ASAYİŞ - 10 Kasım 2018 Cumartesi 10:01

Film gibi hırsızlık |Gümüşhane haberleri

A
A
A
Film gibi hırsızlık |Gümüşhane haberleri

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde 30 yıldır esnaflık yapan Halim Tonyalı’nın başından Trabzon’da filmleri aratmayacak bir hırsızlık olayı geçti. Olayın faillerinin yakalanması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya çağrıda bulunan Tonyalı, bulunursa 50 bin liralık ürünlerini garibanlara dağıtacağını söyledi.

Ticarete çocuk yaşlarda pazarcılık yaparak başlayan ve 20 yıl önce Torul ilçe merkezinde açtığı giyim mağazasıyla ticari hayatını sürdüren 5 çocuk babası 36 yaşındaki Halim Tonyalı, 20 gün önce İstanbul’daki firmalardan verdiği siparişleri uzun yıllardır birlikte çalıştığı nakliye firması aracılığıyla Trabzon’a kadar getirtti. Bu noktadan sonra yaşadıklarını “Filmlerde böyle sahne olmaz” sözleriyle özetleyen Tonyalı, “İstanbul’dan 20 gün önce mal aldık. 20 yıl boyunca çalıştığımız firmaya verilen mallar 26 Ekim’de Trabzon’a geldi. Kardeşimi malları almaya yolladığımda ona malların alındığını söylediler. Kardeşim şok yaşadı ‘Bizim malımızı kim aldı ?’ diyerek beni telefonla aradı. Bende şirket sahibini aradım. 'Şehir içi nakliyattan birisi geldi aldı' dedi. Bende ona ‘Sen benim malımı nasıl verirsin, neye güvenerek, neye dayanarak verirsin. 20 yıldır seninle çalışıyorum. Benim haberim olmadan sen benim malımı nasıl verirsin’ diyerek tepki gösterdim" ifadelerini kullandı.

“Kamerada tespit ettiğimiz şahsı hem taksici hem nakliyatçı onayladı” 

Ardından kendisinin de Trabzon’a giderek Jandarmayla birlikte yol güzergahı ve çevrede araştırma yaptıklarını, güvenlik kameralarının görüntülerini incelediklerini kaydeden Tonyalı, “Tespitlerimize göre hırsız malı şehir içi nakliyatla alarak Maçka yakınlarındaki özel bir sanayi bölgesinin oraya indirmiş. Kamera görüntülerine göre 20 dakika sonra gelen beyaz araca malı yükleyip götürüyorlar. Kamerada araç tam net görünmüyor. Bu görüntülere göre taksiciyi bularak şahsı bulmak istedik. Onun ifadesinden hareketle marketten su aldığını belirledik ve market kamera kayıtlarında şahsın fotoğrafını tespit ettik. Hem nakliyeci hem taksici adamı doğruladı” diye konuştu. 

Konunun savcılığa iletilmesinin ardından polise yönlendirildiğini ve poliste ifade verdiklerini kaydeden Tonyalı, şunları söyledi:

“Hırsız sanayide şehiriçi nakliyeciyi tutup oradaki lokantadan telefon açıp ismimizi kullanarak ‘Ben Halim Tonyalı, malım geldi mi İstanbul’dan. Arabam Maçka’da arıza yaptı. Ben nakliyatçı yolluyorum malımı gönderir misiniz?’ diyor ve malımızı alıyor. Nakliyatçıya 'malını özel sanayi bölgesinin çıkışında indir' demiş. O da indiriyor ve oradan ayrılıyor. Ondan sonra da gördüğümüz görüntülere göre mal oradan beyaz bir araçla alınıyor. Buradan Akçaabat’a kadar yarısını taksi tutarak yarısını da beyaz araçla götürüyor.”

“Benim malım bulunsun garibanlara dağıtacağım” 

Trabzon gibi metropol bir şehirde hırsızın hala bulunamamasını yadırgadığını dile getiren Tonyalı, “Burası koskaca bir şehir. Buradan Akçaabat’a kadar olan kameralarda bu şahıs bulunabilirdi. Demek ki incelenmiyor, bulunmuyor. Biz isyan ediyoruz. Ben malda değilim. Benim malım bulunsun garibanlara dağıtacağım. Ben 50 bin TL’lik malda değilim. Ben sadece bu bin lira da olsa bu şahsın bulunmasını istiyorum. Trabzon’da benim malımı ismimi kullanarak olan şahıs bulunsun. Ben mal bulunduğu takdirde kendim veya biri aracılığıyla fakirlere dağıtacağım. Ben malda değilim, benim dostum, düşmanım kim öğrenmek istiyorum. Kimdir beni takip eden? Kim malımı alıyor?” diye konuştu. 

İstanbul’dan getiren nakliyat firmasına da ateş püsküren Tonyalı, “İmzası olmadan, telefonla arayıp teyit etmeden siz bir kişinin malını nasıl veriyorsunuz? Böyle bir adalet olur mu? Sen benim adıma kalkıyorsun veriyorsun ondan sonra diyorsun ki 'o geldi' aldı. Olur mu böyle bir şey. Ben suçluların, zanlıların Trabzon gibi büyük bir şehirde bulunmasını istiyorum. Bunu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan istiyorum” şeklinde konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.