DÜNYA - 18 Aralık 2018 Salı 20:24

Fransa’da emeklilerden protesto

A
A
A
Fransa’da emeklilerden protesto

Fransa’da emekliler, Maliye Bakanlığı önünde hükümet karşıtı gösteri düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron döneminde uygulamaya konulan zorunlu kesintilere karşı çıkan ve maaşlara zam talebinde bulunan emekliler, Fransa Maliye Bakanlığı önünde bir araya geldi. Sendika ve Sivil Toplum Örgütlerinin çağrısıyla toplanan emekli vatandaşlar, ülkede alım gücünün yüzde 6 oranında düştüğünü ifade etti.

Göstericiler, Macron'un seçim vaatleri arasında bulunan ve çalışanların sigorta ödemelerini hafifletmek için genel katkı ödeneği adıyla geçen 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe konulan kesintileri protesto etti. Ekonomik durumun gittikçe kötüye gittiği ve hayat pahalılığından en çok etkilenen kesimin emekliler olduğu vurgulanan açıklama ve sloganlarla devam eden gösteri, çevredekilerden de büyük destek gördü.

Hükümetin reform politikalarını protesto eden göstericiler, Macron’un seslerini duymadığını belirterek gerçekleri söylemediğini, sosyal yardımların kesintiye uğraması üzerine geçim sıkıntısı çektiklerini ifade etti.
Gösteriye katılan emekli bir kadın İHA‘ya yaptığı açıklamada “Emekliyim benim de insanca yaşama hakim olmalı. Hükümet gaza ve elektriğe zam getirip, lojman yardımı ve buna benzer yardımları düşürdü, zenginden aldığı vergileri kaldırdı, emeklilerin haklarında kısıntıya gitti, geçinemiyoruz. Cumhurbaşkanı Macron’un vaatleri gerçeği yansıtmıyor. Göz boyuyor“ dedi.

Bir başka gösterici ise “Noel bayramı geldi, torunlarıma hediye alamıyorum, kendimiz zor geçiniyoruz, hediye almak hayal oldu. Buyurun işte Noel hediye paketlerinde ne olduğunu siz de görün, elektrik, gaz, kira, her şeye zam, bize daha evvelki hükümetlerin verdiği sosyal yardımları düşürdü. Hayat şartlarını göz önünde bulundurup yükselteceğine düşürdü. Biz emeklilere yaşama hakkı tanınmıyor“ şeklinde konuştu.

Tansu Sarıtaylı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir merkezli “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaşım yaparak operasyonlar hakkında bilgi verdi. Bakan Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre, İzmir merkezli olarak Mersin ve Van’da gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında elebaşılığını Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu’nun yaptığı 2 ayrı suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda toplam 25 şüpheli yakalanırken 16 adet tabanca, 2 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 10 adet tüfek, çok sayıda fişek, tüfek kartuşu ve muhtelif miktarda uyuşturucuya ise el konuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu İzmir merkezli Mersin ve Van’da düzenlenen operasyonlarda, organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, eğlence mekanlarını cebir ve tehdit kullanarak ele geçirmeye çalıştıkları, esnaflara ait işyerlerini kurşunladıkları, silahlı tehdit ile mağdur şahıslara zorla senet imzalattırdıkları, 3’üncü şahıslar adına para tahsilatı yaptıkları, silah ticareti yaptıkları, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi.