ASAYİŞ - 21 Ekim 2020 Çarşamba 13:31

İtalya’da kadına şiddet olaylarında artış kaydedildi

A
A
A
İtalya’da kadına şiddet olaylarında artış kaydedildi

İtalya'da Covid-19 pandemisi sırasında sokağa çıkma kısıtlamaları uygulamasında kadına yönelik şiddet olaylarında büyük artış kaydedildi.

Ulusal bazda faaliyet gösteren D.i.Re (Şiddete karşı kadın ağı) direktörü Antonella Veltri, pandemi sırasında kadına karşı şiddet vak'alarının yaklaşık yüzde 80 arttığını aktardı. 2 Mart- 3 Mayıs tarihleri arasında 2 bin 983 kadına destek ve sığınma yardımı verdiklerini belirten Veltri, yardım çağrısından bulanan kadınların yüzde 28'inin daha evvel derneğe hiç başvurmamış kadınlardan geldiğini söyledi.

Sokağa çıkma kısıtlamasının ardından başvuru sayısının ikinci ayda ilk aya göre arttığını aktaran D.i.Re direktörü, 2018 yılı verilerine göre ayda ortalama bin 643 şiddet mağduru kadın misafir ettiklerini belirterek, Mart-Mayıs ayları arasında yaklaşık 3 bin kadına ev sahipliği yaptıklarını ve bunun da yaklaşık yüzde 80 oranında bir artışa denk geldiğini söyledi.

Antonella Veltri, sosyal mesafe kısıtlamaları ve artan talep nedeniyle sığınma merkezlerinin yetersiz kaldığını belirterek gelen bağışları yeni evler kiralamakta kullanmak durumunda kaldıklarını açıkladı.

Lombardiya Bölgesi'de kadına şiddet yüzde 25 arttı

Lombardiya Bölgesi Yerel Yönetimi'nin açıkladığı verilere göre 1 Mart-16 Nisan tarihleri arasında kadına şiddet şikayetleri 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi.

Karantina dönemi yardım hattı istatistikleri

İtalya İstatistik Kurumu İstat'ın verilerine göre salgın nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması yaşanan Mart-Haziran ayları arasında bin 522 'şiddet ve taciz acil yardım' ücretsiz hattına gelen talepler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 119 artış gösterdi.

Yardım hattına 15 bin 280 geçerli çağrı ulaştı. Çağrıların yaklaşık üçte biri şiddet nedeniyle oldu. 4 bin 236 yardım çağrısının nedeni ev içi şiddet olarak kaydedildi. Evi içi şiddet kaynaklı yardım çağrıları bir önceki yılın iki katı oldu.

Burak Ortahamamcılar
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı Niğde’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 104. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Niğde’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri Atatürk heykeline çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Müdürü Yaşar yaptığı konuşmada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın dünyada eşi ve benzeri bulunmayan bir bayram olduğuna dikkati çekti. Yaşar, "Cumhuriyetin kurulması ne kadar önemli ise onun korunması ve geliştirilmesi de o kadar önemlidir. Atatürk çocuklarımıza ve gençlerimize “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve yükseltecek sizlersiniz” tarihi mesajı ile bunu vurgulamıştır. Ayrıca geleceğimiz için çok önemsediği çocuklarımıza ve tüm dünya çocuklarına 23 Nisan’ı bir bayram olarak hediye ederek onları onure etmiştir. Kahraman ecdadımız, imkânsızlıklar içerisinde verdikleri mücadele ile bu topraklarda ezan sesinden başka bir sedanın yankılanmayacağını ve şanlı bayrağımızın göklerimizde sonsuza dek dalgalanacağını tarihe altın harflerle yazmıştır. Anayasamıza göre egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bu, milletin üzerinde hiçbir gücün olmadığı ve olamayacağının teminatıdır. Ulusal egemenlik bizim en değerli hazinemizdir. Bu milletin kahraman evlatları canı pahasına vatanına, milletine ve bayrağına sahip çıkmıştır, çıkmaya da devam edecektir" dedi. Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okudu ve gösteriler sunuldu.
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş çocukları kabul etti TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu 6. sınıf öğrencisi Aysima Arslan’a devretti. Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı Divan Salonu’nda, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile çeşitli okullardan gelen öğrenci ve öğretmenleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında kabul etti. Çocukları TBMM’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Kurtulmuş, dün TBMM Genel Kurulu’nda koltuğunu Aysima Arslan’a devrettiğini ve Meclis’i çok iyi yönettiğini hatırlattı. Katip üyeler ve geleceğin milletvekillerinin de güzel bir oturum gerçekleştirdiğini vurgulayan Kurtulmuş, çocukları tebrik etti. 23 Nisan’ın dünyada örneği olmayan büyük bayramlardan birisi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın dünya çocuklarına armağan edilmiş tek bayram olduğunu belirtti. Kurtulmuş, "Bu bayramın, çocuk bayramı olarak genişletilmesinin önemli gerekçelerinden birisi de sadece bugünü ve geçmişi hatırlayıp konuşmak değil, aynı zamanda geleceğe de güçlü şekilde hazırlanmaktır. Sizler, Türkiye’nin, dünyanın geleceğisiniz. Hepinizin büyük bir özgüvenle, büyük birikimle, iyi eğitimle, çevrenize, sevdiklerinize, millete ve vatana faydalı insanlar olarak insanlık ailesinin çok saygın birer ferdi olarak gelişmenizi temenni ediyoruz" diye konuştu. "Türkiye’nin geleceği için umut dolu adımlarla ilerlemeye devam edelim" Altındağ Güneşevler Şehit Hasan Cevher Ortaokulu 6. sınıf Aysima Arslan da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yılının sevinçle, coşkuyla ve gururla kutlandığını dile getirerek, bu anlamlı günün, Türk milletine, insanlığa iyilik ve esenlik getirmesini diledi. Bugünün, TBMM’nin açılış tarihiyle birlikte egemenliğin millete verildiği mutlu bir gün olduğunu kaydeden Arslan, "Bugün milli egemenliğin bayramıdır, kutlu olsun. Dün ve bugün, vatan için canını feda etmiş, başta Cumhuriyetimizin kurucusu olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükranla ve saygıyla anıyorum. Onlar, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranlar ve onun aziz Meclisinin, gök kubbemiz altında açılışına şahit olanlardır. Bugün, onların mirasına layık olmak ve gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye bırakmak için çalışmak her Türk evladının görevidir" ifadesini kullandı.
Aydın Didim’de 23 Nisan kutlamaları renkli geçti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü her yıl olduğu gibi bu yıl da Didim’de kutlandı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak çelenk koyma töreni düzenlendi, şehir stadında gösteriler yapıldı. Didim Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamalara Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Didim Cumhuriyet Başsavcısı Anıl Altay, Askeri erkan, Kurum Müdürleri, Siyasi parti ilçe başkanları, Belediye meclis üyeleri, Oda başkan ve yöneticileri, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Şakir Sait Üstündağ Atatürk anıtına çelenk koydu. Çelenk koyma töreninin ardından kutlamalar Didim Şehir stadında yapıldı. Kutlamalara Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Didim Cumhuriyet Başsavcısı Anıl Altay, Askeri erkan, Kurum Müdürleri, siyasi parti ilçe başkanları, Belediye meclis üyeleriSivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Şakir Sait Üstündağ günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Üstündağ konuşmasında “23 Nisan 1920 tarihi, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının var olma-yok olma savaşları içinde egemenliğini ilân ettiği tarihtir. 23 Nisan millet iradesinin yönetimde yer aldığı gündür. Atatürk, 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş, 1929’da bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1979’ yılında 23 Nisan uluslar arası çocuk bayramı olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, yarınlarımızın güvencesi çocuklarımıza hediye ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu alanda, hem dünyada bir ilki oluşturmakta, hem de geleceğin cumhuriyet nesillerine, atamızın verdiği önemi ifade etmektedir” dedi. Konuşmanın ardından öğrenciler günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okudu, 23 Nisan’a özel hazırladıkları müzikli gösterileri sahneledi. Kutlamalarda yöresel halk oyunları ekipleri gösterilerini sunarken, bale gösterisi beğeni topladı. Kutlamalarda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla dereceye giren öğrencilere ilçe protokolünün ödül vermesiyle sona erdi.