GÜNDEM - 14 Mayıs 2021 Cuma 10:03

İsrail'den Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler

A
A
A
İsrail'den Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler

İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı hava ve kara harekatı kapsamında son dakika haberleri ard arda gelmeye devam ediyor! İsrail hava saldırıları ve topçu atışları ile birçok sivili hedef alırken, birçok bina hasar gördü. Gazze genelinde ise elektrikler kesildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında toplam can kaybının 65'i çocuk, 39’sı kadın olmak üzere 230'a, yaralıların sayısının ise bin 710'a yükseldiğini açıkladı.

Neler olmuştu?

İsrail güçlerinin Filistinlilere yönelik şiddeti, İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan bazı Filistinli aileleri evlerinden zorla çıkarılarak başka bir yere yerleştirilmesi kararını almasıyla yeniden tırmanışa geçti. Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerini terk etmek istemeyen Filistinlilerin direnişi devam ederken, İsrail polisi 7 Mayıs akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa'daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. İsrail güçlerinin ibadet eden Filistinlilere müdahalesi ile bölgede tansiyon giderek arttı. İsrail ordusu, 10 Mayıs'ta Gazze Şeridi'ne başlattığı hava saldırılarını sürdürüyor.

İşte tüm gelişmeler

Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında bin 800 konut tamamen zarar gördü

Filistin İskan ve Bayındık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde toplam bin 800 konut tamamen zarar gördüğünü açıklarken bölgedeki evlerin yeniden inşa edileceğini vurguladı.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, kullanılmaz hale gelen evlerin ilişkin açıklama yapan Gazze’deki İskan ve Bayındık Bakanlığı Temsilcisi Naji Sarhan, İsrail'in Gazze Şeridi’ne saldırılarında bin 800 konutun tamamen zarar gördüğünü söyledi. Sarhan, düzenlediği basın toplantısında bakanlığın Gazze'nin yeniden inşasını amacıyla Katar Ulusal Komitesi ile işbirliği yaparak evi tamamen yıkılan ailelere 2 bin dolar, evleri hafif zarar gören ailelere ise bin dolar yardımda bulunduğunu söyledi. "Yıkılan her evi eskisinden daha iyi yeniden inşa edeceğiz” ifadesini kullanan Sarhan, bakanlığın zarar gören ve tamamen yıkılan konutların değerlendirilmesi için incelmelerin sürdürdüğünü açıkladı.

Muhammed Rabah

Gazze'de İskan ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında bin 800 konutun tamamen zarar gördüğü bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail-Filistin arasında ateşkese giden yolda gerginliğin ciddi derecede düşürülmesini beklediğini iletti.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında toplam can kaybı 219’a, yaralı sayısı ise bin 530’a yükselirken, İsrail savaş uçakları Gazze’nin Karama bölgesindeki sivillerin kaldığı çok katlı bir binayı hedef aldı.

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, İsrail’in devam eden saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 219’a, yaralananların sayısının ise bin 530’a yükseldiği bildirildi.

İsrail savaş uçakları, Gazze'nin kuzeyindeki Karama bölgesinde sivillerin kaldığı “Endülüs Kulesi” adlı çok katlı bir binayı vurdu. Saldırının bilançosuna ilişkin Filistinli sağlık yetkililerden henüz bir açıklama henüz yapılmadı.
Öte yandan İsrail savaş uçakların gece saatlerinde Şeyh Radwan Mahallesini yönelik gerçekleştirdiği saldırıda ise Filistinli gazeteci Yusuf Ebu Hüseyin hayatını kaybetti.

Muhammed rabah

BMGK'da İsrail'in Filistin'e saldırısına ilişkin 4’üncü kez sonuç çıkmadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), İsrail-Filistin arasındaki çatışmalara ilişkin 4’üncü kez yapılan acil toplantıda da bir sonuca varılamadığı bildirildi.

Norveç, Çin ve Tunus'un talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail ve Filistin arasındaki devam eden çatışmaları ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere 4’üncü kez toplanma kararı almıştı. Toplantıya ilişkin Bazı BMGK Diplomatları ise, ABD'nin 2 gün önce düzenlenen toplantıda sunduğu görüşünden geri adım atmayacağını, bu nedenle 4’üncü toplantının neden düzenlendiği konusunda emin olmadıklarını ifade etmişti. Günün erken saatlerinde, İsrail güçleri tarafından işgal altındaki Gazze'deki duruma ilişkin 9 gün içinde 4’üncü kez düzenlenen BMGK toplantısının da bir sonuca varılamadan sona erdiği bildirildi.

"Sessiz kalmadık ve sizde öyle"

Basına kapalı olarak düzenlenen toplantıda, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield'ın, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin pozisyonunu, Güvenlik Konseyi'nden gelen ortak bir açıklamaya karşı savundu ve bunun sahadaki gerilimi azaltmaya yardımcı olmayacağı konusunda ısrar etti. Thomas-Greenfield toplantıda yaptığı açıklamada, "Sessiz kalmadık ve sizde öyle" ifadelerini kullandı.

BMGK 4’üncü toplantıda Wennesland, üye devletlere bilgi veremedi

Konuya ilişkin düzenlenen önceki toplantıların aksine son toplantıda, Ortadoğu Barış Süreci BM Özel Koordinatörü Tor Wennesland'ın, bu sabah meşgul olması nedeniyle üye devletlere sahadaki durum hakkında bilgi veremediği belirtildi. Ayrıca Wennesland'ın kendisi yerine, şu anda ABD'nin New York eyaletinde bulunan Birleşmiş Milletler Siyasi ve Barışın İnşası İşleri Genel Sekreter Başyardımcısı Rosemary DiCarlo'nun konseye bilgi verdiği ifade edildi.

Norveç'ten "aynı fikirde olma" çağrısı

BMGK'nın 4’üncü toplantısında Norveç misyonu, Gazze'deki artan gerginliğe ilişkin "aynı fikirde olma" çağrısında bulunmaya devam ederken, ABD ateşkes sağlamak için kendi yollarını takip etmekte ısrar etti.

"Gazze'deki medya bürolarının yıkılması son derece endişe vericidir"
BMGK, İsrail ve Filistin arasındaki devam eden çatışmalar ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarını görüşmek üzere 16 Mayıs'ta 3’üncü kez toplanmıştı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres toplantıda yaptığı konuşmada ise, İsrail-Filistin arasındaki ölümcül şiddetin derhal sona ermesi çağrısında bulunmuş, çatışmanın bölgeyi "kontrol edilemez" bir krize sürükleyebileceği konusunda uyarmıştı.

Çatışmaları "son derece korkunç" olarak nitelendiren Gutteres, çatışmaların ve şiddet olaylarının derhal durması gerektiğine de vurgu yapmıştı. Ayrıca Gutteres, çatışmaların sadece işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de değil tüm bölgede kontrol edilemez bir güvenlik ve insani krizi açığa çıkaracağını ifade ederek, çatışmaların bölgede aşırılığı daha da artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtmişti.

"Bu anlamsız kan dökme, terör ve yıkım döngüsü derhal durmalıdır" ifadelerini kullanan Genel Sekreter Gutteres, İsrail’in ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalına ait ofislerin bulunduğu binaya düzenlediği saldırının endişe verici olduğunu ifade ederek, "Gazetecilerin korkusuzca ve taciz edilmeden çalışmasına izin verilmelidir. Gazze'deki medya bürolarının yıkılması son derece endişe vericidir" demişti.

İsrail ve Filistin arasında Perşembe günü ateşkes yapılması bekleniyor

srail medyasının üst düzey İsrailli bir yetkiliye dayandığı haberlerde, Perşembe günü İsrail ve Filistin arasında ateşkes yapılacağı iddia edildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ve Filistin arasında ateşkes yapılacağı öne sürüldü. İsrail medyasının üst düzey İsrailli bir yetkiliye dayandığı haberlerde, Perşembe günü İsrail ve Filistin arasında ateşkes yapılacağı iddia edilerek, beklenmedik gelişmeler dışında ateşkesin Perşembe günü yürürlüğe girmesinin beklendiği aktarıldı. Yetkilinin, "Kesin bir sonuç yok ve olmayacak. Hepimiz yorgunuz” dediği belirtildi.

İsrail merkezli Kanal 12 ise, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun perşembe gününden itibaren ateşkese hazır olduğunu ABD’ye bildirdiğini öne sürdü. İsrail medyasında birçok kuruluş ise kaynak göstermeden, her iki tarafında da mevcut çatışmada hedeflerine ulaşması nedeniyle 2-3 gün içinde gerçekten bir ateşkesin beklendiğini bildirdi.

Bazı medya kuruluşları ise adı açıklanmayan bir diplomatik kaynağa dayandırdıkları haberlerinde, "Bu geceki raporların aksine, İsrail'in hiçbir anlaşma veya taahhüdü bulunmadığını" ifade etti.

Mısır’dan İsrail-Filistin arasında ateşkes önerisi

İsrail medyasında yer alan haberlerde, Mısır’ın İsrail-Filistin arasında perşembe günü saat 06.00’dan itibaren başlayacak bir ateşkes önerdiği bildirilmişti. Haberlerde ayrıca, Hamas’ın bu ateşkese olumlu yanıt verdiği ifade edilirken, İsrail’in ise ateşkes teklifine henüz yanıt vermediği aktarılmıştı.

İsrail: “Askeri operasyon en az 48 saat daha devam edecek”

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının en az 48 saat daha devam edeceğini açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi, İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonun en az 48 saat daha devam edeceğini açıkladı. IDF, gece saatlerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 30 Hamas mensubunun öldürüldüğünü duyurdu. İsrail’in Gazze saldırılarına karşılık veren Hamas’ın İsrail’in Aşdod kentine gerçekleştirdiği saldırı sonucu 3 İsrailli yaralandı.
Öte yandan, Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 10 Mayıs’tan bu yana devam eden İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 61'i çocuk, 36’sı kadın olmak üzere 212’ye, yaralıların sayısının ise bin 400’e yükseldiği aktarıldı. İsrail ise 11 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 650 İsraillinin de yaralandığını açıkladı.

Biden, Netanyahu ile yaptığı görüşmede “ateşkesi” destekledi

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsrail ile Filistin arasında ateşkesi desteklediğini ifade ettiği aktarıldı.

ABD, İsrail-Filistin diplomasisine devam ediyor. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği aktarıldı. Görüşmede Biden’ın İsrail’e sarsılmaz desteğini yinelediğini aktaran Beyaz Saray, “Başkan, toplumlararası şiddeti ele alma ve Kudüs'e sakinlik getirme çabalarını memnuniyetle karşıladı. İsrail'i masum sivillerin korunmasını sağlamak için her türlü çabayı göstermeye teşvik etti” dedi.

Beyaz Saray, iki liderin İsrail'in Gazze'deki gruplara yönelik askeri operasyonlarda kaydettiği ilerlemeyi de ele aldığını ifade etti.

Başkan Biden’ın görüşmede ateşkesi desteklediğini ifade ettiğini açıklayan Beyaz Saray, iki liderin ABD'nin bu amaç doğrultusunda Mısır ve diğer ortaklarla olan görüşmesini de ele aldığını ifade etti.
Açıklamada ayrıca, iki liderin kendilerinin ve ekiplerinin yakın temas halinde kalacağı konusunda mutabık kaldıkları aktarıldı.

Netanyahu’dan Gazze’ye saldırıların devam etmesine onay

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik toplantısının ardından yaptığı açıklamada İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarına devam edeceğini açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları devam ederken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı, ISA Başkanı ve MOSSAD Başkanı ile güvenlik toplantısı gerçekleştirdi. Netanyahu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'deki hedefleri vurmaya devam etmesi yönünde karar aldığını aktardı. Netanyahu, “Operasyonel planları onayladığım bir durum değerlendirmesini yeni bitirdim. Kararım, hedeflere saldırmaya devam etmektir. IDF iyi gidiyor. Bugün, başka bir üst düzey komutanı ortadan kaldırdı, bir Hamas deniz birimini vurdu ve diğer hedeflerle birlikte Hamas'ın yer altı tünel ağına saldırmaya devam ediyor” dedi.

Netanyahu, "İsrail'in tüm halkına barış ve güvenlik sağlamak için gereken şekilde hareket etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Gazze’de can kaybı 227’ye yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları 10 Mayıs’tan bu yana devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail tarafından Gazze Şeridi'ne düzenlenen hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 61'i çocuk, 36’sı kadın olmak üzere 217’ye, yaralıların sayısının ise bin 620'ye yükseldiği aktarılmıştı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne hava saldırıları gece boyunca devam etti

İsrail savaş uçakları gece boyunca Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarını sürdürdü.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 10 Mayıs’ta başlayan hava saldırıları devam ediyor. Yerel kaynaklardan yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin gece boyunca saldırılarını sürdürdüğü ve Hamas mevzileri dahil bir çok noktayı hedef aldığı belirtildi. İsrail savaş uçakları Deir Al-Balah, El-Zeytun ve Şucaiyye bölgelerine saldırı düzenledi. Saldırıda bölgede bulunan evlerin de hedef alındığı ve hasar meydana geldiği kaydedildi. İsrail güçlerinin saldırılarının alt yapıda ciddi hasara yol açtığı ve bölgede elektrik kesintilerine yol açtığı öğrenildi. İsrail’in ayrıca Han Yunus ve El-Maghazi bölgelerini hedef aldığı ölü ve yaralı bildirilmediği belirtildi.
İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ise Gazze Şeridi'ne dün gece yapılan saldırıların "Surların Muhafızı" operasyonunun üçüncü aşaması olduğu kaydedilerek, Hamas’a ait tünellerin hedef alındığı belirtildi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 58’i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 197’ye, yaralı sayısının ise bin 235’e yükseldiği belirtildi.

Muhammed Rabah

BMGK’dan İsrail-Filistin arasında "iki devletli çözüm" önerisine vurgu

İsrail’in Filistin'e yönelik saldırıları devam ederken Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) temsilcileri şiddetin durdurulmasına yönelik çağrıda bulunarak, İsrail-Filistin arasında "iki devletli çözüm" önerisine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail ve Filistin arasındaki devam eden çatışmalar ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarını görüşmek üzere 3’üncü kez toplandı. BMGK temsilcileri İsrail ve Filistin arasında yaşanan şiddetin kabul edilemez olduğunu ve "bir an önce" durdurulması gerektiğini ifade etti. ABD, Çin, Rusya, Fransa ve Birleşik Krallık'ın da aralarında bulunduğu toplam 15 üye ülkenin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen BMGK toplantısında temsilciler, İsrail'in Filistin'e yönelik uyguladığı saldırılardan "endişe duyduklarını" ve çok fazla sivilin zarar gördüğünün altını çizdi. Toplantıda taraflar arasında barışın sağlanabilmesi için "iki devletli çözüm" önerisi vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı konuşmada, İsrail-Filistin arasındaki ölümcül şiddetin derhal sona ermesi çağrısında bulunarak, çatışmanın bölgeyi "kontrol edilemez" bir krize sürükleyebileceği konusunda uyardı. Yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği çatışmaları "son derece korkunç" olarak nitelendiren Gutteres, çatışmaların ve şiddet olaylarının derhal durması gerektiğine vurgu yaptı. Gutteres, çatışmaların sadece işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de değil tüm bölgede kontrol edilemez bir güvenlik ve insani krizi açığa çıkaracağını ifade ederek, çatışmaların bölgede aşırılığı daha da artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

“Gazze'deki medya bürolarının yıkılması son derece endişe vericidir"

"Bu anlamsız kan dökme, terör ve yıkım döngüsü derhal durmalıdır" diyen Gutteres, İsrail’in ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalına ait ofislerin bulunduğu binaya düzenlediği saldırının endişe verici olduğunu ifade etti. Guterres, "Gazetecilerin korkusuzca ve taciz edilmeden çalışmasına izin verilmelidir. Gazze'deki medya bürolarının yıkılması son derece endişe vericidir" dedi. Guterres, "Bir tarafta roket ve havan, diğer tarafta hava ve topçu bombardımanları durmalı. Tüm taraflara bu çağrıya kulak vermeli” ifadelerini kullandı. Filistinlileri Kudüs'ten kovma çabalarının krizi tetiklemeye yardımcı olduğunu belirten Gutteres, aşırılık yanlısı Yahudi hareketlerinin yükselişine de değindi.

Guterres, "İsrail'de kendisini kanun koyucu sanan grupların ve çetelerin şiddeti, hali hazırda kötüleşen krize daha da korkunç bir boyut kattı” ifadelerini kullanarak, "Her iki tarafın liderleri, kışkırtıcı söylemlerden kaçınmalı ve artan gerilimi düşürme sorumluluğuna sahip" dedi.

Filistin’de BMGK’ye İsrail’e uluslararası baskı çağrısı

Filistin Dışişleri Bakanı Riad al Maliki BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, uluslararası toplumu İsrail’e baskı yapmaları çağrısında bulunarak, “Halkımızın katlandığı dehşeti tarif edecek söz yok” dedi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarına değinen Maliki, “Hanginizin uyanacağını bilmeden uyumanın ne anlama geldiğini düşünün. İsrail, Gazze'deki Filistinlileri birer birer öldürüyor. İsrail halkımıza zulmediyor, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işliyor" dedi. Maliki, "İsrail, Gazze'deki Filistinlileri birer birer öldürüyor. İsrail halkımıza zulmediyor, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işliyor" ifadelerini kullandı.

“Çocuklara savaş içeren bir tarih verilmesini istemiyorum”

İrlanda Dışişleri Bakanı, Simon Coveney toplantıda yaptığı açıklamada, Filistin'deki şiddetin "bir an önce" sona ermesine yönelik çağrıda bulundu. Coveney, çocuklara savaş içeren bir tarih verilmesini istemediğini ifade ederek, barış için BM Güvenlik Konseyinin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

En iyi yol "iki devletli çözüm"

Birleşmiş Milletler Birleşik Krallık Temsilcisi Dame Barbara Woodward, İsrail'in Filistin'e yönelik şiddetinden son derece endişe duyduğunu söyleyerek, insani durumun iyileştirilmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Woodward, Ramazan Bayramı sırasında gerçekleşen bu kabul edilemez hak ihlallerinin durdurulması için en iyi yolun "iki devletli çözüm" olduğunu ifade etti.

Çocuklar korunmalı

BMGK Fransa temsilcisi Nicolas de Riviere, Ortadoğu'da İsrail ve Filistin arasında yaşanan şiddetten ve bunun devam etmesinden oldukça endişe duyduğunu belirtti. Fransız temsilci, her iki tarafta da şiddetin bir an önce durması gerektiğini ifade ederek, yaşanan bu şiddet olaylarında özellikle çocukların koruması gerektiğinin altını çizerek UNICEF'in destekleneceğini belirtti. Fransa'nın barış için aktif olarak çalışmaya devam edeceğini söyleyen Riviere, barışı sağlamanın BMGK'nin ortak sorumluluğu olduğunu ifade ederek, barış için iki devletli çözüm önerisinde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Filistin'deki katliamın hemen sona erdirilmesi gerektiğini ifade ederek, iki devletli çözüm önerisinde bulundu.

ABD’den ateşkese destek açıklaması

Toplantıda konuşan ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail ve Filistin’in ateşkes istemesi halinde ABD'nin destek olmaya hazır olduğunu belirtti. Thomas-Greenfield, ABD’nin iki ülke arasındaki krizi çözmek üzere "diplomatik kanallar aracılığıyla yorulmadan" çalıştığını ifade etti. Thomas-Greenfield, “İsraillilerin ve Filistinlilerin eşit derecede güvenlik ve emniyet içinde yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

St. Vincent ve Grenadinler'in BMGK temsilcisi ise yaşanan olayların kabul edilemez olduğunu ve şiddetin durdurulması gerektiğini aktardı.

BMGK ülkeleri arasında ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Rusya, Estonya, Hindistan, İrlanda, Kenya, Meksika, Nijerya, Norveç, Tunus, Vietnam, St Vincent ve Grenadinler bulunuyor.

Aylin Karadeniz

İsrail'den Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler

Gazze’de 40 cadde ve kavşak hava saldırıları sonucu kullanılamaz hale geldi

Gazze Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları nedeni ile toplam 40 cadde ve kavşağın kullanılamaz hale geldiği aktarıldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları tüm şiddeti ile devam ederken, şehrin birçok noktası harabeye döndü. Gazze Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in düzenlediği hava saldırıları nedeniyle toplam 40 cadde ve kavşağın kullanılamaz hale geldiği aktarılarak, saldırıların özellikle önemli cadde ve kavşakların hedef alındığı belirtildi. Belediye, İsrail savaş uçaklarının hastanelere ve üniversitelere erişim sağlayan yolları da hedef aldığını ifade ederken, saldırıların şehrin temiz su, kanalizasyon ve aydınlatma altyapısına zarar verdiğine dikkat çekti.

İsrail’in cadde ve kavşakları hedef alması kentteki insani durumu daha da kötüleştirirken, acil yardım ve kurtarma hizmetlerinde aksamaya neden oldu.

Muhammed Rabah

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonların devam ettiğini ve İsrail’in hedeflerine ulaşmasının "zaman alacağını" söyledi.

İsrail Gazze’de sağlık merkezini vurdu

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde bir sağlık merkezini 2 füze ile vurması sonucu merkezin hizmet dışı kaldığı belirtildi.

İsrail işgal güçleri, Gazze Şeridi’ndeki Shuhada Al Darj Sağlık Merkezi'ni 2 füze ile hedef aldı. Saldırı nedeniyle merkezde büyük hasar meydana geldi. Saldırı sonucu yaralananlar olduğu öğrenildi. Filistin Sağlık Bakanlığı, hastanelere yönelik saldırıların Filistin sağlık personelini etkisiz hale getirmek için gerçekleştirildiğini ve sağlık personelinin korunması gerektiğinin altını çizdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze Temsilcisi Dr. Yusuf Ebu Al-Rish yaptığı açıklamada, “İsrail kuvvetleri, sadece hastaneleri değil çeşitli hastanelere giden yolları da hedef alıyor. Bu saldırılar yaralıların hastanelerde tedavi almalarına engel oluyor” ifadesini kullandı. Bugün ayrıca İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde Çalışma ve Sosyal Kalkınma bakanlıklarının bulunduğu iki binayı vurduğu ve binalarda büyük hasar oluştuğu belirtildi.

İsrail'den Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler

İsrail’in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu yıkılan binaların enkazından siviller kurtarılmaya devam ediliyor. Ayrıca Gazze Şeridi'nde Çalışma ve Sosyal Kalkınma bakanlıklarının bulunduğu iki binayı vurdu.

El-Kassam Tugayları Tel Aviv ve İsrail’in farklı kentlerine füze fırlattı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, İsrail'in Tel Aviv ile birçok kentine füze saldırıları gerçekleştirdiğini açıkladı.

İşgalci İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde sivil ayrımı gözetmeksizin Filistinlilere yönelik saldırıları devam ederken, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, gece saatlerinde İsrail'in başkenti Tel Aviv’e yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini açıkladı. El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde yaptığı açıklamada, “İsrail’in çocuklar ve kadınlar dahil olmak üzere sivilleri hedef almasına karşılık olarak, Tel Aviv şehrine düzinelerce füzeyle büyük bir hava saldırısı başlattık” ifadelerini kullandı. El Kassam’ın açıklamasının ardından Tel Aviv'de siren sesleri duyuldu.

 

Farklı İsrail kentlerine saldırı

El Kassam Tugayları, Tel Aviv’in yanı sıra Bat Yam, Gan Yavne, Aşdod, Ramat Gan ile birçok kent ve yerleşim birimini hedef aldı. Ramat Gan kentinin hedef alınması sonucu 50 yaşındaki bir İsrailli hayatını kaybetti. Rişon LeTsiyon, Rehovot, Bney Brak, Giv'at Şmuel, Netivot, Zimrat kentlerinin de hedef alınması sonucu can kaybı yaşanmadığı, büyük maddi zarar meydana geldiği belirtildi.

Jeries Bassier - Muhammed Rabah

Tel Aviv’de siren sesleri: İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına misilleme

Hamas, İsrail güçlerinin Gazze’deki saldırılarına karşılık İsrail’in başkenti Tel Aviv’e yeni roket saldırısı düzenlerken, kentte siren sesleri duyuldu.

İşgalci İsrail güçlerinin Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, Hamas Hareketi’nden misilleme geldi. Hamas Hareketi, İsrail güçlerinin Gazze’deki saldırılarına karşılık İsrail’in başkenti Tel Aviv’e roket saldırısı düzenledi. Gazze'den atılan roketler nedeniyle Tel Aviv ve çevresinde sirenler çalarken, İsrail'e ait "demir kubbe" hava savunma sistemi, roketlerin büyük bölümünü havada imha etti. Beersheba'ya atılan roketlerin de demir kubbe hava savunma sistemi tarafından durdurulduğu, 7 roketin ise açık alanlara düştüğü öğrenildi. İsrail yönetiminden, roketli saldırı nedeniyle can kaybı veya hasar olup olmadığına ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi.

İsrail'den Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada, roket saldırılarının İsrail'in Gazze'de yüksek katlı binalar ve evleri hedef almasına karşılık düzenlendiği bildirildi.

Bilgiler ordu tarafından hemen onaylanmaz.

Acil bir yaralanma raporu yok

“Guterres, İsrail’in Gazze’deki medya binasına saldırmasından derinden rahatsız”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsrail’in uluslararası medya kuruşlarının Gazze’deki ofislerinin bulunduğu binaya saldırmasından derinden rahatsız olduğunu söyledi. Dujarric açıklamasında, Gutteres’in, İsrail'in Gazze’ye yönelik düzenlediği hava saldırıları nedeniyle can kaybında yaşanan artış nedeniyle dehşete düştüğünü belirtti.

Netanyahu: “Gazze'ye saldırılar devam edecek”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Kudüs'teki Başbakanlık ofisinde yaptığı basın açıklamasında, Gazze’ye yönelik saldırıların devam edeceğini söyledi. Netanyahu, İsrail'e verdiği destek için ABD Başkanı Joe Biden'a tekrar teşekkür ederek, ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalına ait ofislerin bulunduğu Gazze’deki yüksek katlı binanın Hamas ve diğer Filistinli direniş grupları tarafından kullanıldığını öne sürdü. İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarınca sivil can kaybı yaşanmasından kaçındığını tekrarlayan Netanyahu, "Operasyon gerekli olduğu sürece devam edecek" dedi.

İsrail'den Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler

İsrail’in Lod kentinde OHAL uzatıldı

İsrail’in Lod kentinde günlerdir devam eden şiddet olayları nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) 48 gün daha uzatıldı. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu kararın İsrail güçlerinin talebi üzerine alındığı belirtildi.

Medya binasının vurulması yankısı sürüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsrail’in uluslararası medya kuruşlarının Gazze’deki ofislerinin bulunduğu binaya saldırmasından derinden rahatsız olduğunu söyledi.

İsrail, Gazze’de çok katlı bir binayı daha hedef aldı

İsrail abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yer alan çok katlı binaları hedef almaya devam ediyor. İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısı ile Gazze’de bulunan Mushtaha Kulesi vuruldu. Saldırıda binada yer alan iki apartman dairesinin hedef alındığı görüldü. İsrail ordusunun, saldırı öncesi binada ve çevresinde yaşayanlara uyarı mesajı gönderdiği aktarıldı. Mushtaha Kulesi, İsrail’in Gazze’de hava saldırıları ile hedef aldığı 5’inci çok katlı bina oldu.

“Dünya Gazze'de olup bitenler hakkında daha az şey bilecek"

İsrail saatler önce ise, ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ile Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalının ofislerinin olduğu 12 katlı bir binayı vurmuş, saldırının ardından bina yıkılmıştı.
AP Başkanı Gary Pruitt saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun Gazze'deki AP ofisini ve diğer haber kuruluşlarının bulunduğu binayı hedef alması karşısında şoke olduk ve dehşet içindeyiz. Büromuzun yerini uzun zamandır biliyorlardı ve gazetecilerin orada olduğunu biliyorlardı" demişti.
Pruitt ayrıca, "Bugün olanlardan dolayı dünya Gazze'de olup bitenler hakkında daha az şey bilecek" ifadelerini kullanmıştı.

ABD’den de yıkılan medya binası ile ilgili açıklama gelmişti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise, "Gazetecilerin ve bağımsız medyanın emniyet ve güvenliğinin sağlanmasının en büyük sorumluluk olduğunu İsraillilere doğrudan ilettik" demişti.

İsrail, Gazze'de medya ofislerinin bulunduğu 12 katlı binayı vurdu

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze'de aralarında ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalına ait ofislerin de içinde bulunduğu 12 katlı binayı vurdu.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze'ye saldırılarını sivil ayrımı yapmaksızın aralıksız bir şekilde sürdürürken, bölgeden gelen haber akışını engellemek için medya kuruluşlarını hedef aldı. İsrail savaş uçaklarının, ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ile Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalının ofislerinin olduğu 12 katlı yüksek katlı bir binayı vurduğu bildirildi. Saldırının ardından bina çökerken, o anlar kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi. Binanın önceden boşaltıldığı aktarıldı.

ABD'li yetkili bölgedeki tansiyonun düşmesi için görüşmelerde bulunacak

ABD Dışişleri Bakanlığında İsrail ve Filistin İşlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Hady Amr, bölgedeki durumun yatıştırılması amacıyla İsrailli ve Filistinli yetkililerle görüşmeler gerçekleştirecek. Dün akşam Tel Aviv'e gelen Amr'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından görevlendirdiği belirtildi.
Mısır basını ise Mısır yönetimi tarafından önerilen 1 yıllık ateşkes teklifinin İsrail tarafından reddedildiğini yazdı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yarın bölgedeki durum nedeniyle toplanması bekleniyor.

Muhammed Rabah

Tel Aviv'de siren sesleri: Hamas'tan İsrail'in 10 Filistinliyi katlettiği saldırıya misilleme

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in gece saatlerindeki saldırısının ardından aynı aileden 10 kişinin ölümüne misilleme olarak Tel Aviv'in hedef alındığını duyurdu. Açıklamanın ardından İsrail'in başkenti Tel Aviv'den siren sesleri yükseldi.

Jeries Bassier - Muhammed Rabah

İçişleri Bakanlığı binası da vuruldu

Daha erken saatlerde ise İsrail savaş uçakları, Gazze'nin batısında bulunan Filistin İçişleri Bakanlığı ve Filistin Üretim Bankası binalarını vurmuştu. Gazze İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bakanlık binasının hedef alınmasının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtilerek, işgalci İsrail’in saldırılarına maruz kalan Filistin halkını koruma görevini yerine getirmeye devam edecekleri ifade edildi. Saldırı sonucu banka binası tamamen yıkılırken, bölgeden dumanlar yükseldi.

Muhammed Rabah

İsrail’den El Halil'deki Filistinlilerin gösterisine sert müdahale

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları sürerken, Filistin halkından İsrail saldırılarına karşı protesto gösterileri gün boyu ve akşam saatlerinde de devam etti. Batı Şeria’nın El Halil kentinde halkın savaşın sona ermesini talep ettiği gösterilere İsrail güçleri sert müdahale etti. İsrail güçlerinin, Al-Shuhada caddesindeki kontrol noktasına yürüyen göstericilere ses ve gaz bombaları ile müdahalesi sonucu sokaklar savaş alanına döndü.

Kudüs'teki protestolarda 12 Filistinli yaralandı

İşgal altındaki Kudüs'ün kuzeyindeki mahalle ve kasabalarda düzenlenen gösterilerde, İşgalci İsrail, Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermilerle saldırdı. Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Filistinlilere sert müdahalesi sonucu 12 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.

Bir grup gösterici, İsrail güçlerine ait bir aracı ateşe verirken, Şuafat kasabasında da bir tren istasyonu yakıldı.
Gazze’de can kaybı 126’ya ulaştı, Batı Şeria’da 10 kişi hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında toplam can kaybının 61'i çocuk, 36’sı kadın olmak üzere 212’ye, yaralıların sayısının ise bin 400’e yükseldiğini açıkladı.
 

Aşkelon’da sirenler çaldı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, işgalci İsrail güçlerinin devam eden hava saldırılarına karşı Aşkelon ve Hatzerim’de bulunan hava üslerini hedef aldı. Konuya ilişkin açıklamada, "İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçlerinin sivilleri ve sivillerin yaşadığı yerleri hedef almasına, çocukların ve kadınların öldürülmesine yanıt olarak Aşkelon ve Hatzerim’deki hava üslerine füze saldırısı başlattı" denildi.
Filistin: “ABD’nin sessizliği, İsrail'i Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’e yönelik saldırılara teşvik ediyor”
Filistin Yönetimi, ABD’nin “nefsi müdafaa” olarak nitelendirerek İsrail saldırılarına sessiz kalmasının, onları Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'e yönelik saldırılara teşvik ettiğini söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rideineh, ABD’ye, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlikle ilgileniyorsa İsrail'in amansız saldırılarını durdurmak için aktif müdahale çağırısında bulundu. Rideineh, İsrail'in bölgenin çıkarlarına zarar vererek katlanılmaz sonuçlara yol açtığını belirterek, Filistin halkının Kudüs dahil topraklarını asla terk etmeyeceğini söyledi.

Suriye’den İsrail’e 3 roket atıldı

Lübnan’ın ardından Suriye’den de İsrail’e roket atıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Suriye'den İsrail'e 3 roket atıldığını ve bunlardan birinin Suriye'ye düştüğünü bildirdi. Diğer roketlerin ise Golan Tepeleri açıklarına düştüğü belirtildi. Olayda yaralanma olmazken, herhangi bir hasarın da olmadığı öğrenildi.

BM’den Gazze çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Filistinli taraflara çatışmaların derhal durdurulması için çağrıda bulundu. Guterres, Gazze’de devam eden saldırıların büyük acı ve yıkıma neden olduğunu belirterek, “Trajik bir şekilde çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda sivil hayatını kaybetti” dedi.
Gerilimin yalnızca işgal altındaki Filistin ve İsrail'de değil, tüm bölgede kontrol edilemez bir güvenlik ve insani krize yol açma potansiyeline sahip olduğunu belirten Guterres, BM'nin aktif olarak ateşkese aracılık etmeye çalıştığını söyledi.

Yalnızca sürdürülebilir bir siyasi çözümün kalıcı barışı sağlayabileceğini vurgulayan Guterres, Filistin- İsrail gerilimini, Ortadoğu Dörtlüsü de dahil olmak üzere çatışmayı ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar temelinde çözmek için destekleme taahhüdünü yineliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden saldırıları nedeniyle yaklaşık 10 bin Filistinlinin evlerini terk ettiğini bildirerek, taraflara kentte insani yardım personeli görevlendirilmesine derhal izin verilmesi için çağrıda bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden saldırıları nedeniyle yaklaşık 10 bin Filistinlinin evlerini terk ettiği belirtildi. Açıklamada, yerlerinden edilen Filistinlilerin korona virüs (Covid-19) salgını döneminde okul ve camilerde barındığı da ifade edilerek su, gıda, hijyen, elektrik ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişimleri olduğu bildirildi. İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ayrıca, İsrail ve Filistinli taraflara BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının kentte insani yardım personeli görevlendirilmesine derhal izin vermeleri için çağrıda bulundu.

Muhammed Rabah

 İsrail askerleri Gazze sınırında

İsrail askerleri abluka altındaki Gazze sınırında hazırlık yaparken görüntülendi.

İşgalci İsrail, sivil ayrımı yapmaksızın Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıları hem havadan hem de karadan aralıksız bir şekilde devam ettiriyor. Gece saatlerinde karadan Gazze'yi vurmaya başlayan İsrail ordusu, sınırdaki hazırlıklarını sürdürürken görüntülendi. Görüntülerde Gazze sınırında çok sayıda askeri teçhizatın hazır bekletildiği kameraya yansıdı.

İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de şu ana kadar 31'i çocuk, 19'u kadın olmak üzere 119 kişi hayatını kaybederken, 830 kişi de yaralandı.

İsrail’den El Halil'deki Filistinlilerin gösterisine ses ve gaz bombalı müdahale

Batı Şeria’nın El Halil kentinde halk, cuma namazının ardından İsrail saldırılarının durdurulması için gösteri düzenlemişti. Gösteriler, akşam saatlerinde de devam etti. Göstericiler, Gazze Şehri ve direniş için slogan atarak, savaşın sona ermesini talep etti. Filistin bayrakları açan El Halil halkı, İsrail güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarıları dinlemeden gösterilere devam ederken, İsrail güçlerinin müdahalesi ile tansiyon yükseldi.
İsrail güçleri, Al-Shuhada caddesindeki kontrol noktasına yürüyen göstericilere ses ve gaz bombaları ile müdahale etti. Sokaklar savaş alanına dönerken, olayda can kaybı ya da yaralanmaya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Batı Şeria'daki Gazze’ye destek gösterilerinde 10 Filistinli hayatını kaybetti

İşgalci İsrail güçlerinin Filistin’e yönelik saldırıları devam ederken, Filistin'in Batı Şeria bölgesinde Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi. Batı Şeria’da bulunan El Halil, El Bireh, Beytüllahim, Nablus ve Ramallah gibi çeşitli kentlerde düzenlenen Gazze'ye destek gösterilerinde İsrail güçleri ile Filistinliler arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin silahsız Filistinli göstericilere ateş açması sonucu 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada ise, çatışmalarda 14'ü ağır, 500 Filistinlinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail, Gazze'ye bomba yağdırdığı anların görüntülerini yayımladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), abluka altına aldığı Gazze'deki sivilleri hedef almaya devam ederken, gece boyu farklı noktalara gerçekleştirdiği hava saldırılarına ait görüntüleri paylaştı.

İşgalci İsrail, sivil ayrımı yapmaksızın abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırılarının dozunu giderek arttırıyor. İsrail ordusu, gecenin ilk saatlerinden itibaren Gazze Şeridi'ne bomba yağdırdı. Gazze'nin farklı noktalarına gerçekleştirilen hava saldırılarının görüntüleri İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından paylaşıldı. Görüntülerde, ordunun sivillere yönelik yerleşim yerlerinin hedef aldığı anlar da yer aldı. Ayrıca, askeri personelin savaş jetlerine füze yerleştirmesine de yer verildi.

Hamas ve İsrail'den birbirlerine misilleme

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve sivil tesislerin hedef alınmasına yanıt olarak İsrail'in Aşkelon kentine 100 roket atıldığını duyurdu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırmasının ardından İsrail'in güneyinde ve Aşdod kentinde siren sesleri yeniden çalmaya başladı.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi'ne son birkaç dakika içinde 150'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi pazar günü Gaze için toplanacak

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, "BM Güvenlik Konseyi pazar günü İsrail ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere toplanacak" dedi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi pazar günü İsrail ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere toplanacak" ifadelerini kullandı. ABD'nin gerilimi azaltmak adına diplomasi yürüteceğine dikkat çeken Thomas-Greenfield, "ABD, gerilimleri azaltmaya çalışmak adına en üst düzeyde aktif olarak diplomasi yürütmeye devam edecek" dedi.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Yakın Doğu İşleri Bürosunda İsrail ve Filistin İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Hady Amr'ın, her iki tarafla da ateşkes sağlanması amacıyla görüşmek üzere İsrail'e yola çıktığı ifade edildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'den 'Gazze' çağrısı!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bayram ruhuna olan saygımdan dolayı, Gazze ve İsrail'deki düşmanlıkların derhal hafifletilmesi ve durdurulması için çağrıda bulunuyorum. Zaten çok fazla masum sivil öldü. Bu çatışma ancak tüm bölgede radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır” dedi.

Filistin ve İsrail arasında yaşanan şiddetli çatışmalar devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'na duyduğu saygıdan dolayı İsrail ve Hamas'a düşmanlıklarını durdurmaları yönünde çağrıda bulundu. Guterres, "Bayram ruhunun hatırına, Gazze ve İsrail'deki düşmanlıkların derhal hafifletilmesi ve durdurulması için çağrıda bulunuyorum. Zaten çok fazla masum sivil öldü. Bu çatışma ancak tüm bölgede radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır" dedi.

ABD'den vatandaşlarına saldırı haberlerinden sonra İsrail uyarısı

ABD, devam eden çatışmalar nedeni ile vatandaşlarını İsrail'e seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu başlatıldığını duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas'a çok ağır bir bedel ödeteceğimizi söyledim, bunu yapıyoruz ve büyük bir güçle devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi ve bu operasyon gerektiği sürece devam edecek” dedi.

İsrail güçleri, bölgede sivillerin bulunduğu sokak ve binaları hedef aldı. İsrail güçleri, harekat kapsamında Gazze Şeridi'ne uçak ve helikopterlerle art arda hava saldırıları düzenledi. Hamas yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, başlatılan harekat kapsamında 150'den fazla İsrail hava saldırısının gerçekleştiği ifade edildi. Patlamaların gökyüzünü aydınlattığı saldırıda birçok bina hasar görürken, sokaklar ise savaş alanına döndü.

El Halil'deki Filistinlilerin gösterisine müdahale: 5 yaralı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları sürerken, İsrail saldırılarına tepkiler gelmeye devam ediyor. Batı Şeria’nın El Halil kentinde halk, Cuma namazının ardından İsrail saldırılarının durdurulması için gösteri düzenledi. Farklı mahallelerden gelen Filistinli gruplar, İsrail güçlerinin kontrol noktaları önünde toplandı. Filistin ve Hamas bayrağı açan El Halil halkı, “Kudüs, El Halil ve Gazze’den işgale hayır” yazılı pankartları taşıdı. Protestocular, İsrail güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarılarına yanıt vermezken, İsrail güçleri protestoculara müdahale etti. Olaylarda 5 Filistinli yaralandı.

İsrail'den Gazze Şeridi’ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler
 

Hamas'tan açıklama

Hamas sözcüsü yaptığı açıklamada, "Suçlu düşman, sabotaj ve yıkım amaçlı baskınlar düzenliyor. Motivasyonları, direnişle yüzleşememeleridir. İnşallah bu, direnişin kabiliyetlerini hiçbir şekilde etkilemeyecek" ifadelerini kullandı.

İsrail'den topçu bombardımanı

Gazze Şeridi'ne yönelik başlatılan harekat kapsamında İsrail güçleri, bölgede sivilleri hedef alan topçu bombardımanına başladı. İsrail güçlerine ait birçok tank ve topçu birliklerinin katıldığı ve sivillerin hedef alındığı saldırıda birçok bina hasar gördü.



Muhammed Rabah
Muhammed Rabah
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Vali Tavlı: “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı, şehit ailelerinin ve gazilerin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak gördüklerini söyledi. Vali Orhan Tavlı ve Eşi Ayşe Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve protokol üyeleriyle birlikte 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda yapılan iftar programında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Şehitlik ve gazilik mertebeleri bizim inancımızda ve kültürümüzde çok önemli olduğu gibi aynı şekilde şehit yakını olmak da büyük bir gurur ve iftihar vesilesidir. Dolayısıyla bizler de şehitlerimizin emaneti olan siz kıymetli şehit ailelerimizin ve gazilerimizin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyor, sizleri kalbimizin en müstesna köşesinde misafir etmeyi şeref biliyoruz. Şehitlerimize ve gazilerimize olan şükran borcumuzu ödemenin en güzel yolunun buradan geçtiğine inanıyor ve bunun için gayret gösteriyoruz” dedi. “Sizlere ve milletimizin huzuru, devletimizin bekası, geleceğimizin güvencesi için vazife yürüten kahraman askerlerimize ve tüm güvenlik güçlerimize de şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye Vali Tavlı, konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Rabbim tüm kahramanlarımızı korusun, ayaklarına taş değiştirmesin. Sizlere sağlıklı, huzurlu ve hayırlı uzun ömürler versin. Çanakkale’de, Kıbrıs’ta, Kore’de, 15 Temmuz gecesinde ve vatan toprağımızın her karışında, bayrağımıza, vatanımıza, aziz milletimize ve kutsal değerlerimize sahip çıkan isimsiz kahramanları ve kahramanlık destanı yazarken hiç düşünmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, aziz vatan evlatlarını rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle vatanımız, bayrağımız ve ezanımız için can veren Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş Gazilerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyor, hayatta olan Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim şehitlerimizin ruhunu şad, mekânlarını cennet, makamlarını âli eylesin."
İstanbul Sultanbeyli’de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada Sultanbeyli’de annesiyle birlikte yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Feci kaza ise bir bir iş yerinin güvenlik kameralarına anbean yansırken, metrelerce havalanan kız çocuğu yere çakıldı. Kaza, akşam saatlerinde Sultanbeyli’de Battalgazi Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre cadde üzerinde annesi ve kardeşiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki A. M. Ş.’ye cadde üzerinde otomobil çarptı. Çarpmanın etkisile minik kız çocuğu metrelerce havalanarak yere çakıldı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri minik kız çocuğuna ilk müdahaleyi olay yerinde gerçekleştirerek hastaneye kaldırırken, sürücü kaçtı. Çalışma başlatan polis ekipleri, sürücü G.D.’yi gözaltına aldı. Kazayla ilgili soruşturma sürüyor. “Yetkililerin önlem alması lazım” Kazayla ilgili konuşan mahalle sakini Muhammed Yavuz, “Biz de bu mahallede yaşıyoruz, kazayı duyar duymaz büyük bir üzüntü duyduk. İşlek cadde, çoluk çocuk annesinden kaçıyor. Böyle kötü bir durumla karşılaşıyoruz. Benim de kız çocuğum var. Çocuğun durumu ağır, inşallah iyileşir. Buna bir ’dur’ demek lazım. Her gün haberlerde görüyoruz. Caddeye bir kasis mi olur, hız engelleyici mi olur ya da trafik lambası mı olur... Yetkililerin buna bir ’dur’ demesi lazım.” diye konuştu.
İzmir İzmir merkezli “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaşım yaparak operasyonlar hakkında bilgi verdi. Bakan Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre, İzmir merkezli olarak Mersin ve Van’da gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında elebaşılığını Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu’nun yaptığı 2 ayrı suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda toplam 25 şüpheli yakalanırken 16 adet tabanca, 2 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 10 adet tüfek, çok sayıda fişek, tüfek kartuşu ve muhtelif miktarda uyuşturucuya ise el konuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu İzmir merkezli Mersin ve Van’da düzenlenen operasyonlarda, organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, eğlence mekanlarını cebir ve tehdit kullanarak ele geçirmeye çalıştıkları, esnaflara ait işyerlerini kurşunladıkları, silahlı tehdit ile mağdur şahıslara zorla senet imzalattırdıkları, 3’üncü şahıslar adına para tahsilatı yaptıkları, silah ticareti yaptıkları, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi.