GÜNDEM - 28 Nisan 2010 Çarşamba 14:26

"İlişkiler için zenginleştirici ve iyi bir fırsat"

A
A
A
"İlişkiler için zenginleştirici ve iyi bir fırsat"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihte birçok olaylar olduğunu belirterek, ''Önemli olan o olayları, düşmanlıklar taşıyarak, yeni nesillere düşmanlıklar ve nefretler taşıyarak, bir politika gütmek değil tam tersine onlardan bugün dostluk çıkarmaktır. İşte bunun en iyi örneği bugün Türkiye ile Avustralya arasında yaşanmaktadır'' dedi.

DUYGU BEKTAŞ/ANKARA

Cumhurbaşkanı Gül ve Avustralya Genel Valisi Ouentin Bryce baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bryce'nin, birkaç gündür Türkiye'de olduğunu anımsatan Gül, Çanakkale'de, 1915 yılında yaşanan kara savaşlarının 95. yıldönümüne katıldığını söyledi. Gül, Bryce'nin, İstanbul'da da ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, ''Bugün de beraberiz'' dedi. ''Aslında bütün dünyanın büyük bir ibret ve takdirle izlemesi gereken bir olay var' diyen Gül, şunları kaydetti:

''95 yıl önce yapılan müthiş büyük bir savaştan doğan dostluk ve karşılıklı saygı... Bunda aslında Atatürk'ün o veciz sözünün çok büyük etkisi olmuştur. Kendisi, gerek Avustralyalı gerekse Yeni Zelandalı annelere seslenerek; 'sizin çocuklarınız artık bize emanet' demiştir ve Türkiye Cumhuriyeti olarak da biz bu sözün gereğini en iyi şekilde o günden bu yana yerine getirmekteyiz. Çanakkale'de her türlü tedbiri alarak, oranın en güzel şekilde düzenlenmesini sağlamış vaziyetteyiz. Her sene de gerek Avustralya'dan, gerekse Yeni Zelanda'dan binlerce insan gelip hatıralarını orada yad etmektedirler. Söylemek istediğim şey şu; tarihte birçok olaylar olmuştur.

Önemli olan o olayları, düşmanlıklar taşıyarak, yeni nesillere düşmanlıklar ve nefretler taşıyarak bir politika gütmek değil tam tersine onlardan bugün dostluk çıkarmaktır. İşte bunun en iyi örneği bugün Türkiye ile Avustralya arasında yaşanmaktadır. Bu vesileyle Sayın Vali Türkiye'dedir ama Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde ekonomik ilişkilerimizi, siyasi ilişkilerimizi ve kültürel ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak için hem baş başa hem heyetler arası görüşmeler yaptık.

Türkiye ve Avustralya arasındaki ilişkilerin temelinde ortak değerleri paylaşmak vardır. Demokrasi, insan haklarına saygı, serbest piyasa ekonomisi bunların önemli temelleridir, prensipleridir. Aynı şekilde önemli dünya olayları karşısında da yine ortak tutumlarımız vardır. Bunları tekrar gözden geçirmekten büyük bir memnuniyet duyduk.''

İki ülkenin, ekonomik ilişkilerini daha da geliştirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Gül, Türkiye ve Avustralya'nın şu anda 1 milyar dolar civarında ticareti bulunduğunu söyledi. Her iki ülkenin G-20 ülkeleri içerisinde olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
''Avustralya dünyanın on dördüncü büyük ekonomisi, Türkiye'de dünyanın on yedinci büyük ekonomisine sahiptir. Dolayısıyla, büyük bir potansiyel vardır ortak iş yapma konusunda. Bu konularda yine geniş bir şekilde görüşme imkanı oldu. Siyasi konularda Dışişleri Bakanlığı müsteşarımız kısa süre önce Avustralya'yı ziyaret ederek, siyasi ilişkileri geniş şekilde konuştular ve istişarelerde bulunmuşlardır. Yine bugün yaptığımız anlaşmalar da bu konudaki kararlılığımızı göstermektedir. Hem çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hem de havacılık anlaşması, iki ülke arasındaki hava trafiğinin düzenlenmesiyle ilgili. Bütün bunlar çok önemli adımlardır. Umut ediyorum ki önümüzdeki dönemde daha çok ekonomik işbirliği, daha ticaret, daha çok karşılıklı yatırımlar söz konusu olacaktır. Yine aynı şekilde daha çok turizm faaliyetleri ve kültürel faaliyetler söz konusu olacaktır. Bütün bunlardan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.''

Avustralya'da 150 bin civarında Türk yaşadığını hatırlatan Gül, ''Bu 150 bin Türk Avustralya vatandaşıdır. Bu 150 bin Türk, iki ülkenin arasında en iyi şekilde ilişkilerin gelişmesine köprü vazifesi yapmaları gerekir. Sayın Genel Vali'den onların Avustralya'da ne kadar çok başarılı olduklarını ve onların her alandaki başarılarından Avustralya'nın da övünç duyduğunu öğrenmekten büyük bir mutluluk duydum'' diye konuştu.

Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce ise, ziyaretinin Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkiler için zenginleştirici ve iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Bryce, Gül'e sözlerinden dolayı teşekkür ederek, Türkiye'ye ilk resmi ziyaretinden ve Gül ile bir araya gelmekten çok memnun olduğunu bildirdi. Görüşmelerde Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkileri gözden geçirdiklerini söyleyen Bryce, bugün Anıtkabir'i ziyaret ettiğini ve çok duygulandığını, çünkü Türkler için olduğu kadar kendileri ve bütün dünya için önemli olan bir lideri ziyaret ettiğini, Atatürk'ün kendilerine verdiği mesajları bir kez daha görme şansı bulduğunu kaydetti. Genel Vali Bryce, Avustralya olarak kutladıkları Anzak Günü'nde kendilerine gösterilen ev sahipliği nedeniyle teşekkür ederek, Gelibolu'nun gerek kendileri gerekse Türkler için çok önemli bir yer olduğunu, Anzak Günü'nde ülkesini temsil etmekten ve 57. Alay Şehitliği'nde de bulunmaktan çok gurur duyduğunu söyledi.

2015 yılında Gelibolu'da yapılacak 100. yıl etkinliklerinin törenleri için Türkiye ile birlikte çalıştıklarını belirten Bryce, iki ülke arasında tarihte yaşananların yanı sıra günümüzde Avustralya'da yaşayan Türklerin topluma büyük katkıda bulunduğunu söyledi. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin artmasının son derece olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Bryce, Cumhurbaşkanı Gül'ün de Avustralya'yı ziyaret edeceğini ve bu ziyaretin zaten yakın olan ilişkileri daha ileriye götüreceğini kaydetti.

Avustralya Genel Valisi Bryce, ziyaretinin ilişkiler için zenginleştirici ve iyi bir fırsat olduğunu bildirdi.

ANLAŞMALAR


Türkiye adına Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Avustralya adına Ankara Büyükelçisi Peter Doyle tarafından, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti arasında Çifte Vergilendirmeye Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması'' imzalandı. Anlaşmayla, 2 ülke arasında gelişen ekonomik ve ticari ilişkilerin yarattığı çifte vergilendirme sorunlarının ortadan kaldırılması ve iki ülke yatırımcıları açısından Türkiye ve Avustralya'nın daha cazip hale getirilmesi amaçlanıyor.

Çifte vergilendirmenin sermaye, teknoloji ve iş gücü transferi üzerinde yarattığı daraltıcı etkilerin ortadan kaldırılmasını öngören anlaşma, iki ülkenin vergi idareleri arasında vergi kayıp ve kaçağının engellenmesi amacıyla bilgi değişimi imkanı da sağlayacak.
Türkiye'nin bu anlaşmayla bugüne kadar imzaladığı çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının sayısı 79'a ulaştı ve bunlardan 74'ü yürürlüğe girdi.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile Büyükelçi Doyle, ''Türkiye ile Avustralya Arasında Sivil Havacılık Anlaşması''nı da imza attılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu: “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in TBMM’de görüşmesi hakkında “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesi hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı. Akbaşoğlu görüşme ile ilgili, “Bu konuyla ilgi tabi ki daha önceden de kamuoyuna yansıyan bir talep söz konusuydu. Bu sene inşallah yerine gelmiş olacak. Karşılıklı olarak görüşüp netleştirilecek. Bugüne ilişkin bir resepsiyon. Milli egemenliğin tecelligahı olan meclisimizin 104’üncü yaşında hep beraber burada güzel bir ambiyans oluşturduk. Bütün milletimizin temsilcileri bu birlikteliği ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın resepsiyona teşrifleri ile hep beraber, bütün milletvekilleri ve davetliler ile Cumhurbaşkanımız bir araya geldiler. Daha sonra da içerideki odada değerli siyasi partilerimizin genel başkanları ve temsilcileri ile görüştü. İçeride milletvekillerimiz, CHP Genel Başkanı, Hüda-Par Genel Başkanı, DSP Genel Başkanı AK Parti Grup Başkanı, Meclis Başkanvekillerimiz ve Meclis Başkanımız tabi ki, MHP Grup Başkanvekili vardı. Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” şeklinde konuştu.
Çorum Trafik kazası, 4 yaşındaki Zeynep’i ailesinden ayırdı Çorum’un Alaca ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 çocuk hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı. Kaza, Çorum-Yozgat karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Yozgat istikametinden Çorum’a seyir halinde olan Mustafa Fansa (51) yönetimindeki 31 U 3003 plakalı otomobil ile Muhammed Y. idaresindeki 19 ACH 630 plakalı otomobil Boğaziçi köyü kavşağında çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle Fansa yönetimindeki otomobil yol kenarında bulunan tarlaya uçtu. Yoldan geçen sürücülerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekiplerinin yanı sıra 112 ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kazada sürücü Mustafa Fansa ve araçta bulunan Muhammed Emin Fansa (17), Emine Fansa (42), Yunus Emre Fansa (10) ve Zeynep Fansa (4) yaralandı. Yaralılardan 4 yaşındaki Zeynep, sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralılar Alaca Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan Emine Fansa, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Kazanın ardından Muhammed Y., araçla olay yerinden kaçtı. Bölgedeki kameraları inceleyen polis ekipleri kaçan sürücüyü Yıldızhan Mahallesi Edebali Sokak’ta terk edilmiş halde buldu. Yaptıkları çalışmalar sonucu Muhammed Y.’ye ulaşan polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Depremzede olduğu öğrenilen Fansa ailesinin Çorum’da görev yaptığı öğrenildi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
Ankara Emre Belözoğlu: “Sosyal medya lağım çukuru” MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, “Sosyal medyanın benim için hiçbir anlamı yok. Gerçek olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir karşılığı olmadan bir lağım çukuru olduğunu düşünüyorum” dedi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında MKE Ankaragücü, konuk ettiği Beşiktaş ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın mensuplarına açıklamalarda bulunan MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, bütün futbolcuları ile gurur duyduğunu belirterek, “Bugün Beşiktaş’a net bir üstünlük kuran oyuncu grubum vardı. İnşallah finale çıkan takım oluruz. Bu takımın çok daha iyi yerleri hak ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Üzgün olduğu tarafları açıklayan Belözoğlu, sezon genelini değerlendirerek, “Skorlar gelmedi. Çok fazla beraberlik var. Ama yine de oyuncu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu. "Bu takımın ligde sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum" Sarı-lacivertlilerin teknik patronu, skor üretemediklerinden dolayı üzgün olduklarını kaydederek, şunları söyledi: “Lige hemen döneceğiz. Ligde de kendimizi sağlam pozisyona alacak skorlara ihtiyacımız var. Bu takımın sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Taraftarlarımıza, oyuncularıma teşekkür ederim. Skor gelmedi ama oyun anlamında çok yüksek bir dominasyon vardı.” "İnşallah Morutan’ın büyük bir sakatlığı yoktur" Maçta sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalan Morutan ile ilgili konuşan Belözoğlu, "İnşallah Morutan’ın büyük bir sakatlığı yoktur. Tendonda bir kopma varsa o zaman altı ayı bulur. Ümit ediyorum öyle bir haber almayız. Böyle bir şey inşallah yaşamaz. Ama yaşarsa da çok iyi dönebilecek karaktere sahip bir oyuncu" dedi. “Sosyal medya lağım çukuru” Bir basın mensubunun, ‘MKE Ankaragücü futbolcularının sosyal medyada eleştirildiğini’ söylemesi üzerine, Belözoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Sosyal medyanın benim için hiçbir anlamı yok. Gerçek olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir karşılığı olmadan bir lağım çukuru olduğunu düşünüyorum sosyal medyanın. Alex bugün elinden geleni yapmaya çalıştı. Ben bir oyuncu transfer ederken, ondan bir performans bekleyerek ediyorum. Bugün performansında eleştirilecek bir şey bulamıyorum. Benim adıma sosyal medyanın hiçbir karşılığı yok. Bizim ailemize küfür edecekler, biz şikayetçi olduğumuzda bize yalvaracaklar yok öyle bir dünya. Bu ülkede, bu düzelmedikten sonra benim oyuncum ve ben mücadele etmek zorundayız. Sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”