EKONOMİ - 27 Ekim 2020 Salı 14:08

İnternette yasa dışı tütün satışı tavan yaptı

A
A
A
İnternette yasa dışı tütün satışı tavan yaptı

Pandemi nedeniyle internet üzerinden yapılan satışlardaki artış satışı yasak olan tütün ürünlerinde de gözlendi. Arama motorlarında 'sarmalık tütün satışı' anahtar kelimesi ile arama yapıldığında 810 binin üzerinde sonuca ulaşılıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile Temmuz 2020’den itibaren “ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere” 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getirildi. Ancak pandemi sürecinde etkin olarak kullanılan online satış, kaçakçılar için de kaçış oldu. Günümüzde internet üzerinden yapılan yasa dışı tütün satışları tavan yaptı. Arama motorlarına 'sarmalık tütün satışı' yazıldığında 810 binin üzerinde sonuç çıkıyor. Uzmanlar ise vatandaşları denetimsiz olduğu için büyük riskler taşıyan bu tür ürünleri almamaları için uyarıyor.

Kaçakçıların uyguladıkları yöntemler devlete yıllık 10 milyar TL'yi aşan vergi kaybına sebep oluyor. Yaklaşık 10 yıldır yasa dışı tütün satışı ile mücadele edilen ülkemizde, önceleri yurt dışından kaçak yollarla getirilen tütün ürünleri iç pazara sunularak toplam pazarın yüzde 20’sine kadar ulaşmıştı. Resmi makamlar önce sigara kaçakçılığına hapis cezası getirdi ve akabinde denetimleri sıklaştırdı. Bu önlemlerle kaçak sigaranın payı yüzde 4’lere kadar geriledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.