ÇEVRE - 10 Ocak 2021 Pazar 12:13

Hamsinin geleceği tehlikede

A
A
A
Hamsinin geleceği tehlikede

Giresun'un Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, hamsinin denizde kum gibi olsa da bu şekildeki avlanmayla biteceğini ifade ederek sadece ülkemizdeki hamsi avı yasağının yeterli olmadığını söyledi.

Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, bol başlayan palamut avının kısa sürmesi sonucu hamsiye yöneldiklerini ancak hamsiden de umduklarını bulamadıklarını kaydederek, ”Sezonumuz palamut avcılığı ile başladı. Eylül ve Ekim aylarında yoğun bir palamut avcılığı oldu. Karadeniz’in batısından doğusuna kadar avcılık oldu ama palamut balığının denizdeki durumuna bakarak Aralık sonlarına kadar avcılığın devam edeceğini düşünüyorduk. Özellikle batıdan doğuya doğru hareket eden balık sürülerinin geri dönüşünü bekledik ama maalesef geri dönmedi. Tabi büyük tekneler palamut kaybolunca hamsi avına başladılar. Kasım ayı olmasına rağmen hamsi gelmedi. Tabi hava sıcaklığı ortalaması mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle de hamsi bu sene geç çıktı. Özellikle bu sene çıkan hamsi kalitesiz hamsi. Yaklaşık iki aya yakın hamsi avcılığı yapılıyor. Bu kadar kalitesiz bir hamsinin çıktığına ilk defa şahit oldum” dedi

Asıl sorunun Karadeniz’in karşı kıyısındaki ülkelerde olduğunun altını çizen Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, hamsinin geleceğinin tehlikede olduğun da ifade ederek “Hamsi üzerinde daha önceki yıllarda yapmış olduğum değerlendirmelerde hep vurguladım. Hamsinin geleceği tehlikede. Bundan sonra hiç kimse bol bir hamsi beklemesin. Kalitesiz dediğimiz hamsiyi önümüzdeki aylarda göremeyebiliriz. Ocak ayında geçmiş yıllarda olduğu gibi yaklaşık 50 teknemiz Gürcistan’a gidiyor ama maalesef geçen yıl özellikle Gürcistan’dan ülkemize hamsi gelmedi. O da maliyetlerin ucuz olmasından dolayı. Burada daha korkunç olan bir şey var. Piyasaya sürülecek olan kaliteli hamsiler balık unu fabrikalarına gitti. Gürcistan’da ve Abhazya’da kaçak hamsi avcılığı yapılıyor. Geçtiğimiz yıl Gürcistan’da ve Abhazya’da bir milyon ton hamsi avlandı. Üzülerek belirtiyorum ki bu hamsiler balık unu fabrikasına gitti. Geçtiğimiz yıl ülkemizde istatistik olarak 280 bin ton hamsi avlandı. Çok acı bir tablo. Bir milyon tona yakın hamsi balık unu fabrikalarına gitti. Bu hamsilerin büyük bir çoğunluğu da kurt dediğimiz daha gözü açılmamış hamsilerdir. Gürcistan’a giden tekne sayısı belli ama Abhazya’ya giden kayıt dışı olduğu için belli değil. Bizim ülkemizde 9 santimetreden küçük olan hamsinin avlanması yasak olduğu için balık unu fabrikalarında denetimler çok sıkılaştı. Bu sefer karşı kıyılarda bunun yasal boyutu olmadığı için fabrikaları oralara kurdular. Yaklaşık 11 fabrika söz konusu. Hamsiler bu fabrikalarda işleniyor ve tekrar ülkemize geliyor. Dediğim gibi denizde kum gibi hamsi olsa bu şekildeki avlanmayla biter. Hamsinin geleceği tehlikede. Sanırım gelecek nesillere bu denizde hamsi bırakmayacağız. Durum bunu gösteriyor. Şu anki kayıt dışı avcılık sistemi bunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

 

Ahmet Bilge - Rıdvan Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da girişimci kadınları güçlendiren eğitimler başladı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Topluma Hizmet Uygulaması Dersi kapsamında önemli bir proje hayata geçirildi. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen ’Güçlü Kadın, Güçlü Toplum’ projesi çerçevesinde ’Sosyal Medya Kullanımı’ eğitimleri başladı. Eğitimler, Arş. Gör. Dr. Hamza Fatih Sapanca ve Dr. Öğr. Üyesi Çağdaş Erbaş tarafından yürütülmekte olup, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden akademisyenler tarafından desteklenmektedir. Moderatörlüğünü ise öğrenciler Hasan Yılmaz ve Zilan Yegin’in üstlendiği eğitimler, her cuma Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu’nda gerçekleşecek. Erzincan Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rüveyda Tanoğlu, “Topluma Hizmet Uygulaması Dersi Kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile gerçekleştirilen eğitimlere Erzincan’daki bütün kadınları davet ediyorum” dedi. Her cuma saat 9:00 ile 11:00 düzenlenecek eğitimlerde, girişimci kadınlara iletişimin çeşitli basamakları, yapay zeka ve sosyal medyanın etkin kullanımı konusunda bilgilendirme yapılarak, dijital platformlarda etkili iletişim ve pazarlama stratejileri eğitimi verilmeye devam edecek.
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.