GÜNDEM - 19 Kasım 2019 Salı 11:19

Jilet kadar keskin Sivas bıçağı

A
A
A
Jilet kadar keskin Sivas bıçağı

Sivas’ta geleneksel yöntemlerle üretilen Sivas bıçakları jilet kadar keskin olmasıyla da dikkat çekiyor.

Bıçak ustaları tarafından asırlardır geleneksel yönetmelerle üretilen Sivas bıçakları, birçok özelliğiyle adından söz ettiriyor. Sivaslı bıçak ustalarının elinden geçerek adeta sanat eserine dönüşen bıçaklar 76 farklı işlemden geçiyor. Ünü Türkiye sınırlarını da aşan Sivas bıçakları dünyanın birçok bölgesinden ilgi görüyor. Sivaslı ustalara özgü bilemesiyle de dikkat çeken bıçaklar adeta jilet kadar keskin hale geliyor. Demiri dahi kesen Sivas bıçaklarının ağzı kolay kolay körelmiyor.

Bıçak ustası İsmail Gölebatmaz, Sivas bıçağının jilet gibi tıraş ettiğini belirterek, “Jilet gibi tıraş eder. Kesinlikle ağzında bozulma veya körelme olmaz. 1983 yılından bu yana mesleğimi devam ettirmekteyim. Sivas bıçağımızın en önemli özelliği kesim gücü olsun, mukavemeti olsun, dayanıklılığı olsun el yapımı olmasıdır. El yapımı derken, tabi fabrika usulüyle atölye usullerini bazen karıştırıyorlar. Bizimki tamamen küçük atölyelerde el yapımı olarak üretiliyor. Zaten uzun süre kesmesi de el yapımı olmasındandır. Tabi el yapımı derken sanat ve liyakat sahibi olmaktır. Kesiminden tutun en son işlemine kadar, ağzı açılımına kadar mutlaka el yapımı olmalıdır. Kesimi su vermesi taşlaması özellikle ağız açımı, ağzını güzel açarsak istediğimiz keskinliğe ulaşırız. Tabi bunun yanı sıra çeliği güzel işlememizdir. Önemli olan çeliği işlemektir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale Valiliği’nden sağanak yağış uyarısı Çanakkale’de akşam saatlerinde etkili olması beklenen sağanak yağış nedeniyle Çanakkale Valiliği, vatandaşların sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olması konusunda uyarıda bulunuldu. Çanakkale’de olumsuz hava şartları nedeniyle motosiklet, motokurye, scooter ve elektrikli scooterlerin trafiğe çıkışı valilik tarafından yasaklandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale’nin batı kesimlerinde sağanağın akşam saatlerinden itibaren etkili olmasının beklendiği belirtildi. Çanakkale Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 19 Nisan 2024 Cuma günü saat 21.00’de başlayarak 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 06.00’ya kadar devam edecek ‘Çanakkale il genelinde beklenen gök gürültülü sağanak yağışlara dikkat’ meteorolojik uyarısı yapılmıştır. Çanakkale il genelinde yağışların yerel kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (30-70kg/m) olması beklenmektedir. Yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgâr ve kıyı kesimlerde hortum oluşma riski ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından gerekli tedbirler alınmakla beraber vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından dikkatli olmaları önemle rica olunur” denildi. Çanakkale’de olumsuz hava şartları nedeniyle motosiklet, motokurye, scooter ve elektrikli scooterlerin trafiğe çıkışı valilik tarafından yasaklandı. Çanakkale Valiliği yapılan açıklamada, “Çanakkale il genelinde beklenen olumsuz hava şartlarından dolayı 19 Nisan 2024 Cuma günü saat 21.00’den başlayarak 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 06.00’ya kadar motosiklet, scooter, elektrikli scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkması tedbiren yasaklanmıştır” ifadelerine yer verildi.