ASAYİŞ - 12 Ocak 2019 Cumartesi 20:11

Hurdacıya getirilen tanktan dökülen sıvı mahalleliyi sokağa döktü

A
A
A
Hurdacıya getirilen tanktan dökülen sıvı mahalleliyi sokağa döktü

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bir hurdacıya getirilen tanktan dökülen sıvı, tüm mahalleyi saran yoğun bir kokuya neden oldu. Mahallelinin tepki gösterdiği koku, AFAD ve itfaiye ekiplerini alarma geçirdi.

Olay, İzmit Doğan Mahallesi Hülya Sokak üzerinde bulunan bir hurdacıda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, kimliği belirsiz kişiler tarafından hurda depolama alanına satılmak üzere piknik tüpü büyüklüğünde bir tank getirildi. Şahısları karşılayan işletme sahibi Aydoğan Kuş, aldığı tankeri incelediği esnada tankerden bir miktar sıvı döküldü. Dökülen sıvının bir süre sonra kokuya neden olduğunu fark eden işletme sahibi Kuş, tankeri satın almayacağını söyleyerek geri iade etti. Gelen şahıslar, tankla birlikte uzaklaşırken, ortaya çıkan koku tüm mahalleyi etkisi altına aldı.

Kokuyu hisseden burnunu kapattı

Oluşan yoğun kokudan rahatsız olan ve burunlarını kapatarak yürümek zorunda kalan mahallelinin şikayeti üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Hurdacıya gelen itfaiye ekipleri, oksijen maskesi takmalarına rağmen oluşan yoğun kokudan rahatsız olunca olay yerine AFAD ekipleri çağrıldı.

AFAD’ın incelemesinde tehlikeli bir durum ortaya çıkmadı

Bir süre sonra olay yerine gelen AFAD ekipleri, özel elbiseler ve oksijen maskeleri ile donanarak sıvının döküldüğü iddia edilen alanda cihazlarla ölçüm yaptı. Yapılan ölçüm sonrasında cihazın tehlikeli bir madde uyarısı vermemesi üzerine AFAD ekipleri, tankın götürüldüğü yere doğru yola çıktı.

Dökülen sıvı kokuya neden olunca hurdayı geri gönderdi

Kokudan rahatsız olan mahallelinin tepki gösterdiği olay hakkında bilgi veren hurdacı Aydoğan Kuş, “Küçük bir tank vardı. Su döküldü içinden onu da geri verdik getiren kişiye. Piknik tüpü kadar bir şeydi. İçinden dökülen sıvı koku yapınca geri verdik. Getiren mal sahibi de götürdü. Bilmiyorum nerden getirdiğini. Su var sandık, açtık o da koku yaptı. Ben kokudan etkilenmedim, hatta elime de döküldü ama bir şey olmadı. Mahalleye koku yayılınca millet polisi falan aramış” dedi.  

Gürcan Yılmaz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.