EKONOMİ - 09 Ağustos 2019 Cuma 12:11

Hırdavat ürünlerini internetten satarak, ABD ve Avrupa pazarına girdi

A
A
A
Hırdavat ürünlerini internetten satarak, ABD ve Avrupa pazarına girdi

Genç girişimci Emrah Durası, babasının hırdavat dükkanındaki ürünleri internet üzerinden satmak için kurduğu e-ticaret sitesiyle büyük bir başarıya imza atarak Amerika Birleşik Devletleri’ne açıldı. İnternetten hırdavat ürünleri satılmaz diyenlere kulak asmayan girişimci, şimdi de Almanya üzerinden tüm Avrupa’da büyümeyi hedefliyor.

Türkiye’de perakende sektöründe hizmet veren firmaların yüzde 99’unu, toplam istihdamın ise yüzde 80’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Toplam satışların yüzde 65’ini elinde bulunduran KOBİ’ler, e-ticaretten ciddi bir pay alamazken online satış için yeterli altyapı ve teknik bilgiye erişmek yerine, çekimser kalmayı tercih ediyor. Uzun yıllar geleneksel yöntemlerle hırdavat sektöründe hizmet verdikten sonra önyargıları yıktılarını belirten e-hirdavat.com'un kurucusu Emrah Durası ise yurt dışı pazarlarda büyümeyi hedeflediklerini belirtti. 

İnternetten hırdavat ürünlerini kimse almaz diyenlere kulak asmadığını da sözlerine ekleyen Durası, "2006 yılında, üniversite öğrencisiyken internetten telefonumu ve kullanmadığım birkaç eşyamı sattım. Sonrasında ise e-ticaretteki potansiyeli görüp hırdavat dükkanımızdaki ürünleri internetten nasıl satabiliriz diye düşünmeye başladım. İlk olarak amatör bir site kurduk ve talepleri karşılama konusunda yetersiz kaldık. 2007 yılında ise IdeaSoft ile tanışıp kendimize uygun bir e-ticaret alt yapısı satın alarak yatırım yaptık. Bugün tıpkı Türkiye’de olduğu gibi ABD’de de hırdavat ürünlerini internetten satabiliyoruz" dedi.

"E-ticarete girdikten sonra yüzde 20 olan büyüme rakamlarımız yüzde 50’yi aştı"
E-ticaret faaliyetlerine başlamalarıyla birlikte şirketlerinin büyüme hızında büyük artış yaşandığını belirten Emrah Durası, "IdeaSoft’un reklam ve profesyonel teknik destek hizmetleri ile 12 yıldır profesyonel olarak e-ticaret sektöründe yer alıyoruz. Şirketimiz her yıl ortalama yüzde 10-20 arasında bir büyüme sergilerken, e-ticarete atılmamızla birlikte 2009’dan bu yana düzenli olarak her yıl yüzde 50 ile yüzde 100 arasında büyüme rakamlarına ulaştık. Hâlihazırda satışlarımızın yüzde 45’ini e-ticaret üzerinden gerçekleştiriyoruz" açıklamasında bulundu. 

E-ticarete başlamak isteyenler için tavsiyelerini de sıralayan Emrah Durası, "İlk olarak sattıkları ürün ne olursa olsun herkes e-ticaret yapabileceğini bilmeli. Hırdavat gibi zor bir alanda ürünleri satmamıza karşın ticari faaliyetler online ortamlara doğru kayıyor. Fiziksel olarak satılabilen her şey e-ticaret üzerinden de satılabilir. En büyük avantaj 7/24 satış yapabilme kabiliyeti. Üstelik e-ticaret üzerinden ürün satmak için kodlama veya yazılım bilmenize de gerek yok" dedi.

ABD’den sonra sıra Almanya’da
E-ticaret sayesinde şirket vizyonlarının genişlediğini de belirten Emrah Durası, "İstanbul’dan Gaziantep’e, Diyarbakır’dan Rize’ye kadar birçok şehre ürün satabiliyorsak, neden yurtdışına da satamayalım dedik. Çeşitli araştırmalar yaparak yurt dışı pazarlarda girişimde bulunma kararı aldık. E-ticaretin doğduğu yer olan ABD’de Türkiye’de ürettirdiğimiz ürünlerle yer almak istedik ve başarılı olduk. ABD’de kurduğumuz depo ile ütü masaları, tekstil ürünleri ve mutfak ürünleri satışı yapıyoruz. Almanya’da ise şirket kurulum işlemlerimiz devam ediyor. Burada da benzer bir mantık ile hareket edeceğiz. Almanya üzerinden tüm Avrupa ve İngiltere’ye uzanan bir e-ticaret ağına erişmeyi hedefliyoruz" dedi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de 70 kişiye törenle bahçıvanlık belgesi verildi Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) düzenlenen bir haftalık 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu tamamlanırken, kursiyerlere törenle belgeleri verildi. Düzenlenen törende yurdun değişik yerlerinden gelen 70 kursiyer belge aldı. İlçenin Börezli Köyünde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursuna ev sahipliği yaptı. Kursa, yurdun değişik yerlerinden 70 kişi katıldı. Bir haftalık kursu tamamlayan vatandaşlara törenle katılım belgeleri verildi. Belge alan vatandaşlar, kursun çok faydalı olduğunu anlatırken, BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu da, kurslardan bu güne kadar bin 200 vatandaşın belge aldığını söyledi. İstanbul’dan gelen Hilmi Ay, “ BAÇEM’in düzenlemiş olduğu bir haftalık Bahçıvanlık Kursuna iştirak ettik. Çoğunluğunu kadınlardan oluşan bir gruptu. Bu grup burada çok güzel eğitimler aldı. Hocalarımız bize çok mükemmel eğitimler verdi. Parayla satın alınamayacak eğitimi bedavaya aldık. Bu kursun sonunda edindiğimiz bilgileri uygulamaya geçirmek çoğumuzun büyük bir arzusu” diye konuştu. Funda Tomurcu Erdoğan da, “Ben BAÇEM’e daha öncede gelmiştim. Ama, daha çok gelmek istedim. Buraya gelen tekrar tekrar gelmek istiyor. Çok güzel şeyler öğrendiğimize inanıyorum. Çok faydalı. Hocalarımız harika. Herkese tavsiye ederim” dedi. Meryem Akdeniz ise, “BAÇEM’i arkadaşlarımdan duydum. Yani onların vesilesiyle geldim. Bahçemde bungalov ev yapıp bahçesinde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Hedefimize ulaşmak için buradayım. İnşallah, ulaşırım” dedi. Halime Yamaç da, “Ben çiçekçi olmaya karar verdim. 6 aydan beri bu kursu bekliyorum. Hocalarımızın verdiği bilgiler gerçekten çok faydalı. Herkesin gelmesini tavsiye ederim” diye konuştu. BAÇEM Müdürü Nazm Tanrıkulu ise, “Bu kursla birlikte bin 200’ün üzerinde sertifikalı kursiyerimiz oldu. Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından farklı ülkelerden kursiyerleri mezun mezun ederek şehirlerine ve yapmak istedikleri işyerlerine uğurluyoruz. Bütün katılan kursiyerlerle, bu konuda bizi destekleyen, önümüzü açan Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanız sayın Ahmet Akın’a çok teşekkür ediyorum. Gelecek dönemde biz Aromaterapi Festivali gibi festivallere hazırlık yapacağız. Bizi takip etmeye devam edin” dedi.