GÜNDEM - 11 Mayıs 2021 Salı 15:12

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nebati: "Filistin Filistinlilerin davası değil, Müslümanların davasıdır"

A
A
A
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nebati: "Filistin Filistinlilerin davası değil, Müslümanların davasıdır"

Parlamentolar Arası Kudüs Platformu ve Ümmetin Temsilcileri Vakfı (ÜTEV), İsrail polisinin Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırıları ile Mescid-i Aksa baskınını kınayarak, Filistin için dayanışma çağrısında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, "İşgalci terör devleti İsrail’in zulümle dolu tarihine alçakça bir sayfa daha açtı. Mübarek Ramazan Ayı’nda, Kadir Gecesi’nde ve sonrasında, Mescid-i Aksa’da namaz kılmakta olan masum sivillere saldırdılar. Filistin Filistinlilerin davası değil, Müslümanların davasıdır" dedi.

Parlamentolar Arası Kudüs Platformu ve Ümmetin Temsilcileri Vakfı (ÜTEV), İsrail polisinin Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik saldırıları ile Mescid-i Aksa baskınını kınayarak, Filistin için İslam dünyasına dayanışma ve ortak eylem planı çağrısında bulundu. Basın açıklamasına, Parlamentolar Arası Kudüs Platformu Genel Başkanı Hamid El Ahmar, bazı AK Partili milletvekilleri ile Parlamentolar Arası Kudüs Platformu ve ÜTEV üyeleri ile temsilcileri katıldı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı, ÜTEV Başkanı ve Parlamentolar Arası Kudüs Platformu Türkiye Başkanı Dr. Nureddin Nebati, yaptığı basın açıklamasında, "İşgalci terör devleti İsrail’in zulümle dolu tarihine alçakça bir sayfa daha açtı. Mübarek Ramazan Ayı’nda, Kadir Gecesi’nde ve sonrasında, Mescid-i Aksa’da namaz kılmakta olan masum sivillere saldırdılar" dedi.

Kudüs için Filistin halkının onurlu mücadelesini tüm dünyaya duyurmaya mecbur olduklarını dile getiren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nebati, "İşgalci terör devleti İsrail’in zulümle dolu bir tarihine alçakça bir sayfa daha açtı. Mübarek Ramazan Ayı’nda, Kadir Gecesi’nde ve sonrasında, Mescid-i Aksa’da namaz kılmakta olan masum sivillere saldırdılar. Bugün tüm dünya şahittir ve şahit olsun ki, Filistinli kardeşlerimizi içine alan ateş dolu çember giderek daralmaktadır. Masal dinleyecek yaştaki çocuklar, kurşun ve bomba sesi altında can veriyorlar. Filistinli kardeşlerimiz orada taşlarla, sopalarla kendilerine tutulmuş namlulara karşı bir onur mücadelesi veriyor. Nesillerdir yaşadıkları evlerinden sürüklenerek çıkarılıyorlar. Devlet eliyle yapılan gerçek bir teröre maruz kalıyorlar. Mermilerle, özellikle başları hedef alınarak ateş altında kalıyorlar. Aksa’ya baskın çağrıları yaparak şiddeti daha da körüklüyorlar. İsrail’in alçakça saldırıları neticesinde, aralarında durumu ağır olan yüzlerce yaralımız var" ifadelerini kullandı.

"Masal dinleyecek yaştaki çocuklar, kurşun ve bomba sesi altında can veriyorlar"

Nebati, "İsrail'in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında 9’u çocuk, 25 şehit vermiş durumdayız. İsrail’in alçakça saldırıları yüzünden masal dinleyecek yaştaki çocuklar, kurşun ve bomba sesi altında can veriyorlar. Elbet bir gün mazlumlar, zalimleri ayak altına alacaklardır. Onlar biliyorlar ki, komutanları Hz. Muhammed (SAV) olan bir ümmet asla boyun eğmez. Biz ki Haçlı Seferleri saldırılarında bize Mescid-i Aksa’da namaz kılmayı yasaklayan zalimleri muzaffer komutan Selahaddin eliyle ıslah etmişiz. Yapmamız gereken tek bir şey var, birleşip birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Ebrehe ordusu Kabe'mize saldırdığında Rabb'imiz onu koruyacak bir ümmet olmadığı için ebabil kuşlarını göndermişti. Şimdi bizler 1,7 milyarlık ümmetimizle evimizi bile korumaktan aciz olmayı kendimize yakıştırıyor muyuz? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, egemenlere meydan okudu. Kudüs kırmızı çizgimizdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasi hayatının başından bugüne kadar Filistin’in özgürlüğü için mücadele etmiş, gerek yurtiçi gerekse yurtdışında uluslararası platformlarda kararlı bir duruş sergilemiştir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın insani ve vicdanı olmayan İsrail'in işgalci tavrını dünya kamuoyunun gözleri önüne en güzel ve en güçlü sesle duyurduğunun altını çizen Nebati, "Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi biliyorsunuz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyoruz. Bu sözler Türkiye’nin Filistinli kardeşlerimizin acısına ortak olduğunun işaretçisi olarak tarihe geçmiştir. Şimdi buradan yalın bir sesle gür sesle açık bir çağrıda bulunuyoruz. Tüm İslam dünyası hükümetlerine yöneticilerine sesleniyoruz. Bugün egemenlere boyun eğmekten zalimlerin çıkarları için sözde demokrasi tacirliği yapanlara biat etmekten vazgeçin. Ümmetine vurulan prangaları parçalamak için gelin hep beraber silkinin ve ayağa kalkın. Gün diriliş günüdür, gün birleşme günüdür, gün basit kınamalarla ve palyatif çözümlerle olayları geçiştirmek yerine çözümler üretmenin ortak eylem planları ortaya koymanın günüdür ve gün yönetimlerin halklarıyla yönetilenleriyle birlikte hareket etme günüdür. Gün Müslüman olma günüdür, gün özgürce düşünme günüdür, gün bugün vefat etmiş şehit olmuş insanlar için ağlamak yaralı çocuklar için gözyaşı dökmek ve gün kendisini sorgulama günüdür" açıklamalarında bulundu.

"Filistin Filistinlilerin davası değil, Müslümanların davasıdır"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nebati, sözlerini şöyle tamamladı: "Filistin halkının onurlu direnişi için gözlerimizin önünde süren bu vahşete katliama dur demek için herkese ve her platforma ihtiyacımız var. Büyük küçük demeden her türlü dayanışma ve destek bizler için hayati önemdedir. Bu haklı davayı kazanmak için zalimlerin katıksız zulmünü engellemek için bebeklerin evlatların annelerin babaların hasılı kelam Filistinli kardeşlerimizin yaşaması için bütün ebabil kuşlarına ve büyük küçük demeden onların taşıdığı bütün taşlara ihtiyacımız var. Çünkü şuna inanıyoruz ki büyük üstat Cemil Meriç’in dediği gibi zulmün olduğu yerde tarafsızlık namussuzluktur. Filistin meselesinde tarafsızlık kisvesi altında sesini çıkarmayan kim varsa insanlık onurundan haysiyetinden yoksundur. Unutmayalım ki Filistin meselesi varlığı ve tüm temel hakları yok sayılan işgal altındaki bir halkın kendi kaderini tayin etme mücadelesinin nurlu bir tarihidir. Filistin işgal, sömürgecilik, savaş, katliam ve yerinden edinmek gibi insanlığın tanık olabileceği tüm acı hadiselerin yaşandığı bir yerin adıdır. Bugün burada sizlerin huzurunda Filistin halkının sonuna kadar yanında olduğumuzu İsrail'in gerçekleştirdiği bu zulüm ve vahşet bitinceye dek tek vücut ile tek yürek olarak Filistinli kardeşlerimizin haklı davasında onurlu mücadelesini tüm dünyaya haykırmak istediğimizi belirtmek istiyoruz. Özgür Kudüs ve Aksa davası rüzgara göre yön değiştirecek bir dava değildir. Her şart altında savunulması gereken her an zihnimizde kalbimizde taşımamız gereken bir davadır. Eğer bu gece sahurda bu akşam iftarda Filistinli kardeşlerimizin bayram elbisesi giyecekken kefen giyen yavrularımızın acısını hissetmediyseniz onların yaşadığı büyük zulmü sizde yaşamadıysanız o zaman kulluğunuzun ve imanınızın sorgulanma vakti gelmiş demektir. Müslüman olmak demek tek bir Müslüman acı çekiyorsa dünyanın öbür ucunda da olsa aynı acıyı yüreğimizde hissetmek demektir. Filistin Filistinlilerin davası değil, Müslümanların davasıdır".

Muhammed Fırat Aksoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.
Manisa Başkan Zeyrek: “Projelerimizi hayata geçirmek için tüm gücümüzle çalışacağız” Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, tüm gücüyle Manisa’ya hizmet etmek için çalışacaklarını belirterek, “Beş yıl içinde öyle hizmetler yapmalıyız ki alnımız açık bir şekilde çoluğumuz çocuğumuzla çarşıda dolaşabilelim” dedi. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman ve Yönetim Kurulu Üyelerini konuk etti. Başkan Özkasap ve beraberindekiler, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, Manisalıların çok büyük desteğiyle Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ferdi Zeyrek’i tebrik etti. Manisa Ticaret Borsası olarak, her zaman Başkan Zeyrek’in yanında olduklarını belirten Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, “Şahsım ve borsa olarak kalben sizi tebrik ediyoruz. Çok güzel bir başarı oldu. Manisa’mız, genç, dinamik, çalışkan, doğru, dürüst bir başkana sahip olmanın büyük mutluluğunu yaşıyor. Allah mahcup etmesin. Allah kolaylıklar versin” dedi. “Tüm gücümüzle çalışacağız” Tüm gücüyle Manisa’ya hizmet etmek için çalışacaklarını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ise, “Zaman çok çabuk geçiyor. Beş yıl da, bu kadar çok çabuk gelip geçecek. Sizlerin de bulunduğu bu koltuklardan çok başkanlar geldi geçti. Kimi başkanlar, halen başkanım diye anılıyor. Maalesef kimi başkanlar, Manisa’da bile oturmayıp başka şehirlere taşınmak zorunda kalmıştır. Biz beş yıl sonra kazanırız, devam ederiz, etmeyiz, o bugünün konusu değil. Ama beş yıl içinde öyle hizmetler yapmalıyız ki, alnımız açık bir şekilde çoluğumuz çocuğumuzla çarşıda dolaşabilelim. Bu yönde de, hep beraber odalarımızla çok güzel işler yapacağız. Bugüne kadar, biz masanın başka koltuklarında oturduk. Yapılamayanları gördük. Yapılması için mücadele ettik. Allah’ta bir fırsat verdi. Şimdi onları hayata geçirmek için tüm gücümüzle çalışacağız” ifadelerinde bulundu.