MAGAZİN - 12 Ağustos 2018 Pazar 17:41

GAZLI içeceklerin içeriğinde NE VAR? Gazlı içecek içerik bilgisi (HADİ SORUSU GAZLI İÇECEK)

A
A
A
GAZLI içeceklerin içeriğinde NE VAR? Gazlı içecek içerik bilgisi (HADİ SORUSU GAZLI İÇECEK)

GAZLI içeceklerin içeriğinde NE VAR? Gazlı içecek içerik bilgisi (HADİ SORUSU GAZLI İÇECEK) Herkesin merakla beklediği HADİ yarışması bu akşam da oynanacak. Bu akşam ki oyun için verilen ipucu ise gazlı içeceklerin içeriğinde neler olduğu... Peki Gazlı içeceklerin içeriğinde neler var? İşte detaylar...

Gazlı içeceklerin içeriğinde ne var? Gazlı içecek içerik bilgisi (HADİ SORUSU GAZLI İÇECEK)... Herkesin merakla beklediği HADİ yarışması bu akşam da oynanacak. Bu akşam ki oyun için verilen ipucu ise gazlı içeceklerin içeriğinde neler olduğu... Peki Gazlı içeceklerin içeriğinde neler var? İşte detaylar...

GAZLI İÇECEKLERİN İÇERİĞİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

GAZLI İÇECEK NEDİR?

İçeriğinde çeşitli zararlı maddeler bulunduran, asit ve şekerle zenginleştirilen, farklı aromalarda ve renklerdeki içeceklerdir. Üreticiler bu asitli içecekleri çeşitli maddeler kullanarak hazırlamaktadır. Her biri de içeriklerinin bir kısmını gizli tutmaktadır. Gazlı içeceklerin vücuda birçok zararları vardır. Son zamanlarda light ve şekersiz gibi kalori değeri daha düşük olanları üretilmiştir ama bunlarında zararlı kategorisinde yer aldığı unutulmamalıdır.

Gazlı İçeceklerin Zararları Nelerdir?

Artık çoğu kişi gazlı içecekleri su niyetine tüketmeye başlamıştır. Gazlı içecek kullanımının artmasıyla su, süt, süt ürünleri gibi içeceklerin ve besinlerin tüketimi azalmıştır. Tüm bunlara, gazlı içeceklerin zararlı bileşenleri de eklenince ciddi zararlar ortaya çıkmıştır.

Gazlı içeceklerin hiçbir besleyici değeri bulunmamaktadır. Geçici tokluk hissi veren, şişkinlik sağlayan bu içecekler kolay acıkmaya neden olurlar. Şeker oranının ani iniş çıkışları tetiklediği de bilinmektedir. Gazlı içeceklerin osteoporoz, diş çürüğü, şişmanlık, kemik erimesi, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği belirlenmiştir. Kilo alımını şiddetli şekilde hızlandırdığı da bilinmektedir.

GAZLI içeceklerin içeriğinde NE VAR? Gazlı içecek içerik bilgisi (HADİ SORUSU GAZLI İÇECEK)

Gazlı İçeceklerin içeriğinde ne var?

Fosforik Asit: Vücuda alınan kalsiyumun emilimini azaltan, osteoporoz, diş ve iskelet sisteminin güçsüzleşmesine sebep olan bir maddedir. Mide içerisindeki hidroklorik asidi etkisizleştirerek sindirimin zorlaşmasına neden olur. Böylelikle besinlerin faydalı maddelerini vücut alamaz.

Şeker: Şekeri en fazla tüketen sektör, gazlı içecek sektörüdür. Bu içecekler içindeki şeker, insülin seviyesinde, tansiyonda, kolesterolde artışlara neden olmaktadır. Şeker hastalığının en büyük tetikleyicilerinden biridir. Kişilerin günlük alınması gereken şeker miktarının \%100’e yakını gazlı içeceklerin içinde bulunur. Tüm etkenlerin sonucunda da kilo alımında ciddi artışlar görülür.

GAZLI içeceklerin içeriğinde NE VAR? Gazlı içecek içerik bilgisi (HADİ SORUSU GAZLI İÇECEK)

Aspartam: Diyet içeceklerde ve tablet olarak satılan tatlandırıcılarda bulunur. Tek kullanım amacı tat vermesidir. Aspartam kullanan kişilerde, sorunlu doğumlar, şeker hastalığı, epilepsi gibi ciddi rahatsızlıkların görüldüğü tespit edilmiştir. Bunun yanında 90’a yakın yan etki görülmüştür. Aspartam içeren ürünlerde kanserojen etkiler görülmektedir.

Kafein: Özellikle böbreküstü bezlerinin çalışma prensiplerini bozan kafein maddesi, uykusuzluk, yüksek tansiyon, sinirlilik, kalp ritminde bozukluk gibi etkilere neden olmaktadır. Kanserin farklı çeşitlerine de sebep verdiği belirlenmiştir. Obezite ve kemik rahatsızlıklarının sıklıkla görüldüğünü de birçok araştırmacı tespit etmiştir. Gazlı içecek kullananlarda bu tür rahatsızlıklar daha erken yaşlarda görülmeye başlanmış ve hızlıca yayılmıştır.

Gazlı içecekler tüketmek yerine kültürümüzde daha çok yeri olan ve sağlığa da faydalı, süt, süt ürünleri, doğal sıkılmış meyve suları tüketmek daha doğru bir davranış olacaktır. Günümüzde en çok gençlerin tükettiği gazlı içecekler, çocukluk döneminden başlayarak alışılmaya başlanan zararlılardır. Bu nedenle çocuklara gazlı içeceklere alışmamaları konusunda gerekli özen gösterilmelidir. Gazlı içecek yanında tüketilen sağlıklı besinler de içeceğin etkisiyle beraber faydasını kaybedecektir. Özellikle çocuklara yemek yeme karşısında gazlı içecek sunmaktan kaçınmalısınız.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Doğanşehir’de toplu açılış Doğanşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete sunulan hizmet ve yatırımların açılışı Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nda düzenlenen toplu açılış töreniyle gerçekleştirildi. Doğanşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan ve içerisinde Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi, ve Vahap Küçük Millet Bahçesi’nin resmi açılış töreni gerçekleşti. Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt’un ilçeye kazandırdığı eserlerin toplu açılış töreni gerçekleşti. Törende konuşan Başkan Zelyurt, Açılışı yapılan projeler arasında Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi, ve Vahap Küçük Millet Bahçesi bulunuyor. Açılışı yapılan projelerin hayırlı olmasını dileyen Başkan Durali Zelyurt, "Doğanşehir Belediyemizin eserler üstüne eserler koyarak ifade ettiğimiz, vatandaşımızın gönlünü fethettiğimiz yeni 3 eserimizin içinde bulunduğumuz Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi, ve Vahap Küçük Millet Bahçesi dahil olmak üzere inşallah uğurlu ellerinizle birlikte, dualarınızla birlikte açılışlarını gerçekleştireceğiz. Merkez, kırsal gözetmeksizin çalışacağız demiştik, Değerli, aziz hemşerilerim, Bizi biz yapan, size hizmet etmek. Bizi biz yapan değer, sizlerin dertleri ile hemhal olmak, mahallelerimizin dertleriyle hemhal olmak, bir olmak, beraber olmak. Ne diyor Cumhurbaşkanımız; bir olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Doğanşehir olacağız diyorum. Buraya katılımınızdan dolayı herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum, sağ olun, var olun diyorum" dedi.