DÜNYA - 17 Ekim 2020 Cumartesi 10:27

Güney Kore'den Japonya'ya şeffaflık çağrısı

A
A
A
Güney Kore'den Japonya'ya şeffaflık çağrısı

Japonya'nın 2011 yılındaki depremde nükleer faciaya neden olan Fukushima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyu denize bırakma planı hakkındaki endişelerini dile getiren bir açıklama Güney Kore, Tokyo'ya süreç konusunda şeffaf olma çağrısı yaptı.

2011 yılındaki depremde nükleer faciaya neden olan Fukushima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyu denize bırakma planına dair kararı bu ay sonunda netleştirebileceği iddia edilen Japonya'ya Güney Kore'den tepki geldi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Tokyo uluslararası toplumla iletişimi sürdürmeye davet edilirken, Japon hükümetine çevre ve insan sağlığını korumaya öncelik verilmesi çağrısında bulunuldu. Seul, radyoaktif suyun nasıl bertaraf edileceği konusunda şeffaf bir şekilde bilgi sağlanması gerektiğini vurguladı.

Güney Kore endişeli

Güney Kore, Japonya'nın Fukushima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyu denize bırakma planını geçen ay Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) gündemine taşımış, Güney Kore Bilim Bakanı Yardımcısı Jeong Byungseon, "Kirlenmiş suyu okyanusa salmak yalnızca Japonya'nın sorunu değil, ayrıca küresel deniz ortamı ve komşu ülkeler üzerinde daha geniş bir etkiye sahip olabilecek bir sorun" ifadelerini kullanmıştı. Byungseon, Japonya'nın konu hakkında karar vermeden önce Güney Kore de dahil olmak üzere küresel toplumla şeffaf ve somut iletişim kurma konusunda kapsamlı bir yükümlülüğünün olduğunu da sözlerine ekleyerek IAEA'dan bu konuda aktif rol oynamasını istemişti. Japonya Bilim ve Teknoloji Politikaları Bakanı Shinji Inoue ise ülkesinin IAEA'nın tavsiyelerini dikkate alarak atık suyu tahliye etmenin yollarını aradığını vurgulamış, Japonya'nın küresel topluma dikkatli ve şeffaf açıklamalar sağlayacağını ifade etmişti.

Kritik yıl 2022

Japonya 2011 yılında meydana gelen 9 şiddetindeki depremin ardından Çernobil faciasından sonraki en büyük nükleer felaket olarak gösterilen Fukushima Nükleer Santrali felaketine sahne olmuş, santraldeki üç nükleer çekirdeğin erimesi sonucu radyasyon sızıntısı meydana gelmişti. Bölgedeki binlerce kişinin tahliyesiyle sonuçlanan kazanın ardından, bir milyon tondan daha fazla radyoaktif atık su oluştuğu belirtilmişti. Santrali işleten Tepco adlı şirket, 2022'ye kadar bu suları depolamak için kullanılan tanklarda yer kalmayacağını açıklamıştı.

Burak Ersoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin toz bulutu altında Meteoroloji’nin uyardığı toz taşımının etkili olduğu Mersin’de şehrin genelinde belirgin olarak görülen tozla kaplı gökyüzü, Akdeniz’i ve Toros Dağları’nı neredeyse görünmez hale getirdi. Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının Mersin ve çevresinde bugünden itibaren etkili olduğunu bildirdi. Sabahın ilk saatlerinden itibaren şehrin çevresi tamamen toz bulutu ile kaplandı. Özellikle Akdeniz ve Toroslar Dağları nedeniyle görünmez hale geldi. Evlerin balkonları ve araçlarda da toz kalıntıları dikkat çekti. Kent genelinde olduğu gibi Erdemli ilçesinde de sokağa park edilen araçların üzerlerinde oluşan tozlar dikkat çekti. Yarın gece yarısına kadar devam etmesi beklenen toz taşınımı hava kalitesini düşürdü. Toz bulutunun etkili olduğunu belirten oto yıkamacısı Hacı Tuna, "Afrika’dan gelen toz bulutu bizlerin de işlerini artırıyor. Zannedersem 3-4 günlük süreç içinde yıkamacılarda bir talep oluşacak. Ama çiftçilerimize inşallah bir zarar vermez. Hava puslu, kapalı. Sanki yağmur yağacakmış gibi ama hava sıcak" dedi. Valilik uyardı Toz taşınımı nedeniyle Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, "Cuma günü gece saatlerine kadar görülmesi beklenen toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.
Samsun Terme’de afetlere hazırlık çalışması başladı ’Asrın felaketi’ne dikkat çeken Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Afet öncesine önlem aldığımız kadar afet sonrasını da hazırlıklı olmalıyız” dedi. Terme Arama Kurtarma Ekibi (TAKE) Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Gönüllülük esasıyla yürütülen derneğin hizmetlerini anlatan TAKE Başkanı Arif Çelik, insan hayatına gönüllü olan ve çalışmalarıyla Türkiye’deki öncü dernekler arasında yer aldıklarını belirtti. TAKE’nin kaza, kayıp, kurtarma ve afet gibi durumlarda AFAD ile akredite halinde alanında uzman kadrolarla sahada hizmete hazır olduğunu belirten TAKE Başkanı Arif Çelik, “Her geçen gün kendini geliştiren ekibimiz uzun süren teorik ve uygulamalı eğitimlerinin ardından AFAD ile koordineli olarak sahada göreve hazırdır. Olası bir kayıp, kaza ya da afet durumunda TAKE olaya derhal müdahale edebilecek pozisyondadır. Yalnızca bölgemizde değil tüm ülke genelinde hizmetlerini sürdüren derneğimiz her geçen gün güçlenmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremi anımsatarak arama kurtarma ekiplerinin değerine değinen Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Termemizde sizler kadar kapsamlı bir sivil toplum kuruluşunun olmasından şehrimiz adına gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye tarihinin en büyük afetiyle yüzleşti. Depremde sağlam yapıların önemi kadar aynı zamanda olası bir afete karşı arama kurtarma ekiplerinin kıymetini de görmüş olduk. Afet öncesine önlem aldığımız kadar afet sonrasını da hazırlıklı olmalıyız. Asrın felaketinde hayatını kaybedenlere rahmet dilerken deprem kuşağında bulunan ülkemizde bir daha afet yaşanmaması temennisinde bulunuyoruz. Bölgede eşi benzeri olmayan, insan hayatına gönüllü olan TAKE’nin gelişimi için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.