GENEL - 06 Mayıs 2009 Çarşamba 13:18

İşte katliamdan geriye kalanlar

A
A
A
İşte katliamdan geriye kalanlar

Mazıdağı'nın Bilge köyünde önceki akşam nişan töreni yapılan eve düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren 44 kişiden köyde toprağa verilen 39'u için 3 adet taziye çadırı kuruldu.

Çevre köylerden gelen erkek ziyaretçiler, taziye çadırında ölenlerin yakınlarına baş sağlığı dileğinde bulunuyor. 

Öte yandan, saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla tutuklanan 8 kişinin aileleri de evlerinden çıkmazken, jandarma ekipleri, olası durumlara karşı bu evlerin önündeki güvenlik önlemini sürdürüyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren saldırıda hayatını kaybeden 39 kişinin toprağa verildiği mezarlığa gelen kadınlar, yakınlarının mezarı başından ayrılmıyor. 

Fenalaşan kadınlara Mardin Sağlık Müdürlüğü'nce gönderilen ambulanslarda yer alan sağlık ekipleri müdahalede bulunuyor. 

Mazıdağ İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, güvenlik gerekçesiyle köy yolunda iki ayrı yerde oluşturduğu arama noktasını kaldırdı, basın mensuplarının köyün içine girişine de izin verildi.


Bilge köyü sakinleri, saldırı nedeniyle köydeki 70'e yakın çocuğun yetim ve öksüz kaldığını bildirdi. 

Katliam gecesinde anne, baba, hala, dayı, amca, teyze ve kardeşlerini kaybedenler mezar başında gözyaşı döküyor. Yapılan saldırı ile yetim ve öksüz kalan çocuklar, mezar başında gözyaşı dökerken bir taraftan da dehşet gecesini anlattılar. Yapılan saldırıda saklanarak kurtulduklarını belirten çocuklar, o korkuyu her dakika yaşadıklarını belirttiler.   Ölü köy haline gelen Bilge köyünde olayın şoku devam ederken, sessizliği bozan tek şey ağıtlar.

Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde düzenlenen ve 44 kişinin öldürüldüğü saldırının kurbanlarından Arı ailesinden anne Kafiye Arı, kız kardeşinin kızı Sevgi Çelebi ile oğlu Habip Arı'ya nişan takmak istemişti. Anne Kafiye, baba Mithat ve damat Habip ve 4 yaşındaki kız kardeşi Ruken Arı nişan yapmak üzere köye gitmişlerdi. Ancak Arı ailesinin bu fertleri korkunç saldırıda hayatını kaybetti. 

Olayda hayatını kaybeden Mithat Arı bir dönem tuğla fabrikasında çalışarak, işsiz kaldığı dönemde de dışarıdan sigortasını yatırarak emekli oldu. Oğlu Habip'i evlendirmek istiyorlardı ve gelin adayı olarak da annesi Kafiye Arı'nın kardeşinin kızı olan Sevgi Çelebi seçilmişti. Sevgi Çelebi, damadın teyze kızıydı. Anne Kafiye kız kardeşinin kızı olan Sevgi'yi çok seviyordu ve gelini olacağı için de ayrıca mutluydu. Sevgi Çelebi Habip Arı'ya istendi, Çelebi ailesi uygun buldu ve Sevgi Çelebi ile Habip
Arı'nın nişan hazırlıklarına başlandı. Sıhhi tesisat ustası olarak çalışan damat Habip Arı, baba Mithat Arı, anne Kafiye Arı, 10 çocuğundan 4 yaşındaki kızları Ruken'i, 5.sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Sultan, 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Resul, 15 yaşındaki Emine ve 18 yaşındaki Remziye Arı'yı da alarak olayın olduğu köye gittiler. Şerbet ve nişan aynı anda yapılırken maskeli ve silahlı kişiler evi bastı. 

Saldırganlar, iki ayrı odada bulunan kadın, çocuk ve erkekleri kurşun yağmuruna tuttu. Damat Habip, baba Mithat, anne Kafiye ve 4 yaşındaki kız kardeşi Ruken açılan ateşte hayatını kaybederken Arı ailesinden 5.sınıf öğrencisi Sultan, 7. sınıf öğrencisi Resul, Emine ve Remziye Arı olaydan sağ kurtuldular. Arı ailesi ölen 4 ferdi için Diyarbakır'daki Mazıdağılılar Derneği yas evinde taziye açılırken, aile üyeleri, saldırıdan sağ kurtulan çocukların olayın şokunu hala yaşadıklarını ve olayla ilgili konuşmak istemediklerini söylediler.

Mardin Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal, köyde yaşanan olayın ardından 22'si kız toplam 40 öğrencinin öğrenim gördüğü Bilge Köyü İlköğretim Okulun'da eğitime 11 Mayıs'a kadar ara verildiğini belirterek, "Zaten 6, 7 ve 8. sınıflar taşımalı eğitim kapsamında Sultan köyüne götürülüyordu. Bilge Köyü'nde pazartesi günü eğitime yeniden başlanmasını planlıyoruz. Ancak, köydeki gelişmelere göre eğitime verilen ara uzatılabilir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Hafriyat kamyonunun altına saklanırken yakayı ele verdi Aydın’ın Efeler ilçesinde polis ekiplerinin ’dur’ ikazına uymayarak kaçan şüpheli bir şahıs hafriyat kamyonunun altına saklanmak isterken kıskıvrak yakalandı. Şüpheli şahıs, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Edinilen bilgiye göre, içerisinde 2 şüphelinin bulunduğu 09 YC 002 plakalı aracı takibe alan ekipler Gölhisar Mahallesi mevkiinde araca ’dur’ ikazında bulundu. Ekiplerin ’dur’ ikazına uymayan şüpheliler ekip otosuna çarparak kaçmaya başladı. Şüpheli şahıslar Çeştepe Otoban Şantiye mevkiinde aracı bırakarak yaya olarak kaçmayı sürürken, şüphelilerden biri hafriyat kamyonunun kasa altında saklanırken yakalandı. M.C.G. (29) isimli şüphelinin üzerinde ve araçta yapılan aramalarda; 52 gram metamfetamin maddesi, 1 adet tabanca, 26 adet tabanca mermisi ve uyuşturucu satışından elde edildiği değerlendirilen 20 bin 110 TL nakit para ele geçirildi. Şüphelinin yapılan sorgulamasında; Aydın 1. Sulh Ceza Hakimliğince birden fazla kişi tarafından gece vakti silahla yağma ve kasten yaralama suçlarından arandığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüpheli şahıs M.C.G. emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.