EKONOMİ - 11 Şubat 2020 Salı 10:26

İhlas Ev Aletleri’ne Almanya’dan ‘excellent product design’ ödülü

A
A
A
İhlas Ev Aletleri’ne Almanya’dan ‘excellent product design’ ödülü

İhlas Ev Aletleri büyümeye, büyüdükçe dünya otoritelerinden takdir görmeye devam ediyor. Son olarak Alman tasarım kuruluşu German Design tarafından, yeni model su arıtma cihazları Aura Cebilon Dflow ve Aura Cebilon flow’a ‘excellent product design’ ödülü verildi.

Türkiye’nin 29 yıllık su arıtma üreticisi İhlas Ev Aletleri, 2020 yılı başında üretimine başlanan Aura Cebilon Dflow ve Aura Cebilon Iflow su arıtma cihazları, Alman tasarım kuruluşu German Design tarafından en üst düzey ödül olan 'Excellent Product Design' ödülüne layık görüldü. Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen ödül törenine, ürünlerin tasarımında büyük emekleri olan AR-GE mühendisleri; Erkan Dipçin, Bilal Özsarıkaya ve Hakan Maden katılarak, yetkililerin elinden iki ürünün ödüllerini aldılar.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Genel Müdür Dr. Ömer Kamber, şunları söyledi: "İhlas Ev Aletleri olarak, arkasında büyük bir aile olan, çok özel ürünler tasarlayan ve üreten bir şirketiz. Kuruluşumuzdan bu güne kadar attığımız her adım ve aldığımız her kararda bu sorumluluk ve bilinçle hareket ettik, bu yolda ilerlerken emeklerimizin dışarıdan bağımsız profesyoneller tarafından da ödüle layık görülmesi bizi çok mutlu ediyor. Profesyonel davranışlar, profesyonelce karşılık görüyor. Tasarım safhasında kullanıcı estetiğini düşünerek yaptığımız çalışmaların ödüllerle geri dönüşü de, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu almış olduğumuz German Design ödülü ile ürünlerimizin aldığı ödül sayısı 23 oldu. Bu mutluluğu en başta kıymetli çalışanlarımızla, saygıdeğer bayilerimizle ve Türkiye dâhil dünyanın dört bir yanında bulunan çok değerli müşterilerimizle paylaşıyor her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Ayrıca; İhlas Ev Aletleri AR-GE birimi, 2017 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 'AR-GE Merkezi' ünvanı verilen Türkiye’nin sayılı merkezlerinden de biri olmuştu. Şirket yine 2017 yılında, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) bünyesinde yürütülen inovasyon geliştirme programı İNOVALİG’de de 21'inci sırada yer almıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.