DÜNYA - 25 Mart 2019 Pazartesi 18:30

Irak’ta sel uyarısı

A
A
A
Irak’ta sel uyarısı

Irak’ı iki gündür etkisi altına alan şiddetli yağışlar birçok kentte sele neden olurken, geçen hafta feribot faciasının yaşandığı Musul kentinde okullar tatil edildi. Irak'ın bazı bölgelerinde yetkililer sel uyarısında bulundu.

Irak’ın bütün bölgelerini etkisi altına alan sağanak yağışlar bazı kentlerde sele neden oldu. Geçtiğimiz hafta 100’den fazla kişinin ölümüne ve kaybolmasına neden olan Dicle Nehri'ndeki feribot faciasının yaşandığı Musul’da okulların yarın için tatil edildiğini kaydeden Musul Operasyonlar Komutanlığı, kentte yarın meydana gelebilecek olan su baskınları nedeniyle tüm hazırlıkların devam ettiğini duyurdu.

Sağanak yağışlardan etkilenen Irak Kürt Bölgesi’nde (IKBY) sel uyarısı yapıldı. Süleymaniye kentinde meydana gelen sel nedeniyle birçok sayıda evin sular altına kaldığı öğrenildi. IKBY Metroloji Müdürlüğü sağanak yağışların Nisan ayında kadar süreceği uyarısında bulundu.

Irak’ın güneyindeki Vasıt kentinde sağanak yağış ve şiddetli rüzgar nedeniyle 10 yaşındaki çocuğun evinin çatısının çökmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Sağanak yağışlardan etkilenen bir başka kent ise ülkenin güneyindeki Basra oldu. Irak Meclisindeki Basra milletvekilleri, şiddetli yağmur sonucu meydana gelebilecek sel felaketine karşı hükumeti uyararak gerekli tedbirlerin acil alınması çağrısını yaptı.  

Abdulkadir Hacıoğlu


 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta yaraları tedavi edilen doğaya salındı Sinop’ta yaralı bulunan yılan kartalı, şahin ve peçeli baykuş tedavileri sonrası Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından doğaya salındı. Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü, Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Klinik, bakım ve ameliyat alanlarında incelemelerde bulunan Vali Özarslan, Bölge Müdürü Orhan Çatalçam’dan, yaban hayvanlarına yönelik yürütülen tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Doğa, Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü çalışanlarına gösterdikleri gayret ve emekten dolayı teşekkür eden Vali Özarslan Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte yaralı olarak bulunan ve tedavileri tamamlanan yılan kartalı, şahin ve peçeli baykuşları doğaya saldı. Sarıkum Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından, 2023 yılında yüzde 60 oranında tedavi başarısı elde edilerek, 300’ün üzerinde yaralı yaban hayvanı yapılan tedavileri sonrasında doğaya salındığı bildirildi. Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaralı hayvanlara her türlü cerrahi müdahaleyi yapma imkanına sahip olduklarını vurgulayan Bölge Müdürü Orhan Çatalçam, "Burada iki veteriner arkadaşımız var. Hayvanlara her türlü cerrahi müdahaleyi yapabiliyorlar. O noktada teknolojik altyapımız gayet gelişmiş durumda" dedi. Öte yandan Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin içinde ameliyathane, radyoloji ve yoğun bakım üniteleri de bulunan Türkiye’deki 5 merkezden biri olduğu belirtildi.