DÜNYA - 23 Şubat 2010 Salı 13:47

Japonya'da erken seçim rüzgarı

A
A
A
Japonya'da erken seçim rüzgarı

Geçen yıl Ağustos ayında 54 yıldır iktidarda bulunan Liberal Demokrat Partisi'ni (LDP) ağır bir hezimete uğratıp iktidara gelen Japon Demokrat Partisi içerisinde çıkan skandallar sebebiyle Eylül ayındaki yüzde 71'e varan halk ve kabine desteği yüzde 37'lere geriledi.

MAHMUT MÜNİR GÜZEL/TOKYO

Japon muhalefeti ise geçtiğimiz hafta Pazar günü Nagasaki şehri seçimlerinde, skandallardan önce seçilmesi muhtemel görülen Japon Demokrat Partisi (JDP) adayının LDP adayından yaklaşık üçte bir oranında oy alması sebebiyle muhalefet erken seçim için yoğun baskı yapmaya başladı.

Nagasaki şehrinde yapılan secimde JDP seçimi kaybetmesinde en büyük sebep ise JDP Genel Sekreteri Ichiro Ozawa'nin 400 milyon yenlik ( 6.5 milyar TL) skandalı olduğu belirtiliyor. Halk ve muhalefet skandalın sebebi olan Ichiro Ozawa'nin milletvekilliğinden istifa etmeyip sadece sekreterinin tutuklanmasından dolayı partiye ağır baskı yapıyor.

İktidara gelmesinden sonra skandallar, Japon Hava Yolları'nın (JAL) iflası, ülkenin 4 büyük mobil şirketinden biri olan Willcom Inc şirketi 2.3 milyar dolarlık borcu sebebiyle iflasını istemesi ve ülkenin deflasyona girmesi sebebiyle Japon Başbakanı Yukio Hatoyama'yanın zor durumda olduğu ve her an erken seçime gitme olasılığının olduğu belirtiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir