SAĞLIK - 13 Şubat 2017 Pazartesi 19:07

İSEK sağlık sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek

A
A
A
İSEK sağlık sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle sağlık teknolojileri ve yaşam bilimlerinin gelişmesine katkı sağlamak, sağlık sektörünün güçlenmesine destek vermek amacıyla oluşturulan İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK); sağlık sektörünün tüm paydaşlarının güncel ihtiyaçlarına cevap verecek.

İSEK’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengizhan Öztürk, kuruluşun yapılanması ve bünyesinde yapacağı çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

“İSEK, kamu kuruluşları, üniversite ve araştırma merkezleri ile birlikte İstanbul'da sağlık alanında faaliyet gösteren toplam 130 firma, 11 sivil toplum kuruluşunu kapsıyor. Çalışmalarımız ilk etapta tıbbi cihaz odaklı başladı. Ar-Ge’ye verdiğimiz önem doğrultusunda sektördeki mevcut işbirliklerini, hizmet altyapılarını geliştirmek önceliklerimiz arasında bulunuyor. Bununla birlikte sektörel alt grupların rekabet öncesi araştırma ve pilot üretim altyapı ihtiyaçlarının hızla karşılanmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ar-Ge ve üretim ana eğilimlerini ve ihtiyaçlarını analiz ederek sektörel potansiyeli ortaya çıkarmak; hastaneler bünyesinde gerçek ihtiyaçların sistematik olarak belirlenmesine yönelik faaliyetleri yürütmek ve gerçek ihtiyaçlara cevap verecek girişimciliği desteklemeye yönelik iş paketleri oluşturmak da yine önemli başlıklarımız arasında.

İSEK’in iş paketleri arasında sağlık ağının geliştirilmesi, medikal sektör analizleri: medikal sektör araştırma ve üretim gücü envanteri, biyo-girişimcilik ve inovasyon programı, kurumsal kapasite ve organizasyonel yapının güçlendirilmesi gibi daha birçok iş paketimiz mevcut.”

İSEK’in yönetim kuruluna seçilen VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş sağlık sektörünün gelişimine katkı sağlayacak olan İSEK’in yönetiminde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek gerçekleştirecekleri iş paketlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“İSEK ile birçok değerli projeye imza atıyor olacağız. Sağlık endüstrisi bölgesel akredite test laboratuvarlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız olacak. Üniversite ve araştırma merkezlerinde akredite edilmediği ve profesyonel yapıda olmadığı için verimli ve etkili kullanılamayan bazı laboratuvar hizmetlerinin sanayiye hizmet verecek şekilde dönüşümü sağlanacak. Akredite test hizmetleri için ilgili firmalar bir araya gelerek akredite test merkezleri için çalışma yapabilecek. İSEK bu doğrultuda biyouyumluluk, biyomekanik, elektrik testlerine öncelik veriyor. Bu kapsamda 30’dan fazla akredite laboratuvar hizmetini bölgemizde hayata geçirmeyi planlamaktayız. İSEK oluşturduğu ve oluşturacağı daha birçok iş paketi ile birlikte, bu alanda gerçekleştireceği Küme Değer Zinciri Analizi gibi sektörel analizleri, bilimsel çalışmaları ve elde edeceği istatistiki verilerle de sağlık alanında ulusal kalkınmanın yolunu açacak”.

İş paketleri kapsamında yürütülecek faaliyetlerin takibini sağlayan; yönetim, denetim, disiplin kurullarına destek veren kuruluşlardan bazıları şunlar:

"Teknopark İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi (LifeSci), Acıbadem Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji UYGAR Merkezi (SUNUM), Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği( MASSİAD), İstanbul Sanayi Odası, İnovita İşbirliği Platformu, VSY Biyoteknoloji A.Ş., Yüce Tıbbi Gereçler, Genomize, İontek, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS), Bıçakçılar A.Ş., Mene Research, Inosens, Cepte Sağlık, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF), Arkan&Ergin Danışmanlık, Girişim Danışmanlık, AYMED Medikal, Eczacıbaşı Monrol A.Ş., Set Medikal A.Ş., Gelecekhane Düşünce Kuruluşu, TST Tıbbi Aletler, Herdem Avukatlık Bürosu, LOKUS Sağlık Hizmetleri, Bıçakçılar Laboratuvar A.Ş., Elektro-Mag, Testsan".
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.