RAMAZAN - 14 Eylül 2008 Pazar 11:37

En uygun sahur yemeği kahvaltılık

A
A
A
En uygun sahur yemeği kahvaltılık

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için sahurda kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için sahurda tost, çok az yağlı börek, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, zeytin, süt, açık çay, komposto gibi kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Enstitü, iftar ve sahurda aşırı yüklenmeye bağlı olarak mide-bağırsak hastalıkları, aşırı yağlı beslenmeye bağlı olarak da kalp-damar hastalıkları görülebileceği uyarısında bulundu.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunlarını en aza indirgemek ve verimliliği arttırmak amacıyla "Ramazan'da Beslenmeye Dikkat" başlıklı bir rapor hazırladı.

Güncel hayatta kişilerin 3-6 öğün olan yeme alışkanlıklarını Ramazan ayında iki öğüne düşürmek durumunda kaldıkları belirtilen raporda, bu düşüşün kişilerde paniğe yol açtığı vurgulandı.

Kişilerin yemedikleri öğün sayılarını 2 öğüne sıkıştırmaya çalıştığı belirtilen raporda, "Günde ister 6 kez beslenilsin, ister 2 kez beslenilsin midenin belli bir hacmi vardır. Bu kapasiteyi zorlamak çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Kişiler aç karnına iftar ve sahurda tüketecekleri yiyecekleri düşünmeye başlarlar. Böylece mide asit salgısı arttığı için menüde daha fazla çeşidin bulunmasına özen gösterilir. Fakat bu durum Ramazan ayı boyunca gastro intestinal sisteme yüklenmeye bağlı olarak mide-bağırsak hastalıkları, aşırı yağlı beslenmeye bağlı olarak da kalp-damar sistemi hastalıklarında artışa ve kilo alımına yol açmaktadır.

Vücut açlık durumunda metabolizmayı yavaşlatır ve daha az kalori harcar. Ramazan'da gereksiz kilo alımı buna bağlıdır. Bu nedenle aşırı ve yanlış beslenmeden kaçınıp dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz" ifadelerine yer verildi.
Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ramazan ayında sağlık sorunları yaşanmaması için öneri ve uyarılarda da bulundu.

İftarda dikkat edilmesi gereken kurallar

 - Gün boyu vücut susuz kaldığı için orucu az miktar su ile açıp, günlük 2-2,5 litre olan su ihtiyacı zaman aralıklarına yayarak giderilmelidir.

- Uzun süren açlık döneminden sonra düşen kan şekerinin ani yükselmesini engellemek için glisemik indeksi düşük olan posalı gıdalar tercih edilmelidir.

- Zeytin, hurma, çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt, salata tüketilmelidir.

- Çiğ yenen sebze ve meyveler parazit ve enfeksiyonları önlemek açısından sirkeli suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletilmeli, 1 litre suya 2 yemek kaşığı sirke konularak yıkanmalıdır.

- Salatalarda oluşabilecek vitamin kaybını önlemek için iftar saatine yakın hazırlanmalıdır.

- 15-20 dakika aradan sonra az yağlı etli yemekler, kompostolar ve kepekli ekmek tercih edilmeli, bu geçen süre zarfında tokluk merkezi uyarıldığından aşırı yemek yeme ve kan şekerinin ani yükselmesi engellenmiş olur.

- Yaklaşık 1 saat sonra meyve ve hafif sütlü tatlılar yenebilir.

- Demir emilimini engellememesi için çay veya kahve yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir.

Sahurda dikkat edilmesi gereken kurallar

- Aç geçen süreyi en aza indirmek için sahura mutlaka kalkılmalıdır.

- Kahvaltı tarzı hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Tost, çok az yağlı börek, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, zeytin, süt, açık çay, komposto ile sahur tamamlanabilir.

Ramazan'a özel öneriler

 - Gıdaların hazırlama ve pişirme yöntemlerine dikkat edilerek, kızartmadan kaçınarak haşlama, ızgara ve buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.

- Ağır kızartma ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir.

- Yiyecekler yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yenilmelidir.

- Asitli ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır.

- Kuru yemişler yerine 1 avuç kadar fındık veya 2-3 adet kadar ceviz tercih edilmelidir.

- Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmelidir.

- Kabuklu yenebilen meyveler kabuklarıyla tüketilmelidir.

- Aşırı tuz ve baharatlardan kaçınılmalıdır.

- Yemekler çok soğuk ve aşırı sıcak tüketilmemelidir.

- İftar ve sahurda et, süt, sebze, meyve ve tahıl grubunun bulunmasına dengeli beslenme açısından dikkat edilmelidir.

- Mümkün olduğunca kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmelidir.

YUSUF ZİYA ERARSLAN-ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.