GÜNDEM - 12 Temmuz 2019 Cuma 10:48

Hiçe sayılan yağ damlalarıyla hayata tutunuyor

A
A
A
Hiçe sayılan yağ damlalarıyla hayata tutunuyor

Arnavutköy'de yaşayan iki çocuk annesi Fatma Duru'nun (50), yaşam öyküsü yürek burktu. Lokantalardan topladığı bitmiş yağ tenekelerinden pet şişeye sızdırdığı yağ ile yemek yapan Duru, geçimini kâğıt ve plastik toplayarak sağlıyor.

Milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği dünyada, evlerde israf edilen gıda maddeleri ihtiyaç sahiplerine damla damla umut oluyor. Onlardan biri de Arnavutköy'de yaşayan iki çocuk annesi Fatma Duru. İhtiyaç sahibi kadının mutfağın en temel gıda maddelerinden biri olan yağı, yaşadığı çevrede bulunan lokantalardan topladığı bitmiş yağ tenekelerinden sokak ortasında pet şişeye sızdırması yürek sızlattı. Bu yağları yemek yapımında kullandığını belirten Duru, yıllarca eşinden şiddet gördüğü için beyin sinirlerinde zedelenme ve göz bebeğinde çatlama meydana geldiğini söyledi. Görme sorunu yaşadığı için kimsenin kendisine iş vermediğini kaydeden Duru, 20 yıldır sokaklardan plastik ve kâğıt toplayarak geçinmeye çalıştığını ifade etti.

                         Hiçe sayılan yağ damlalarıyla hayata tutunuyor

Pet şişelere sızdırdığı yağ ile yemek yapıyor
Bitmiş yağ tenekelerinden topladığı yağlarla yemek yaptığını söyleyen Duru, "Lokanta ve restoranlardan bitmiş yağ tenekelerini topluyorum. Temiz ve çöpe değmemiş yağ tenekelerinden kalan yağları pet şişelere sızdırıyorum ve bu yağlarla yemek yapıyorum" dedi.

Eşine içki parası vermediği için gece yarısı sokağa atıldı
Eşinden yıllarca şiddet gördüğünü ve bu yüzden beyin sinirlerinde zedelenme ve göz bebeğinde çatlama meydana geldiğini ifade eden Duru, "Eşimden yıllarca şiddet gördüm. Beş yıl önce gece yarısı eşim tarafından 'içki parası' vermediğim için kızımla birlikte sokağa atıldım. Kalacak yerimiz yoktu. Kızımın da o dönemde talibi çıtı ve 19 yaşında evlendirdim. Kızımı o yaşta kalacak yerimiz olmadığı için evlendirdim. Bir de 17 yaşında oğlum var. O babasının yanında kalıyor. Evlatlarıma yeterince annelik yapamadığım için çok üzülüyorum” şeklinde konuştu.

"Sakatım diye iş vermiyorlar"
Kendisine ait evi olmadığını ve kirada oturduğunu belirten Duru, geçim sıkıntısı çektiğini söyleyerek, “Kirada oturuyorum. Kazandığım para kirama bile yetmiyor. Görme sorunu yaşıyorum. Ellerim de sakat. Sakatlık raporum var. İş görür raporu da aldım ama kimse beni işe almıyor. Güçsüzüm, halsizim gücümün yettiği kadar çalışıyorum. Ağır işleri yapamıyorum. Önceden çalıştığım yerler de oldu. Sakatım diye çok az para verdiler. Kendi koşullarıma uygun bir işte çalışmayı çok istiyorum “diye konuştu.
 

 

SEMA FİSON

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.