DÜNYA - 16 Ekim 2021 Cumartesi 19:42

Fransa tarihinde bir ilk

A
A
A
Fransa tarihinde bir ilk

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yüzlerce Cezayirlinin polis tarafından katledilmesinin 60. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı. Böylelikle Fransa tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı 1961 katliamı için düzenlenen törenlere katılmış oldu.

Fransa’nın başkenti Paris’in batısında bulunan Nanterre kentinde Cezayirlinin polis tarafından katledilmesinin 60. yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Törene, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katılması ile ülke tarihinde bir ilk yaşandı. Fransa tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı 1961’deki katliamın yıldönümünü kutlamalarına katılmış oldu. Macron söz konusu katliamın yaşandığı yerlerden biri olan Seine Nehri'nin Bezons Köprüsü kıyısına çelenk bıraktı. Törende 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan Macron, daha sonra kurbanların yakınlarıyla görüştü.

"İşlenen suçlar Cumhuriyet için affedilemez"

Elysee Sarayı tarafından anma törenine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Paris Polis Müdürü Maurice Papon'un yetkisi altında o gece işlenen suçlar Cumhuriyet için affedilemez" ifadesi kullanıldı. Fransa’nın söz konusu katliamda belirlenen sorumluluklarını kabul ettiği kaydedilen açıklamada, bu kabulün her şeyden önce kendine sonra da Cezayir savaş suçlarının bedenlerini ve ruhlarını yaraladığı herkese borçlu olduğu beyan edildi.

Fransa tarihinde bir ilk

Yüzlerce Cezayirlinin katledildiği "17 Ekim 1961 Katliamı"

17 Ekim 1961'de yerel saatle 20.30'dan sonra Cezayirlilerin sokağa çıkma yasağını protesto etmek ve Cezayir bağımsızlık savaşını desteklemek için başkent Paris'te barışçıl bir gösteri düzenlenmişti. Yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı gösteride, Paris Polis Müdürü Maurice Papon'un talimatı üzerine Fransız polisi yüzlerce Cezayirliyi katletmiş ve bedenlerini Seine Nehri’ne atmıştı. Binlerce kişinin yaralandığı ve yaklaşık 12 bin kişinin gözaltına alındığı olaylarda 300'den fazla Cezayirlinin katledildiği tahmin ediliyor.

Fransa tarihinde bir ilk

Fransa ve Cezayir arasında diplomatik kriz

Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik kriz geçtiğimiz Eylül ayının sonlarından bu yana devam ediyor. Fransa'nın Cezayir, Tunus ve Fas vatandaşlarına yönelik vize kısıtlaması getirmesinin ardından Cezayir, Fransa'nın Cezayir Büyükelçisi François Gouyette'yi Dışişleri Bakanlığına çağırarak tek taraflı olarak nitelendirdiği karara tepki göstermişti.

Fransa tarihinde bir ilk

Cezayir tarihinin Fransa'ya nefret besleme üzerine yazıldığını iddia eden Macron’un "Fransız kolonizasyonundan önce Cezayir ulusu var mıydı?" sözlerinin ardından iki ülke arasında gerilim yeniden tırmanmıştı. Cezayir söz konusu açıklamalara, Paris’teki Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u derhal ülkeye çağırarak ve Cezayir hava sahasını Fransa’ya ait askeri uçaklara kapatarak tepki göstermişti. Macron daha sonra Fransa ve Cezayir arasındaki gerginliği hafifletmek için diyalog çağrısında bulunmuştu.

Melike Yazır
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Meyve bahçelerinde artık bungalov yetişiyor, ne denetim var ne estetik Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca’yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda. Geçmişte doğası ile Türkiye’nin en güzel bölgelerinden olan Sapanca, eski güzelliğini mumla arıyor. Sosyal medyanın da gelişmesiyle daha da bilinir hale gelen Sapanca bir zamanlar meyvesi ile Türkiye’nin en önemli ilçeleri arasındaydı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlere yakınlığıyla her yıl çok sayıda yerli ve yabancı tatilciyi ağırlayan Sapanca beton yığınına dönmüş durumda. Denetim yok, para kazanma hırsı var Zamanın meyve bahçeleriyle ünlenen ilçede şimdilerde ise bilinçsizce yapılan bungalovlar, bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Ağaçların yok edilerek bungalova dönüştüğü ve bungalov dolandırıcılığının da arttığı ilçede, bölge halkı Sapanca Belediyesi’nin bu duruma bir an evvel önlem almasını istiyor. Para kazanma hırsı, Sapanca Belediyesi’nin hiç bir önlem almaması doğası ile dikkat çeken ilçeyi adeta bungalov mezarlığına çevirdi. "Eskiden buradan 12 kamyon meyve yüklenirdi" İlçede yaşayıp arsası, tarlası olan, şehir dışında yaşayıp Sapanca’dan arsa alan çok sayıda kişi para kazanma hırsı uğruna adeta ilçenin güzelliğine kurşun sıkıyor. Ağaçlar tek tek kesilirken, ormanların içine bile bungalovlar yapılıyor. Bungalovların hemen hemen her yerde yapıldığını anlatan 67 yaşındaki ilçe sakini Ahmet Memi, “Eskiden Sapanca’nın nüfusu azdı. Her taraf ağaçlarla dolu ve Sapanca, şehrin meyve merkeziydi. Eskiden buradan 12 kamyon meyve yüklenirdi hatta bir kamyon 600 kasa meyve alırdı" dedi. "Ne ormanın güzelliği ne de ilçenin güzelliği kaldı" O halden bu hale geldiklerini ifade eden Memi, "Bundan sonra istikbali hiç yok, imar falan verilmemesi lazım. Bungalovlarda herkesin bir geliri var ama bunlarda kontrol kaçtı. Yabancılara satıldı, kiraya verildi bu şekilde olmamalıydı. Sapanca’nın kendi insanı faydalansaydı kabulümdü ama geliyor adam 20 tane yapıyor, tel örgüsünü çekiyor. Geliri var, para kazanıyor ama görüntüyü de bozmaması lazım bakıyoruz her taraf doldu, geceleri ışıl ışıl oluyor. Ne ormanın güzelliği ne de ilçenin güzelliği kaldı. Tamam yapacaksan da çeki düzen vereceksin böyle olmaması lazım” diye konuştu.