EĞİTİM - 12 Ekim 2018 Cuma 16:21

Girne Amerikan Üniversitesi ‘sürdürülebilirlilik’ temalı yeni akademik yılına başladı

A
A
A
Girne Amerikan Üniversitesi ‘sürdürülebilirlilik’ temalı yeni akademik yılına başladı

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) 34’üncü Akademik yılı, “Sürdürülebilirlilik” teması ile, GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören ile başladı.

GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, TC Lefkoşa Büyükelçiliği yetkilileri, YÖDAK Temsilcileri, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mehduh Erdal, Kurucu Rektör Serhat Akpınar, Röktör Prof. Dr. Kutsal Öztürk, Başkan Vekili Cemile Esenyel, Rektör Yardımcıları, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk konuşmasında ekonomik olarak zorlu bir dönemden geçilmesine rağmen, GAÜ olarak gelişmeye ve yatırımlara devam ettiklerini belirterek şunları söyledi;
Öztürk, “34 yıllık sürecimize bağlı başarımızı ileriye götürmek için gereken her türlü yatırımı ve çalışmayı yapıyoruz. Biz bu sene özellikle tıp fakültesini açmanın gururunu yaşıyoruz. Sağlık alanında önemli bölümlerimizi çağdaş teknoloji ile oluşturulduğumuz 5000 metrekarelik bir kapalı alan ilavesi ile öğrencilerimizin kullanımına açacağız. Bunun yanında özellikle Sayın Kurucu Rektörümüzün bize ve basına hep hatırlattığı eğitimin yaşam ile birlikteliği ve uluslararası diploma üzerinde hassasiyetle durduğumuzu ifade etmek isterim. Buna bağlı olarak alanında uzman 8 profesörümüz ve 40 a yakın öğretim üyemiz GAÜ ailemize katılmıştır. Onlara da hoş geldiniz diyorum ve onlarla çok başarılı işler yapacağımıza inanıyorum” dedi.
GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ise gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında, GAÜ’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanından sonra, KKTC’de kurulmuş ilk üniversite olarak başladıkları eğitim yolculuğunda tek amaçlarının, eğitim meşalesini olabildiğince fazla insana ulaştırmak olduğunu belirtti.

Akpınar: “100’ün üzerinde ülkeden öğrencimiz bu meşaleyi kendi ülkesine taşıyacak birer kültür elçisidir”

“35’inci yılımıza yaklaştığımız bu yılda; çıktığımız bu eğitim yolculuğunda, yaktığımız bu eğitim meşalesini ülkeler ve kıtalar aşıp dünyanın farklı merkezlerine de götürmeyi başarmış bir üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz bu kampüste 100’ün üzerinde ülkeden öğrencimiz bu meşaleyi kendi ülkesine taşıyacak birer kültür elçisidir. Bugün dünyanın hemen her ülkesinde bir GAÜ mezunuyla karşılaşma şansınız vardır” diyerek konuşmasının devamında şunları söyledi.
“50. Yılımıza doğru ilerlerken bizleri çok heyecanlandıran gelişmeler yaşamaktayız. Üniversitemizin ilk Tıp Fakültesi öğrencileri bu yıl ders başı yapıyor. Sağlık Bilimleri Fakültemiz Morfoloji Binasına ve en son teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarına ve Sahne Sanatları Fakültemiz yeni sahne ve stüdyolarına kavuşuyor. Pilotaj Okulumuz bu yıl sonunda ilk mezunlarını verecek ve tüm Üniversitemiz öğrencilerinin katılabileceği bir Sufizm Akademisi başlatıyoruz. Bu Akademinin ilk yılını birazdan bu yılın İlk Dersini verecek olan Türkiye’nin önde gelen Sufi Felsefesi ve Kişisel Gelişim uzmanı değerli Hakan Mengüç ile yapıyor olmanın mutluluğu içindeyiz. Yıl boyunca kendisinin Sufi felsefesi çalışmalarını öğrenme ve kendisiyle çalışma fırsatı bulacaksınız” dedi.

“Sürdürülebilirlik kavramı; ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları kapsayan bütünsel bir yaklaşımdır”

Akpınar, Sürdürülebilirlik kavramının ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları kapsayan bütünsel bir yaklaşımdır. Özünde, gelecek nesillere her açıdan ‘’yaşanılabilir bir dünya bırakmak’ vardır. Klişe bir yaklaşımla, “çevre koruma” ile hep ilişkilendirilse de; aslında Doğa-Çevre, ekonomi ve toplum değerlerinin; gelecek kuşakların olanaklarını çalmadan sürekliliğini sağlamayı amaçlayan bir düşünce biçimi olduğunu söyledi.
Üniversite yıllarınız kendinizi yenilemenin ve kendi hayatınızın miladını yaratmanız için bir fırsattır. GAÜ’nün sunduğu tüm fırsatları sonuna kadar değerlendirmeniz ve sürdürülebilir bir yaşam şekli yakalamanızı diler, hepimize güzel bir Akademik Yıl dilerim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Mengüç: “Eğer ney üflüyorsanız ister istemez bu felsefenin içinde oluyorsunuz”

Girne Amerikan Üniversitesi 2018-2019 Akademik yılının açılış töreninin bu yıl ki Açılış Dersini, ünlü Psikoterapist ve Yaşam Koçu Hakan Mengüç gerçekleştirdi. Mengüç gerçekleştirdiği açılış dersinde sürdürülebilirlilik temasını ele alarak, “sürdürülebilirlik aslında hayatımızın her anında var” dedi. Mengüç konuşmasının devamında ise şunları söyledi;
Mengüç, “Sürdürülebilirlilik, sadece akademik yerlerde veya bir kurumda değil; hayatımızın her anında mevcuttur. Bir bilge şöyle demişti; “Bizim hayatımızı, geleceğimizi ve kaderimizi ara sıra yaptığımız değil; her gün yaptığımız şeyler belirler.” O yüzden hepimiz bazen motive olup coşkun bir hale geliyoruz, bir şeyler yapmaya başlıyoruz ama; bizim kaderimizi değiştiren bizi o noktadan ilerleten en önemli konu onu sürdürebilmemiz oluyor. İnşallah bunu başarabiliriz. Bu açıdan baktığımızda ben sufi felsefesini anlatıyorum. Bu benim çocukluğumdan beri ilgi duyduğum bir konu. 15 yaşından beri Ney çalıyorum. Neyzenlik diğer enstrümanlardan birazcık farklı. Eğer ney üflüyorsanız ister istemez bu felsefenin içinde oluyorsunuz. Üflediğiniz ilahilerin içinde bu tarz sufi sözleri vardır.Bugün Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli gibi büyük Sufilerin sözleri, dünyanın her yerinde hala dinleniliyor. Buna bizzat ben şahidim. Çünkü Sufizimi heryerde anlattım. Geçen hafta Avrupa’daydım. Orada da dinliyorlar, Amerika’da, Kanada’da da dinliyorlar. Peki nedir onların sözlerini zamandan ve mekandan bu kadar bağımsız kılan. 1000 yıldır bu sözler dünyanın her yerinde ki insanlara; her yüzyılda bu kadar hitap edebiliyor” dedi.
Konuşmaların ve açılış dersinin ardından, Hakan Mengüç ve beraberindeki ekip, ney dinletisi ve Semazen gösterisi gerçekleştirdi. Ardından, GAÜ Uluslararası öğrencileirnin oluşturmuş olduğu koroda, bir müzük dinletisi düzenledi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de korkutan iş yeri yangını: Restoran alev alev yandı Maltepe bir restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşmasıyla çıkan yangın sonucu iş yeri yanarak kullanılamaz hale geldi. Alev alev yanan restoran cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangın, Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi’nde saat 04.30 sularında Kebapçı Özcan isimli restoranda çıktı. İddiaya göre, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu yangın hızlı bir biçimde yayıldı. Yangın sokakta bulunan 34 HRZ 971 plakalı bir araca da sıçradı. Yangına, çevredeki vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni araması üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangında ölen ya da yaralanan olmaz iken binanın bir kısmında maddi hasar oluştu. Tedbir amaçlı polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi de yangın mahaline sevk edildi. Olay yerine hızlı bir şekilde ulaşan itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kısa sürede söndürdü. Polis ekipleri ise olayda güvenlik tedbirlerini uyguladı. Yangının söndürülmesinin ardından, önlem amaçlı soğutma çalışmaları da yapıldı. Yangını gören Özcan Eşlegül, "Bir patlama sesi geldi, ben de işe kalkmıştım, işe gidecektim, geldik bizim komşu aşağıda kebap lahmacun salonu var. Orada herhalde ızgarada ateş mi bırakmış, bir şeyler bırakmış baca alev alınca çatı tutuşmuş, biz geldiğimizde zaten itfaiyeler falan vardı. Ondan sonra yanda bir araba yanmış. Allah’tan kimsede can kaybı, yaralanma yok, tek tesellimiz bu. Başka bir şey değil" ifadelerini kullandı.
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.