçüncülüğü maçında Mersinli sporseverlerin maça gösterdiği ilgisizliğe üzüldüğünü dile getiren Çevirgen, Servet Tazegül Spor Salonu’nda yarın saat 19.30’da Kadınlar Basketbol Süper Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe ile yapacakları karşılaşmada tüm basketbolseverleri yanlarında görmek istediklerini kaydetti. Turnuva içerisinde bazı olumsuzluklar yaşandığını, bazılarının karşı tarafın tahrik etmesinden, bazılarının da kendi hatalarından kaynaklandığını anlatan Çevirgen, "Şampiyon olan Fenerbahçe’yi tekrar kutluyorum. Sporsever ve vatansever olarak bizi tekrar gururlandırdılar. Sonuçta Çukurova Mersin olarak senelerdir Avrupa’nın en büyüğüyle mücadele etmenin, rakip olabilmenin gururunu duyuyoruz" dedi.