DÜNYA - 21 Kasım 2020 Cumartesi 22:44

İtalya’da son 24 saatte 692 kişi Covid-19 nedeni ile hayatını kaybetti

A
A
A
İtalya’da son 24 saatte 692 kişi Covid-19 nedeni ile hayatını kaybetti

İtalya’da korona virüs salgınında son 24 saatte 692 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 49 bin 261'e yükseldi.

İtalya’da korona virüs salgınında vaka ve can kayıplara artarak devam ediyor. İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 34 bin 767 yeni vakanın tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 1 milyon 380 bin 531'e ulaştığı aktarıldı. Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 692 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 49 bin 261'e yükseldiğini açıkladı.

İtalya’da son 24 saatte 237 bin 225 kişiye Covid-19 testi yapıldı. Ülkede aktif Covid-19 hastası sayısı 791 bin 746'ya yükselirken, son 24 saatte 10 kişinin daha yoğun bakıma alınması ile toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 3 bin 758’e ulaştı. Yoğun bakıma alınan hasta sayısında düşüş ise 4 gündür devam ediyor.

İlk aşılar Ocak ayı sonunda yapılacak

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, ülkede ilk Covid-19 aşılarına Ocak ayı sonunda başlanacağını duyurdu. Bakan Speranza bugün Eczacılar Odası Kongresi’nde yaptığı konuşmada, "Daha önce eşi benzeri görülmemiş bir aşı kampanyası uygulayacağız. Aşının ilk dozlarını Ocak ayı sonunda alabileceğiz gibi gözüküyor" dedi.

Vaka sayısındaki artışın azalma eğilimine girdiğini belirten Speranza, "Gene de sağlık sistemi üzerindeki baskı oldukça yüksek. Ancak Rt oranının 1'in altına indiği zaman önlemler kayda değer sonuç verdi diyebileceğiz, o nedenle daha direnmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Burak Ortahamamcılar
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.