KÜLTÜR SANAT - 11 Mart 2009 Çarşamba 11:48

İlk Çocuk Tiyatrosu İstanbul'da

A
A
A
İlk Çocuk Tiyatrosu İstanbul'da

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul'un en büyük hayalini gerçekleştirerek Türkiye'nin ilk 'Çocuk Sahnesi'ni açtı

Topbaş, Muhsin Ertuğrul'un hayalini gerçekleştirmenin kendilerine nasip olduğunu belirterek, "Çocuk tiyatrolarını İstanbul genelinde yaygın hale getireceğiz" dedi.

Türkiye'nin ilk "Çocuk Tiyatrosu Sahnesi" Şehir Tiyatroları Kağıthane Sadabad Sahnesi içinde açıldı. Açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Aklaya, Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu üyeleri ve sahneye ismini veren Kemal Küçük'ün kardeşi Sabahattin Küçük ile çocuklar katıldı.

Açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çocuk tiyatrosunun Muhsin Ertuğrul'un hayali olduğunu vurgulayarak, "Bu çocuk sahnesini yapmak bize nasip oldu. Her şeyiyle çocuklara göre düzenlenen bu sahnenin ilk şahitleri siz çocuklarsınız. Daha önce büyüklerin tiyatrosunda koltuklara oturduğunuzda ayaklarınız sallanıyordu, kayboluyordunuz. 3 localı ve 143 kişilik bu tiyatro tam sizlere göre" diye konuştu.
Topbaş, 5 yıldır tiyatrolarda çocuklarla ilgili eğitimler verildiğini ifade ederek, "Bu eğitimlerin sonucunda birçok mezun verdik.

Kabiliyetli olan çocuklara tiyatro sevgisini eğitimlerle aşıladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye çapında tiyatrolara en fazla eğilen, en çok tiyatrolar yapan bir belediye olduk. Ve arzu ettiğimiz her ilçeye bir tiyatro, her bölgeye bir kültür sanat merkezi yapmak. Bunun adımlarını atıyoruz. Kağıthane'deki çocuklar gibi başka ilçelerdeki çocuklarda da mutlu
olacak. İstanbul, artık bir kültür-sanat kenti olarak kendini hissettiriyor. Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu güzellikler getirsin diliyorum. Bu tiyatronun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki sizler burada bir tiyatro alışkanlığı edineceksiniz ve arkadaşlarınıza buradan bahsedeceksiniz. Onlar da gelecek ve toplumun tiyatroya, sanata karşı olan duyarlılığı artacak" dedi.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da Kağıthane'de bir çok ilkleri yaptıklarını ve ilçede tiyatro alanında da bir ilke imza atılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin ilk çocuk tiyatrosunun burada hayat bulmasından son derece mutluyuz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'a bu güzel hizmetlerinde dolayı teşekkür ediyoruz. Kendisinin Kağıthane'de sayılmayacak kadar büyük yatırımları ve hizmetleri var. Çocuk Tiyatrosu Kağıthane'ye ve İstanbul'a hayırlı olsun" diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve çocuklar kurdele keserek Küçük Kemal Sahnesi'nin açılışını gerçekleştirdi. Kadir Topbaş, daha sonra Küçük Kemal Tiyatro Sahnesi'ni basın mensuplarına tanıttı ve Turgut Denizer'in yazıp yönettiği 'Benim Arkadaşım Yok' adlı oyunu çocuklarla birlikte izledi.

Türkiye'de çocuk tiyatrosunun kurucusu kabul edilen ve "Çocuklara İlk Tiyatro Dersi" oyunuyla çocukları tiyatroyla tanıştıran M. Kemal Küçük adına açılan çocuk sahnesi, 143 kişi kapasiteli ve 3 ayrı tribünden oluşuyor. "Küçük Kemal Çocuk Sahnesi", bütünüyle çocuklara yönelik tasarımı ile Türk Tiyatrosu adına bir ilk olma özelliği taşıyor.

ALPAY YALÇINKAYA-İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir