GÜNDEM - 20 Şubat 2019 Çarşamba 06:29

İHA muhabiri için meslek dayanışması

A
A
A
İHA muhabiri için meslek dayanışması

Peribacalarındaki rantı ortaya çıkaran muhabir Coşkun Sağlamdin, kendisini tehdit eden Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil hakkında suç duyurusunda bulundu.

Nevşehir’de peribacalarının bulunduğu Göreme Millî Parkı içinde yapılan kaçak yapıları ilk gündeme İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Coşkun Sağlamdin getirdi. Olaya el atan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Beton yığınlarını yıkın” talimatı verdi. Yıkım işlemleri başlatılınca Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ile 15 inşaatın sahibi İHA muhabirini ölümle tehdit etti. Bunun üzerine Sağlamdin, Başkan Cingil hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

 Adliye çıkışı açıklama yapan Coşkun Sağlamdin “Ben sadece gazetecilik gö-revimi yaptım. Bölgede yaşanan kaçak yapılaşma haberimin ardından yıkımlar başladı. Ancak Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’in bu yıkımlara sebep olarak bölge halkına beni hedef göstermesinin ardından Göreme’ye gidemiyorum. Hayatımdan endişe ediyorum. Ben de bu yüzden can güvenliğim bulunmamasından dolayı suç duyurusunda bulundum” dedi.

‘BAŞKAN’DAN SAVUNMA
Hakkındaki iddiaları cevaplayan Başkan Cingil ise, şunları söyledi: Yıkım kararlarını saygıyla karşılıyoruz. Beldemizde bu süreç devam ederken şahsıma yönelik ‘ölüm tehdidi’ ve ‘rantçılık’ gibi suçlamalar yöneltildi. Hiçbir zaman kabul edemeyeceğim bu iddiaların gündeme getirilmesini üzüntü ve şaşkınlıkla karşıladım. İnsan hayatını, her şeyin üzerinde tutan bir kişi olarak bu söylentileri şiddetle kınıyorum. Hele bir basın mensubunu hedef göstermem söz konusu olamaz.

OLAYIN FAİLLERİ CEZALANDIRILSIN
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, İHA Nevşehir Muhabiri Coşkun Sağlamdin’in ölümle tehdit edilmesini kınadı. TGC “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Millî Parkı içindeki kaçak inşaatlar, Coşkun Sağlamdin tarafından haberleştirilmiş, ardından yıkımına başlanmıştır. Sonrasında meslektaşımız ölümle tehdit edildiğini açıklamıştır. Durum vahimdir. Kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan sözlü ve fiziksel saldırılar halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırıdır. Meslektaşımıza yönelik saldırının faillerinin en kısa sürede bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

GAZETECİ TEHDİT EDİLİYORSA DOĞRU BİR İŞ YAPMIŞTIR
Coşkun Sağlamdin’e bir destek de meslektaşlarından geldi. Nevşehir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Bayram Ekici “Geçtiğimiz günlerde Kapadokya’da yaşanan olay gerçekten bizi çok üzdü. Gazeteci arkadaşımız Coşkun Sağlamdin’e karşı yapılan bu haksız eleştiriyi şu an için şiddetle kınıyoruz. Gazetecilere yapılan bu tür saldırılar, eleştiriler yersizdir. Bizler Nevşehir’deki gazeteciler ve basın camiası olarak Coşkun arkadaşımızın arkasındayız” dedi.

Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Koca da “Arkadaşımız Coşkun Sağlamdin kamu vicdanı ve toplumu düşünerek görevini layıkıyla yapmıştır. Esas görevini yapmayanlar bundan utansın. Allah vergisi peribacalarının arasına kaçak inşaat yaparak, sit alanlarını gözetmeksizin çirkin yapılaşmaya göz yumarak zaten suç işlemişlerdir. Bunu görmezlikten gelenler kendi vicdanlarını özellikle sorgulasınlar” ifadelerini kullandı.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ise “Gazeteci tehdit ediliyorsa doğru bir iş yapmıştır. Kardeşimizi tarihimize, turizme, bütün bu coğrafyanın değerlerine sahip çıktığı için kutluyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.