GÜNDEM - 11 Haziran 2017 Pazar 15:00

Giresun’dan Safranbolu evlerine rakip

A
A
A
Giresun’dan Safranbolu evlerine rakip

Giresun'da yaklaşık 200 yıl önce Avrupa'dan ithal edilen malzemelerle inşa edilen, Rumlar ile Türkler’in yıllarca yaşadığı, türkülere konu olan Zeytinlik Mahallesi evleri turizme kazandırılmak adına restore ediliyor.

Giresun'un evleri/Şima ile kaynama/Kız benimle oynadın/Başkasıyla oynama sözleriyle Giresun türkülerine konu olan Zeytinlik semtindeki iki asırlık evler Giresun Valiliği ve Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen proje kapsamında restore ediliyor. Proje kapsamında ilk etapta 20, ikinci etapta 20 olmak üzere 40 evin restore edileceği belirtilirken, şu ana kadar ise 40 civarında evin restorasyonunun tamamlandığı kaydedildi.

Giresun’da yaklaşık 140 evin tescilli durumda bulunduğunu söyleyen Zeytinlik Semti ve Evleri Koruma Derneği Başkanı Ahmet Coşkun, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Safranbolu evlerine alternatif turizm potansiyeli oluşacağını ifade etti.

Giresun evlerinin genel özelliği

Tarihi Giresun Evleriyle ilgili bilgi veren Coşkun, “Tarihi yapısı ile bilinen bu mahallenin yaklaşık iki asırlık evleri vardır. Avrupa’ya fındık götüren gemilerin getirdiği ithal malzemelerle inşa edilen evlerde, Marsilya kiremitleri dikkat çeken ithal malzemelerden biridir. Zeytinlik semtinin önemli özelliklerinden birisi, hiçbiri diğerinin manzarasına, hava dolaşımına etki etmeyecek şekilde konumlandırılmış olmasıdır. Tarihi Zeytinlik evlerinin dikkat çeken bir özelliği de taşların birbirine yapışması için kullanılan şima’dır. Şima; kireç, yumurta akı ve suyun karışımıyla oluşan harca verilen isimdir. Kuvvetli bir karışım olmalı ki evler bunca yıla rağmen hala ayakta kalabilmişler. Ayrıca her ev bahçelidir. Her evin bahçesinde su sarnıcı bulunmaktadır. Giresun evlerinde, süslemede dikkat çekmektedir. Dış cephelerde, kat ve köşe silmelerinde, saçaklarda, kapı söve, pencere söve saçaklarında, korkuluk burgaçlarında, taşıyıcı sütunlarda, bahçe ve giriş kapı kanatlarında, konut içinde, oda kapılarında, ocak yaşmaklarında, dolap kapaklarında, tavanlarda süs unsurlarına yer verilir. Binalar alt katı müştemilat, orta kat yaşam alanı ve en üst kat ise yatak odaları olarak üç katlı inşa edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“140 tescilli ev bulunuyor”

140 tescilli evden 40’ının restore edilmiş, 40’ının da edilmekte olduğunu kaydeden Coşkun, “Giresun Valiliği ve Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülmekte olan “Zeytinlik Semti Sağlıklaştırılması ve Restorasyon Projesi” kapsamında ilk etapta 20 ikinci etapta ise 20 olmak üzere 40 ev restore edilecektir. Şu aşamada 20 evin restorasyon çalışması başlamış durumdadır. Bu güne kadar ise çoğu mülk sahipleri tarafından olmak üzere 40 civarında ev restore edilmiştir. Zeytinlik semtinde ise tescillenmiş 140 civarında ev bulunmaktadır” dedi.

“Giresun’da gezilen turizm mekanlarından biri”

Restorasyon çalışmalarının ardından ise Zeytinlik semtinin Safranbolu evlerine alternatif turizm potansiyeli oluşturabileceğini de ifade eden Coşkun, “Restorasyon bittikten sonra bu evler butik otel, pansiyon gibi işletmelerin yanı sıra ziyarete açılarak gezilebilecektir. Daha bugünden Giresun’a gelen ziyaretçilerin gelip gezmek istediği turizm mekanlarından biri haline gelmiştir” diye konuştu. 

Ahmet Bilge
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11” operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını belirterek,"FETÖ’cülere göz açtırmayacağız. Aziz milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek" ifadesini kullandı. Yerlikaya operasyonlarla ilgili şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı, TEM Daire Başkanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri, TEM ve KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; Aksaray, Bolu, Gaziantep, Sakarya, Muğla, Mersin, Manisa, İstanbul, Kayseri, Kars, Erzurum, İzmir, Elazığ, Adana, Uşak, Denizli, Sivas, Mardin, Edirne ve Bursa’da FETÖ’ye yönelik eş zamanlı olarak düzenlenen ’Kıskaç-11’ operasyonlarında şüphelilerin: Örgütün sözde ’Emniyet Mahrem Yapılanması’ içerisinde faaliyette bulundukları, örgütün kripto haberleşme programı “ByLock” kullanıcısı oldukları, ankesörlü telefonlarla iletişim kurdukları, örgütün ’Gaybubet Evi’ olarak adlandırdıkları hücre evlerinde barındıkları, ifade ve teşhislerde adlarının geçtiği, FETÖ soruşturmaları kapsamında haklarında kesinleşmiş hapis cezası ile aranma kaydı bulunduğu tespit edildi. Operasyonlar sonucu, çok sayıda dijital materyale el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."