GÜNDEM - 18 Ekim 2021 Pazartesi 10:08

Havalar soğudu, sobacılarda hareketlilik başladı

A
A
A
Havalar soğudu, sobacılarda hareketlilik başladı

Ağrı’da havaların iyice soğumasıyla birlikte sobacılarda haraketlilik başladı.

Ağrı’da havaların iyice soğumasıyla birlikte sobacılarda kış hazırlıkları başlarken, sobalı evlerde oturan vatandaşlar ise kış mevsimi öncesi sobacıların yolunu tuttu. Vatandaşların artan soba fiyatlarından dolayı daha çok eski sobalarını tamir ettirmek için geldiklerini söyleyen esnaftan Cahit Temel, hareketliliğin ilerleyen günlerde daha çok artacağını belirtti.

Havalar soğudu, sobacılarda hareketlilik başladı

“Yılın 12 ayı soba imalatı yapıyoruz”

Baba mesleği olan sobacılık mesleğini yaklaşık 40 yıldır devam ettirdiğini söyleyen sobacı esnafından Cahit Temel, soba imalatıyla Doğu Anadolu Bölgesinin soba ihtiyaçlarının çoğunu karşıladıklarını belirterek, “Yaklaşık 40 yıldır baba mesleği olan sobacılık mesleği ile uğraşıyoruz. 40 yıldan bu yana sac soba imalatı yapıyoruz. Bildiğiniz gibi kış çetin geçiyor Ağrı’da. Köylerde yaşayan insanların çoğu yakıt olarak tezek kullanıyor bizim yöremizde. Bu nedenle sac sobaları tercih ediyorlar. Havalar yavaş yavaş soğudu bizim işte hareketlilik başladı. Özellikle kömür fiyatlarının pahalı olması insanları kömürden ziyade tezek veya odun yakmaya teşvik ediyor. Biz de hazırlıklarımızı yaptık. Biz genelde siparişleri toptan alıyoruz. Doğu Anadolu bölgesinin çoğu yerine veriyoruz. Kobi merkezinde fabrikamız var. Burası ata, dededen kalma yerimiz olduğu için burayı da kullanmaya devam ediyoruz. Neredeyse Doğu Anadolu Bölgesinin soba ihtiyacının çoğunu biz karşılıyoruz. Yılın 12 ayı soba imalatı yapıyoruz. Soba fiyatları da geçen seneye göre arttı. Bu nedenle insanlar biraz temkinli yaklaşıyor. İnsanların alım gücü azaldı, bu nedenle bazı insanlar soba almak yerine sobalarını tamir ettirmek istiyorlar. Fiyatlarımız 200 ile 500 lira arasında değişiyor şu anda. Kömür sobalarının fiyatları ise 2 bin 500 lira civarında” şeklinde konuştu.

Havalar soğudu, sobacılarda hareketlilik başladı

Merve Gökbakan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur, 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamın da bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası" diye konuştu.