EĞİTİM - 02 Ekim 2018 Salı 10:30

İkinci Üniversite kayıtları için son 4 gün

A
A
A
İkinci Üniversite kayıtları için son 4 gün

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Açıköğretim Sistemi tarafından hayata geçirilen sınavsız 'İkinci Üniversite' kayıtlarının devam ettiğini belirterek, "Kariyerlerini ilerletmek, hayata farklı bir pencereden bakmak ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı yakalamak isteyenleri bekliyoruz" dedi.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin 2002 yılında hayata geçirdiği sınavsız ‘İkinci Üniversite’ programlarına kayıtlar devam ederken talep de her geçen gün artıyor. Kariyerlerini ilerletmek, hayata farklı bir pencereden bakmak ve hayallerini gerçekleştirme fırsatı yakalamak isteyenler için 11 Eylül tarihinde başlayan ve daha önce 21 Eylül tarihinde sona ereceği açıklanan kayıtlar, üniversite yönetiminin süre uzatma karanının ardından 5 Ekim Cuma günü sona erecek.

Sınavsız İkinci Üniversite hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, şu ana kadar kayıt yaptıran kişi sayısının 150 bini geçtiğini ifade etti. Çomaklı, “Anadolu Üniversitesi olarak insanımıza bir imkan sağlanmış. Bu imkan da ikinci üniversite olarak adlandırılıyor yüksek öğretimde. Bunu manası şu; bir üniversiteyi bitirmiş, ya da şu anda okumakta olan bir kişi, bizim programlarımızın birine kaydolarak sınava girmeksizin ikinci bir üniversiteye kaydolabilir. Bunun birçok amacı ve hedefi var.

Birincisi, insanlar tıp, eczacılık, hukuk bölümlerini bitirmiş olabilir, ama aynı zamanda tarihi de, sosyolojiyi de bitirmek isteyebilir. Burada önemli olan husus bu kişinin isteklerine talep verebilecek şekilde programlarımızı açmak. Tabi bunların teknik durumları söz konusu. Örneğin yasal öğrencilik şartları tamamladıktan sonra kişi kendisini bizim sistemimize girerek kaydettirebiliyor. Bunun için herhangi bir ücret ödemesine gerek yok.

Normal yasal öğretim giderlerini ödüyor. Okumakta ise de bir resmi katkı payı var. Yani ödeme gideri ile beraber katkı payını da ödeyerek bizde öğrencilik hakkına sahip oluyor. Tabii bunda bir çok öğrencimiz var sayısal olarak baktığımızda. Şu an itibariyle bizim ikinci üniversite için son başvuru tarihimizi 5 Ekim'e uzattık. Şu anda elimizde olan rakamlar da 150 bini geçti. Geçen sene itibariyle de 200 binden fazlaydı. Yani İkinci Üniversite okuyan öğrenci Türkiye’de 200 binden fazla. Bu sene de bu rakama varmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Dünyada örnek üniversitelerden bir tanesi”

Anadolu Üniversitesi’nin dünyada örnek bir üniversite olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çomaklı, İkinci Üniversite eğitiminin çalışanlar için de kolaylıklar sağladığını aktardı. Prof. Dr. Çomaklı, “Özellikle özel sektörde, kamu sektöründe lisansı bitirmiş, kendisini daha geliştirmek isteyen, mesleki açıdan farklı alanlara ilgi duyup da bunu üniversite ile belgelemek isteyen ve lisans diplomasına sahip olmak isteyen kişiler. Özel sektörde bir kişi yoğunluğundan dolayı ikinci bir üniversiteye gidemeyebilir. Ama bizdeki programlarda gidebilir. Mesela ön lisans programlarımız var.

Örneğin ev idaresi, fotoğrafçılık ve kameramanlık var ön lisans programlarında. Muhasebe ve vergi uygulamaları, lojistik, marka iletişim, medya iletişim ve bunu daha sıralayabiliriz. Bunlar Anadolu Üniversitesi’nin sayfasına girdiğimiz zaman 'ikinci üniversite' başlığı altında görebiliriz. Mesela kişi üniversiteyi, hukuku bitirmiş. İş adamı olmuş ve ben felsefe okumak istiyorum diyor. Üniversitesine gitmeye gerek yok. Oturduğu yerden okuyabilir. Kendi sitemimiz, altyapımız tamam. Dediğim gibi etkileşimli bir eğitim sistemimiz var biliyorsunuz Anadolu Üniversitesi 60 yıllık bir üniversite. Dünyada örnek üniversitelerden bir tanesi. O nedenle bunlara imkan tanıyoruz. Kapılarımız herkese açık” dedi.

“Bu diplomaları normal örgün öğretim diploması gibi kullanabiliyorlar”

İkinci üniversite diplomasını örgün öğretim diplomasından hiçbir farkı olmadığını da ifade eden Rektör 

Çomaklı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Diploma sahipleri, bu diplomaları normal örgün öğretim diploması gibi kullanabiliyorlar. Çünkü bu diplomada nihayetinde ikinci üniversite kapsamında verilen bir etkinliğe sahip. Bütün her şeyi normal. Sınavları, dersleri bütün sitemi ona göre hazırlanmış ve o nedenle herhangi bir şekilde şüphe uyandıracak veya herhangi bir şekilde diplomanın durumunu sorgulayacak bir şey söz konusu değil. Normal bir fakülte diploması, üniversite diploması olarak alıyorlar.”

Kayıtlar nasıl yapılıyor?

Adaylar, https://aof.anadolu.edu.tr/kayit/ adresinden "ikinci üniversite" linkine tıklayarak internet başvurularını gerçekleştirebilecek. Daha sonra kayıt için gerekli belgeleri hazırlayıp, banka ödemesini yaptıktan sonra AÖF bürolarından 5 Ekim Cuma günü saat 17.00'ye kadar kayıt işlemlerini tamamlayabilecek.  

Burak Tekin - Kadir Arslan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Ekim meyve fidesi dağıttı Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi. DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’ta tarımsal kalkınmayı sağlamak, ürün çeşitliliğini arttırmak, çiftçileri ve üretimi desteklemek amacıyla proje bazında belirlenen kriterlere uyum sağlayan çiftçilere Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen meyve fidesi dağıtıldı. Meyve fidanı dağıtımı programında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Önceden Akçaabat’ımızda tütün yetiştiriliyordu. Zamanla tütün yerini fındığa bıraktı. Şimdi ise çiftçilerimiz fındığa ve Akçaabat’ta yetiştirilen diğer tarım ürünlerine alternatif olabilecek, ekonomik getirisi daha fazla olan ürünler yetiştirmek istiyor. Biz de çiftçilerimize destek oluyoruz. Akçaabat’ımızın iklimi elverişli, toprakları verimli. Şehrimizin bu avantajını kullanarak Akçaabat’ımıza uygun meyve fideleri yetiştiriciliğini destekliyoruz. Akçaabat’ta alternatif olarak meyve yetiştiriciliğine Süper Meyve Aronya ile başladık. Şimdi de Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen gibi meyve fideleri ile devam ediyoruz. Akçaabatımızın tarımsal potansiyelini sonuna kadar en verimli ve en doğru tarım uygulamalarıyla kullanmakta kararlıyız” dedi. Buzağı tohumlama ücretsiz olacak Başkan Osman Nuri Ekim, konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akçaabat Belediyesi arasında yapılacak olan protokol neticesinde Akçaabat’taki hayvancılığa destek vermek amacıyla buzağı tohumlama uygulamasının da ücretsiz bir şekilde yapılacağını da duyurdu. Protokol için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerekli hazırlıkların devam ettiğini belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğümü ve belediyemiz işbirliğinde Akçaabat’ımızda hayvancılığı destekleyecek bir protokol hazırlıyoruz. Çiftçilerimize şimdiden müjdesini vermek istedim. 2 bin Türk Lirası civarında olan buzağı tohumlama uygulaması protokolün imzalanması ile birlikte ücretsiz olacak. Uygulama aşamasında ilk olarak pilot köyler ve mahalleler seçilecek. Allah’ın izniyle de Ramazan bayramından sonra bu uygulamaya başlayacağız. İlerleyen süreçlerde tüm bu uygulamalardan verimli sonuçların alınmasıyla birlikte Akçaabat’ımızdaki tüm çiftçilerimiz yararlanacak. Söz verdiğimiz gibi her zaman çiftçimizin yanındayız“ diye konuştu.
İstanbul Bahçelievler’de korkunç olay: İş yerinden çıkan yanmış cesedin kimliği belirlendi Bahçelievler’de bir iş yerinde çıkan yangın söndürüldüğünde elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait yanmış ceset bulundu. Çalışma başlatan polis, yanmış cesedin 39 yaşında Mustafa Bayraktar’a ait olduğunu belirledi. Bıçaklanarak öldürüldükten sonra bağlanıp iş yerinin kundaklandığı düşünülen olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı. Olay, dün saat 10.00 sıralarında Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi’nde hurda deposu olarak kullanılan iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre iş yerinden dumanların çıktığını gören çevredekiler itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri iş yerinde çıkan yangını söndürdü. İçeride inceleme yapan ekipler bir kişinin cesedini fark etti. Elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait olan cesedin baş ve el kısımlarında kesikler olduğunu tespit etti. Savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından üzerinden kimlik çıkmayan ceset, Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Yanmış cesedin kimliği belirlendi Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda cesedin 39 yaşındaki Mustafa Bayraktar’a ait olduğu belirlendi. Bayraktar’ın önce bıçaklandığı ardından elleri bağlandıktan sonra iş yerinin ateşe verilmiş olacağını değerlendiren Cinayet Büro Dedektifleri incelenen kamera görüntülerinin ardından 1 şüpheliyi tespit etti. Polis 1 şüpheliyi gözaltına aldı Cinayet Büro Amirliği ekipleri şüpheliyi Bahçelievler’deki bir adreste gözaltına aldı. 22 yaşındaki şüpheli B.D. sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine götürüldü. Polisin olayla ilgili incelemesi çok yönlü olarak sürüyor.