EKONOMİ - 15 Haziran 2021 Salı 17:01

Güneş ve suya dayanıklı halılar Antalya'da görücüye çıktı

A
A
A
Güneş ve suya dayanıklı halılar Antalya'da görücüye çıktı

Antalya’da Koza Halı tarafından düzenlenen 2021 yılı halı çeşitlerinin yer aldığı lansman büyük ilgi gördü. Türkiye’nin dört bir yanından halı bayilerinin katıldığı lansmanın sunuculuğunu ise Defne Samyeli gerçekleştirdi.

1960’lardan bu yana üretime devam eden, 2000’li yıllardan beri de ihracat yapan Koza Halı, Antalya’da dün Türkiye’nin dört bir yanından gelen bayilerine yönelik ‘Koza’nın Liderleri 2021’ adlı lansman düzenledi. Koza Halı Yönetim Kurulu Başkanı Seddar Cingisiz, Koza Halı Genel Müdürü H.ibrahim Cingisiz ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cem Bilmez’in de katıldığı lansmanın sunuculuğunu ünlü sunucu Defne Samyeli gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarıyla başlayan lansmanda, bayilere Koza Halı’nın tarihçesinin anlatıldığı video gösterim yapıldı. Lansmanda ayrıca bayilere yönelik cep telefonu uygulaması üzerinden online olarak gerçekleştirilen bilgi yarışması düzenlendi. Keyifli geçen yarışma sonucunda ilk üçe giren bayilere çeşitli ödüller verildi. Lansman sonrası ise 2021 yılının birbirinden güzel halı çeşitlerinin yer aldığı sergi alanı, bayilerin ve katılımcıların beğenisine sunuldu.

“Pandemiden olumsuz etkilenen bayilerimizle bir araya gelmek istedik”
Markanın serüveni hakkında bilgi veren Koza Halı Genel Müdürü H. İbrahim Cingisiz, firmanın ihracaat ağırlıklı olduğunu ancak son 3-4 yıldır bayilik sistemleri açarak bin 100 noktaya ulaşarak iç piyasada güçlü bir firmaya dönüştüklerini söyledi. Bu başarıyı taçlandırmak için lansman düzenlediklerini aktaran Cingisiz, “Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen ülkenin ekonomik şartları ve bayilerimize destek olması için burada bir araya gelmek istedik. Organizasyona 550 kişi katıldı. Türkiye’nin dört bir yanından bütün bayilerimiz geldi. 22 tane hali hazırda yürüyen koleksiyonumuz var. Bunun haricinde 6 tane yeni koleksiyon yaptık, onları da önümüzdeki dönemde üretime koyacağız. Genel ilgiden memnunuz” dedi.

Güneş ve suya dayanıklı halılar Antalya'da görücüye çıktı

Geri dönüştürülebilen pamuk ve polyesterden ürünler
Yeni koleksiyonlar hakkında bilgiler veren Cingisiz, “Geçen yıldan başlayan geri dönüşüm ürünlere biraz ağırlık veriyoruz. Geri dönüştürülebilen pamuk ve polyesterlerden ürünler yaptık. Dünyamızı biraz korumaya yönelik ürünler. Güneşe ve suya dayanıklı ürünlerimiz var. Ülkemizde bu yıl onları da beğeniye sunduk. Gelen taleplerden memnunuz” diye konuştu.

“Hedefimiz bin 500 nokta”
Cingisiz, 30 ülkeye ihracat yaptıklarını, iç piyasada da ciddi organizasyonlar düzenlediklerini belirterek, “Beklentimiz yüksek. Markamızı yükseklere çıkarmak için iç piyasada ciddi bir organizasyonumuz var. 9 bölgede çalışıyoruz, 7 bölge bayiliğimiz var ve bunlara bağlı 1100 noktaya ulaştık. Bu yıl bunu 1500’e kadar çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Güneş ve suya dayanıklı halılar Antalya'da görücüye çıktı

“Aile olmak için çaba gösteriyoruz”
Koza Halı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cem Bilmez de, pandemi döneminin vermiş olduğu tüketici alışkanlıklarının değişmesini fırsat bilerek bu süreçten sonra insanlara tüketmeye yönelik hamleler yaparak, markalaşma yönünde önemli adımlar atan bir vizyon üstlendiklerini söyledi. Koza Halı’nın büyüdüğüne işaret eden Bilmez, “Bu çerçevede bayilerimiz ve onların alt perakende bayileriyle bütün aile olmak için çaba göstermekteyiz. 5 yıl öncesine kadar ağırlık ihracat çalışan bir firmaydık. Son 5 yıldan bu yana ise yatırımlarını iç piyasaya yapan, bu anlamda da üretiminin yüzde 25’lik iç piyasaya ayıran değerli bir marka. İlerleyen süreçte yapılanma itibariyle yatırımlarına ara vermeyeceğiz. Hem iç pazarda, hem ihracatta ülkemize güçlü, değerli bir marka olmasıyla alakalı bir tavır sergilemekteyiz” diye konuştu.

Defne Samyeli: “Motive oldum”
Lansmanın sunuculuğunun yapan Defne Samyeli ise, organizasyonu çok beğendiğini ve daha önce tanımadığı bir markayı yakından tanıma fırsatı bulduğunu dile getirdi. Samyeli, “Gaziantep’te kurulmuş bir aile şirketi. İhracatta çok önemli başarılar elde etmiş. Bana çok ilham verdi. Yeni insanlar tanıdım. Çok mutlu ve motive oldum. Bizim iyi iş yapanlara ve güzel haberlere çok ihtiyacımız var. Çünkü içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde özellikle ekonomik olarak moralimiz çok bozuldu. Böyle organizasyonların yapılması, bayilerin bir araya gelmesi, üretimde, iş adamlarımız ve onların dört nesil ailelerinin çalışıyor olması, gerçekten mutlu etti” ifadesini kullandı.

Halıları çok beğendiğini de sözlerine ekleyen Samyeli, “Özel üretilenleri seven birisiyim. Güneşten rengi solmayan, ıslanmayan ürünler var. Onlarla çok ilgilendim” diye konuştu.

Suat Metin - Ahmet Serdar Eser

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.