GÜNDEM - 03 Ocak 2018 Çarşamba 10:59

İstanbul Adliyesinin 2017 Uzlaştırma verileri belirlendi

A
A
A
İstanbul Adliyesinin 2017 Uzlaştırma verileri belirlendi

2017 yılının İstanbul Adalet Sarayı’ndaki uzlaştırma istatistikleri belirlenirken tarafların birbirinden ilginç talepleri dikkat çekti.

Bir dosyanın tarafı, kendisine sosyal medyadan hakaret eden şüphelinin, “Feminizm for every body” kitabının özetini çıkarmasını isterken, bir başka dosyanın tarafı, uzlaşma karşılığında şüphelinin Ağrı’daki bir okula kırtasiye malzemesi göndermesini istedi.

Ortadoğu’nun en büyük Adalet Sarayı olarak bilinen, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki Uzlaştırma Bürosu’nun 2017 yılı istatistik verileri belirlendi. Adliyenin resmi kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, 2017 yılının başından itibaren geçen 1 yıllık sürede Mahkeme ve Soruşturma Savcılıklarından 24 Bin dosya Uzlaştırma Bürosu’na gönderildi. Bu dosyaların bir kısmı henüz uzlaştırmacılara ulaştırılamadı.

Soruşturma savcılıklarından Uzlaştırma Bürosu’na bu yıl 9 Bin 60 dosya gönderildi. Yapılan çalışmalar sonucunda dosyadaki tarafların yüzde 41’i uzlaştırıldı, yüzde 56,5’i teklif aşamasında, yüzde 2,5’i ise müzakere sürecinde. Mahkemelerden Uzlaştırma Bürosu’na ise bu yıl içinde 13 Bin 300 dava dosyası gönderildi. Dava sürecindeki tarafların yüzde 20’si uzlaştı, yüzde 1,30’u müzakere sürecinde, yüzde 78,70’i teklif aşamasında. Edinilen verilere göre, şu anda İstanbul Adalet Sarayı’ndaki Uzlaştırma Bürosu’nda resmi kayıtlı 266 uzlaştırmacı var. İş yükünün yoğunluğuna göre İstanbul Barosu’ndan uzlaştırmacı avukat desteğine de başvuruluyor. Bin 640 kişi ise bireysel olarak Uzlaştırma Bürosu’na başvuru yaptı.
Uzlaştırmaya gönderilen suçların büyük bir çoğunluğu “tehdit” ve “hakaret”. Bunları, dolandırıcılık, hırsızlık, basit yaralama, konut ihlali, güveni kötüye kullanmak, patent ve telif haklarına ilişkin suçlar izliyor. Hukuk dilinde ‘edim’ denilen, uzlaşma aşamasında şikayetçilerin karşı tarafın yapmasını ya da yerine getirmesini istediği bazı talepler ise şaşırtıyor.

“Darülaceze’de 1 ay gönüllü çalışsın uzlaşırım”

Şikayetçilerin büyük çoğunluğunun isteği “Benden özür dilesin” şartı. Bu şartı, vakıf, sivil toplum kuruluşu ya da ihtiyaç sahiplerine bağış izlerken, “Sokakta yaşayan kediler için 20 kilo kedi maması alsın uzlaşırım” diyen vatandaşların da olduğu belirtildi. Bürodaki dosyalar içinde, yasak aşk yaşayan kocasına dava açan bir kadının “Ev alsın uzlaşırım” dediği, bir başka dosyada ise “Darülaceze’de 1 ay gönüllü çalışırsa barışırım” şartı koşması sonucu uzlaşma sağlandığı öğrenildi. Bir genç kızın, erkek arkadaşını şikayet ettiği, uzlaşma sonucunda, erkek arkadaşına elini öptürmesi sonucu uzlaşmayı kabul ettiği kaydedildi. Aylar hatta yıllarca süren davalarını takip etmekten yorulan vatandaşların ise uzlaşmak için daha meyilli oldukları tespit edildi.
“O kitabın özetini çıkarsın”

Uzlaşma edimleri içindeki en dikkat çekici örneklerden biri de bir kadın avukattan. E.B.M. adlı stajyer avukat, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden kendisine hakaret ve ağır küfürler eden bir şüpheliyi şikayet etti. Hakaret suçunun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle taraflar bir araya getirildi. Kadın avukat, şüphelinin “Feminizm for every body” adlı kitabı okuması karşılığında uzlaşacağını söyledi. Şüpheli, 1 ay içinde kitabı okuyarak 1 sayfalık özet çıkarmayı kabul etti ve taahhütname imzaladı. Edimin yerine getirilip getirilmediği henüz bilinmiyor.

Köy okulu öğrencilerinin sevinci uzlaştırdı

Bir diğer uzlaşma şartı ise topluma örnek olacak cinsten. Soruşturma aşamasındaki bir dosyada, şikayetçi taraf, karşı tarafın Ağrı’daki bir köy okuluna kırtasiye bağışında bulunmasını ve bağış sonucunda öğrencilere malzemeler dağıtılırken video çekilmesini istedi. Talep yerine getirilirken, videodaki öğrencilerin yüzlerindeki sevinç kalpleri ısıttı. 

Başak Akbulut
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Gözlemciye o kulüp ateş püskürdü Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi’nde mücadele eden Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü, geçtiğimiz hafta oynanan ve yarıda kalan maçın gözlemcisine ateş püskürerek, "Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil" açıklaması yaptı. Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off müsabakasının ilk haftasında Gölpazarı Belediyespor ile Osmaneli Gençlerbirliği Spor, Gölpazarı İlçe Stadı’ndan karşı karşıya geldiler. Maçın 87’inci dakikasında sahada 9 kişi bulunan Osmaneli Gençlerbirliği Sporlu futbolcular ile maçın orta hakemi Erdeniz Gezer arasında bir pozisyon sonrası tartışma çıktı. 3-3’lük skorla devam maçta o dakika Osmaneli Gençlerbirliği Sporlu 3 oyuncu daha kırmızı kart gördü. Osmaneli Gençlerbirliği Spor sahada 6 kişi kalınca maçın hakemi müsabakayı orta hakemi Erdeniz Gezer maçı iptal etti. Bir dakika boyunca hareketsiz kaldılar, seremonide hakem elini sıkmadılar" Yaşanan olaylar sonrası 1. Amatör Lig Play-Off müsabakasının 2’inci haftasında geçtiğimiz pazar günü Osmaneli İlçe Stadı’ndan Osmaneli Gençlerbirliği Spor ile Vitraspor karşı karşıya geldi. Maç öncesinde seremoni sırasında Osmaneli Gençlerbirliği Sporlu futbolcular maçın orta hakemi Mehmet Karaköz’ün elini sıkmadılar. Maçın başlama düğünden sonra tepkilerini 1 dakika boyunca hareketsiz kaldılar. "Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil" Yaşanan olaylar sonrası Osmaneli Gençlerbirliği Spor kulübü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "7 Nisan 2024 tarihinde oynanan Bilecik 1. Amatör Play- Off ilk maçımız olan Gölpazarı Belediyespor karşılaşmasında normal süresi 3-3 devam eden maçın son dakikaların da hakem ve gözlemci hakkımızı gasp etmesi ve futbolcularımıza küfür etmesi sonucunda maç tatil edilmiş olup, rakibimize hükmen 3-0 maç verilmiştir. Maç içinde kırmızı kart vermeyip, maçtan 2 gün sonra oyuncularımıza toplam 5 kırmızı kart verilmiş olup, raporlarına yazarak kendilerine yakışanı yapmışlardır. Gözlemci Fatih Gündoğdu ve Hakem Erdeniz Gezer akıl oyunları ile operasyon başarıyla tamamlanmıştır. Fatih Gündoğdu maçın gözlemcisi mi yoksa kabadayı mı belli değil. Unutmayın ettiğiniz küfür ve tehditleri sizlere misliyle ödetmek boynumuzun borcudur" ifadelerine yer verildi.
Diyarbakır Diyarbakır’da kadın muhtar, ikinci adaylığında 25 yıllık muhtarı devirdi Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde ikinci adaylığında muhtar seçilen Çiçek Gözen, 25 yıllık muhtarı devirerek göreve başladı. Şeyh Şamil Mahallesi’nde önceki dönem muhtar adayı olan 58 yaşındaki 4 çocuk annesi Çiçek Gözen, seçimi kaybetmesine rağmen pes etmeyip çalışmalarına başladı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde tekrar aday olan Gözen, en yakın rakibi 25 yıllık muhtarı, 1200 oy fark atarak devirdi. 2’si kadın, 6 erkek azasıyla göreve başlayan Gözen’in, muhtar olunması mahalledeki kadınları sevindirdi. Çiçek Gözen, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, Şeyh Şamil Mahallesi’nde ikamet ettiğini, ev hanımı olduğunu ve ticaretle uğraştığını söyledi. Geçen dönemde muhtar adayı olduğunu hatırlatan Gözen, çok güzel gittiğini, bir talihsizlik yaşanıp çok az farkla kaybettiğini ifade etti. “ Bırakmadım, pes etmedim, yoluma devam ettim, bu dönem yine aday oldum” diyen Gözen, “Çok büyük bir farkla, 1200, önceki muhtarımız Mehmet Kızıltepe 25 yıllık muhtardı, kazandık. Altı erkek, tek kadın aday bendim. Doğuda kadınları biraz yadırgıyorlardı, ‘kadın nasıl aday olur, nasıl muhtar olur.’ İnşallah kadın muhtarlar daha da çoğalır. Sadece evde oturup yemek yapmak, temizlik yapmak olmasın. Allah’ın izniyle daha iyi yerlere varırız. Kadınlar, her alanda olsunlar. Kadınlar, her yerde, her alanda olsun. Bunu istiyoruz, bunu diliyoruz” dedi. Şeyh Şamil Mahallesi’nde yaklaşık 21 bin seçmen olduğunu aktaran Gözen, “Kullanılan oy sayısı 10 bin civarıydı. 3 bin 250 oy ile seçildim. Azalarım, 2 bayan, 6 da erkek. Mahallede genelde kadınların işi düşüyor. Kadın muhtar olunca, kadınlar istedikleri saatte gelip derdini, sorunlarını anlatabiliyor. Ama erkek olunca ister istemez çekindikleri de oluyor” diye konuştu. 4 gündür mesai başladığını kaydeden Gözen, “Bayanlar geliyor, yıllardır söylemediklerini söylüyor. Bugün bir bayan geldi şaşırıp kaldım. Kadının her yeri yara bere içinde. Ama gelip kimseye anlatamıyor derdini. Yardım istedi, Allah’ın izniyle elimden geleni yapacağım. Bu tür durumlarda kadının muhtar olması anlıyor” şeklinde konuştu. Mahalle sakini Sozdar Sarıca, çok memnun olduklarını, bayan muhtar olmasını çok istediklerini dile getirdi. Yaklaşık 3-4 yıldır mahalleye taşındıklarını belirten Sarıca, “Benim işim oluyor muhtarlıkta. Erkekler genelde çok fazla gelip gidemiyor. Onun için bayan olmasını istiyorduk. Özelikle ablaya verdik, oylar topladık. Bayanların işi bir tek ev işleriyle kalmasın, her yerde olsunlar” dedi.