EĞİTİM - 22 Şubat 2019 Cuma 09:43

İhlas Kolejine SOBILMUN 2019’dan iki ödül birden

A
A
A
İhlas Kolejine SOBILMUN 2019’dan iki ödül birden

Model Birleşmiş Milletler (MUN) organizasyonu kapsamında SOBILMUN 2019’a katılan Özel İhlas Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri Eren Açıkyıldız ve Taha Öztürk ödüle layık görüldüler.

Prof. Dr. Mümtaz Tarhan Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin çeşitli okullarından öğrencilerin yer aldığı SOBILMUN 2019’da Eren Açıkyıldız Outstanding, Taha Öztürk’de Honorable Mention ödülünü kazandılar.

Öğrencilerin oluşturduğu birçok komitenin bir araya gelerek sorunları çözmek adına fikirler ürettiği SOBILMUN 2019’da II.Frederick komitesinde yer alan Outstanding ödüllü Eren Açıkyıldız, Muhteşem Frederick olarak bilinen ve Prusya’yı en güçlü Alman devleti yapmak isteyen II.Frederick’in 13 kişilik meclisini oluşturduklarını söyledi. Avrupa’yı fethetmek adına ortaya çıkan sorunlara çözümler ürettiklerini anlatan Açıkyıldız, “Sunduğumuz çözümler neticesinde Avusturya ve Rusya’ya savaş açıldı. Neredeyse halkın yarısını öldüren bir hastalık keşfedildi ve sonradan karantina altına alındı. Diplomatik manevralar savruldu, casuslar yakalandı ve suikast denemeleri başarısız oldu” dedi.

Honorable Mention ödülünü alan Taha Öztürk ise, DISEC komitesinde yer aldığını ve gelecekte meydana gelebilecek sorunlar hakkında geçerli çözüm yolları bulmaya çalıştıklarını söyledi. İki farklı konu üzerinde çalıştıklarını ifade eden Öztürk, “İlk konumuz olan Çin’in Güney Çin Denizinde yaptığı yapay adalar ve ihlal ettiği sınırları konuştuk. İkinci konumuzda ise yapay zeka ile üretilen robot askerlerin savaşlarda kullanılmasıydı. Her iki konuda da geçerli çözüm yolları bulduğumuza inanıyorum” dedi.

Yeltekin: “Öğrencilerimiz global sorunlara etkin çözümler ürettiler”

İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Bedri Yeltekin, SOBILMUN 2019’da ödül alan Eren Açıkyıldız ve Taha Öztürk’ü tebrik etti. Kurdukları MUN kulüplerinde öğrencilerin hem organizasyonlara hazırlandığını hem de yabancı dillerini geliştirdiklerine dikkat çeken Yeltekin, “Tamamen İngilizce yapılan MUN organizasyonlarında öğrencilerimiz global sorunlara ürettikleri fikirlerini İngilizce olarak akıcı bir şekilde komitelere sunuyorlar ve başarılar kazanıyorlar. Onların elde ettikleri başarılarda katkıları bulunan yabancı dil öğretmenlerimize de ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

İhlas Kolejinin yabancı dil eğitimine de dikkat çeken Yeltekin, anaokulundan başlayarak öğrencilerine yabancı dil eğitimi verdiklerini ifade ederek, “Öğrencilerimiz için hazırladığımız müfredat dâhilinde onların hem akademik hem de gelecekteki çalışma hayatlarında kullanacakları yabancı dili en iyi şekilde öğrenmelerini hedefliyoruz. Katıldığımız yarışmalarda elde ettiğimiz derecelerden bu yolda başarıyla ilerlediğimizi açıkça görüyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.