EKONOMİ - 17 Mayıs 2021 Pazartesi 17:06

Enerjide yatırımlar artıyor, dışa bağımlılık azalıyor

A
A
A
Enerjide yatırımlar artıyor, dışa bağımlılık azalıyor

Türkiye’de enerji sektöründe farklı alanlara ciddi yatırımlar yapılarak dışa bağımlılık azaltılıyor. Yerli şirketler elektrik üretim santrali projeleri geliştiriyor, kuruyor, işletiyor ve üretilen elektriğin satışı ile elektrik ticareti yapıyor.

Enerji, ülkelerin ekonomik kalkınmalarında önemli rol oynuyor. Enerjiyi üreten ülkeler, ekonomik parametrelerde avantaj sağlıyor. Türkiye’de son yıllarda atılan adımlarla enerjiye yapılan yatırımlar artırıldı. Sanko Holding Onursal Başkanı Zeki Konukoğlu, Grubun sahip olduğu 6 hidroelektrik, 6 rüzgar ve 3 jeotermal santralle bugüne kadar toplam 1,5 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi. Ekovitrin Dergisi Mayıs sayısında açıklamaları bulunan Konukoğlu, Grubun 6 hidroelektrik, 6 rüzgâr ve 3 jeotermal santralle tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan toplam 1.000 MW kurulu gücü ve bu kurulu güçle yılda 3,4 milyar kWh enerji üretme kapasitesi bulunduğunu söyledi. Grup, tüm tesislerindeki karbon çalışmalarını tamamlayarak, halihazırdaki karbon ve yeşil sertifika miktarını beş katına çıkarmayı ve bunun yanı sıra karbon ticaretinde aktif olarak rol almayı hedefliyor.

"Pandemide etkin bir şekilde önlemlerimizi aldık"

Tüm faaliyetlerinde iş sağlığı ve güvenliği standartlarını en ön sıraya koyan Sanko Enerji’nin Covid-19 salgını sırasında tüm ofis ve işletmelerinde, etkin bir şekilde önlemlerini aldığını kaydeden Zeki Konukoğlu, “Sanibey Barajı, TSE’nin Covid-19’a karşı açıkladığı tüm standartları karşılayarak, 10 Haziran 2020’de, enerji sektöründe ‘Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ alan ilk işletme oldu. Sanibey Barajı’nın bu belgeyi almasından bir ay kadar sonra, 16 Temmuz 2020’de, Rize’de faaliyette olan Cevizlik HES, Kalkandere HES ve Kızılağaç HES ve onların ardından Tokat’ta bulunan Tepekışla Barajı ve HES de ‘Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ almaya hak kazandı. Manisa Salihli’de hizmet veren ve toplam kurulu gücü 69,5 MW olan JES-1, JES-2 ve JES-3 jeotermal santralleri de Aralık 2020’de ‘Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ alan ilk jeotermal enerji santrali oldu” diye konuştu.

Türkiye de enerji sektörüne yapılan yatırımlar

Derginin Mayıs sayısında Kearney’nin ‘Türkiye’nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Raporu’ kapak manşetine taşındı.

Araştırmaya göre Türkiye’nin elektrik üretimi 100 GW’a yaklaştı. MW100 2021 listesinin zirvesinde devlete ait Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) yer alıyor. MW100 araştırmasına göre EÜAŞ’a bağlı santrallerin 20 bin 981 MWe’lik kurulu gücü bulunuyor. Bu kapasite, Türkiye’nin 95 bin 890 MWe’lik toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 22’sini oluşturuyor. Listenin ikinci sırasında ise 3 bin 830 MWe’lik kurulu güce sahip ENKA bulunuyor

İlk 10 şirket değişmedi

MW100 araştırmasının dördüncü sırasında 2 bin 818 MWe’lik kurulu gücüyle Eren Enerji, beşinci sırasında ise 2 bin 737 MWe’lik kurulu gücüyle Çelikler Holding yer alıyor. Cengiz Enerji 2 bin 715 MW ile altıncı, Limak Enerji 2 bin 576 MW ile yedinci, Aydem Enerji bin 964 MW ile sekizinci, İÇDAŞ bin 669 MW ile dokuzuncu, Bilgin Enerji bin 577 MW ile 10’uncu sıradaki yerlerini korumayı başardılar. İlk 10 içinde kurulu gücünü en çok arttıran oyuncu unvanı da Limak Enerji’de.

Elektrik üreticilerinin 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla sahip oldukları kurulu güçlerine göre yapılan ‘MW100, Türkiye’nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi Araştırması’nda yer alan şirketlerin toplam kurulu gücü 79 bin 420 MWe’ye ulaşıyor. Bu kapasite, MW100 şirketlerinin Türkiye’nin toplam kurulu üretim kapasitesinin yüzde 83’ünü oluşturuyor.

Hidroelektrik en büyük kaynak

MW100 şirketlerinin kurulu güçlerinin kaynak bazında dağılımı incelendiğinde doğalgaz ile hidroelektriğin son yıllarda olduğu gibi önde olduğu görülüyor. Bu iki kaynaktan hidroelektrikte 26 bin 439 MWe, doğalgazda ise 23 bin 561 MWe kurulu üretim kapasitesi bulunuyor. Hidroelektrik ve doğalgazı, 19 bin 510 MWe’lik kurulu güçle kömür izliyor. MW100 şirketlerinin yerli kömürde 12 bin 241 MWe, ithal kömürde ise 7 bin 192 MWe’lik kurulu kapasiteleri bulunuyor. Son yıllarda büyük yatırım yapılan ve hızla büyüyen yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar ise 7 bin 417 MWe’lik kurulu kapasite ile kömürün arkasında yer alıyor.

Bu yıl 9 yeni şirket girdi

MW100 listesine bu sene 9 yeni şirket dahil oldu. Yeni katılan şirketlerin tümü yenilenebilir enerji kaynaklarındaki güçlü portföyleriyle dikkat çekiyor. Yeni katılan şirketlerin yüzde 80’inin sadece yenilebilir enerji kaynaklarında yatırımları bulunuyor. 2020 yılında hidroelektrik santrallerine yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Energo-Pro listeye 60. sıradan girdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trabzon hasır bileziği fiyatları artan altın fiyatları ile birlikte tarihi zirvesinde Özellikle İran ile İsrail arasındaki gerilimin altın fiyatlarında artışa neden olması ile birlikte coğrafi işaretli Trabzon hasır bileziğinin fiyatı da tarihinin en yüksek fiyatlarına ulaştı. Gram altın fiyatlarının son dönemde İran ve İsrail arasındaki gerilimden ötürü 2 bin 500 liranın üzerine çıktığı Trabzon’da coğrafi işaretli Trabzon hasır bileziğini düğün sezonu öncesi almak da zorlaşıyor. Vatandaşlar güvenli liman olarak gördüğü altından yine vazgeçmeyerek kuyumcuların yolunu tutarken, konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, Ortadoğu’daki gerilimin devam etmesi halinde ons ve buna bağlı olarak gram altın fiyatlarındaki artışın da devam edeceğini söyledi. Yazıcı "Bu sıralar altın fiyatları yukarı doğru gitmekte ve hızlıca yükselmekte. Özellikle İran-İsrail savaşının başlaması ile beraber altın fiyatlarında yükselişin başladığını görmekteyiz. Ons değerinin özellikle 2 bin 370-2 bin 400 dolar seviyelerini görmesi, doların da 33 TL seviyelerini görmesi ile beraber altının TL bazındaki karşılığı yaklaşık 2 bin 600 TL’yi geçiyor. Dün vatandaşlar tarafından yoğun bir işlem yapıldı. Özellikle külçe altının veya sarrafi altın dediğimiz ürünlerin bu anlamda çok büyük rağbet gördüğünü gözlemlemekteyiz. Çünkü küçük yatırımcılar özellikle maaş yatış dönemleri olan ayın 1-2’si ve 15-16’sı gibi tarihlerde maaşlarını alıp hemen 3-5 gram alıyor. Ancak dünkü yoğunluğa bakıldığı zaman hareketlilik bayağı yoğundu. Bu da küçük yatırımcının en önemli güvenilir limanının altın olduğunu tekrar görmemizi sağlıyor. Önümüzdeki aylarda eğer bu jeopolitik durumlarda tekrar değişiklik olursa, Ortadoğu’da herhangi bir savaş çığırtkanlığı olduğunda en güvenilir yatırımın altın oluşundan ötürü tüm dünya ülkelerinin merkez bankaları düzeyinde altına dönüş yapacağını görmekteyiz. Rakamların ise Ons değerinin 3000 dolar seviyesinde olabileceğini, doların ise 35-40 TL seviyesinde olabileceğini öngörüyoruz. Ama inşallah bu şekilde olmaz" dedi. Altının gram fiyatının her geçen gün artması en çok dünyaca üne sahip coğrafi işaretli Trabzon Hasır Bileziğini etkiledi. 2 sene öncesine kadar 120 bin TL civarında alınabilen setin bugün en düşük 300 bin TL’ye kadar alıcı bulduğunu belirten Yazıcı, "Önümüzdeki haziran ayında başlayacak olan düğün sezonu bu ay erken başladı. Hasır takımları geçtiğimiz yıl ile kıyaslarsak yüzde yüz bir artış sağladı. En düşük hasır bilezik fiyatı 300 bin liradan alıcı bulurken en yüksek hasır bilezik fiyatı takım olarak bakıldığında 650-750 bin lira seviyesinde görmekteyiz. Gram olarak bakıldığında bileziğin bugün satış fiyatı 2584 TL, külçe altın dediğimiz yani 24 ayar sarrafi altın 2730 TL, hasır bileziğin satışı 3026 TL, çeyrek altın 4685 TL ve Cumhuriyet altını ise 18 bin 700 TL seviyesinde işlem görüyor" diye konuştu.
İstanbul Av sezonunun son günlerinde balıkçıların yüzü güldü Denizlerde 4.5 ay sürecek olan avlanma yasağı başladı. Av sezonun son günleri bereketli geçerken, büyük ve bol miktarda ağlara takılan Karadeniz somonu ve istavrit, balıkçıların yüzünü güldürdü. Karadeniz somonunun kilogramı Beylikdüzü’nde bulunan Balıkçı Kenan’da 120 liraya, istavrit ise 50 liraya kadar düştü. Deniz canlıları popülasyonunun artması ve nesillerin korunması amacıyla konulan 4.5 aylık endüstriyel avlanma yasağı dün itibariyle başladı. Yasağın başlamasına sayılı günler kala balıkçıların ağlarına bol miktarda, Karadeniz somonu ve istavrit balığı takıldı. Bolluk sonrası Beylikdüzü’nde bulunan Balıkçı Kenan’da fiyatlar düştü. Karadeniz somonunun kilogramı 120 liradan, istavritin kilogramı ise 50 liradan vatandaşlara sunuldu. Sezonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “ 10 gündür çok bereketli. Denizin suyu bazen balık olabiliyor. Bakın, 50 liraya istavrit var. Son günleri değerlendirelim, mevsimimiz çok güzel geçti. Bazı bilmeyen kardeşlerimiz, arkadaşlarımız ’mevsim iyi geçmedi’ diyebiliyor. Ama çok güzel geçti. 10 senedir balıkçı camiası çok memnun. 4’üncü ayın 15’inde avlanma yasağı başlıyor ama 9’uncu ayın 1’inde biz balıkçıların bayramı başlıyor. İstavrit 50 lira, lüfer yavrusu gibi. Karadeniz incisi somon 120 lira, uskumru 100 lira, sarpa 100 lira. Bu son günlerin bereketi. Herkes bu bereketten faydalansın” dedi.