GÜNDEM - 14 Haziran 2021 Pazartesi 17:18

İhlas Vakfı kurban vekalet bedellerini açıkladı

A
A
A
İhlas Vakfı kurban vekalet bedellerini açıkladı

İhlas Vakfı, 2021 yılı yurtdışı kurban vekalet bedelinin 850 TL, yurtiçinde ise bin 250 TL olarak belirlediklerini açıkladı.

İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Tuncer Akalın, 2021 yılı yurtdışı kurban vekalet bedelinin 850 TL, yurtiçinde ise bin 250 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Akalın, yurtiçi kurban bedelini arttırmadıklarını ve geçen yılki fiyat olan bin 250 TL'ye sabitlediklerini söyledi. Akalın, yurtdışındaki fiyatın cüzi bir artışla 850 TL olarak belirlediklerini belirtti.

"Yurtdışında Sudan, Somali, Habeşistan, Uganda, Çad ve Afganistan’da Kurban kesimleri gerçekleştirilecek"
Akalın, hayırseverlerin Vacip Kurban, Adak Kurbanı, Adak Hayvanı, Akika, Şükür Hayvanı ve Ölmüş yakınları için verecekleri kurban vekaletlerinin çoğunluğunu Sudan, Somali, Habeşistan, Uganda, Çad ve Afganistan’da İslami usullere uygun olarak keserek, elde edilen etleri bu ülkelerdeki yetim, fakir ve ihtiyaç sahiplerine ulaştıracaklarını ifade etti.

İhlas Vakfı kurban vekalet bedellerini açıkladı

"Yurtiçinde 33 şehirde Kurban kesimleri yapılacak"
Akalın, hayırseverlerin yurt içinde kesilmesi şartı ile bağışladıkları Kurban vekaletlerini 33 öğrenci yurdunun bulunduğu şehirde keserek öğrenci yurtlarında barınan binlerce öğrenciye sarf edileceğini söyledi. Akalın, kurbanlarını vekaleten İhlas Vakfına bağışlayan hayırseverlerin Kurban vekaletinin kayda geçirilmesinde, kurbanlık hayvanın vekalet sahibi adına alınmasında ve kesim esnasında vekalet sahibinin isminin okunarak kasaba vekalet verilmesine ve diğer hususlara çok hassasiyet gösterdiklerini vurguladı.

Hayırseverlerin akıllı telefon, tablet ve masaüstü bilgisayarlardan ihlasvakfi.org.tr adresine girerek online kurban vekaletlerini 4 taksite kadar verebileceklerini belirten Akalın, İhlas Vakfının 0212 451 49 00 çağrı merkezi numarasını da arayarak vekalet işlemlerini yapabileceklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.