GÜNDEM - 15 Ekim 2018 Pazartesi 10:54

Kanada’da Türkiye’yi temsil edecekler

A
A
A
Kanada’da Türkiye’yi temsil edecekler

Anadolu’nun ilk kez kız öğrencilerden oluşan ’Hitit Angels’ robot takımı, gelecek yıl Kanada’da yapılacak olan Uluslararası First Robotics Competition (FRC) yarışmasında Türkiye’yi temsil edecek.

Çorum’da Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde bir grup öğrenci ile robot takımı kuruldu. Liseli kızlardan oluşan ve ’Hitit Angels’ adı verilen takım 2017 yılından itibaren Avusturalya, Çin, Kanada, Meksika, Amerika’nın yanı sıra Türkiye’de de düzenlenen Uluslararası First Robotics Competition Robot Yarışmalarına katılmaya başladı. Her yıl belirlenen bir tema üzerine robot tasarımı yapan Hitit’in kızları geçtiğimiz yıl Türkiye’de düzenlenen turnuvaya katılarak çeyrek finale yükseldi. 

Her yıl farklı bir temada düzenlenen yarışmaya bu yılda katılacak olan Hitit Angels, bu yıl belirlenen koli veya çöp toplamada yaşanan sorunların ortadan kaldırılması noktasında robot tasarladı. Okul öğrencileri tarafından yazılımı, kodlaması ve tasarımı yapılarak ’Hitit’ adı verilen robot, çöpleri veya kolileri hem belirli bir yere toplayıp hem de nakledebiliyor. 

19-22 Ekim’de İstanbul’daki finallere katılacak olan Robot Takımı, 2019 yılında ise Kanada Quebec City deki turnuvada Türkiye’yi temsil edecek. “

Hitit Angels’in Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kurdukları robotik bir bölüm olduğunu dile getiren Bilim Teknolojileri Öğretmeni ve Takım Mentorü Engin Uzun, kulüp bünyesinde öğrencilere uluslararası yarışmalara katılmak için öncelikli olarak öğrencilere kodlamadan yazılımına kadar bilim, teknoloji, mühendislik, matematik tabanlı (STEM) tabanlı bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu sürecin tamamlanmasıyla beraber uluslararası yarışmalara katılmaya başladıklarını açıklayan Uzun, 2018 yılında katıldıkları yarışmada otonom sistemlere Endüstri 4.0 noktasında çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

"HİTİT ANGELS ANADOLU’DAN BU TURNUVAYA KATILAN TEK KIZ TAKIMI OLARAK YER ALDI" 

Uluslararası yarışmalara katılmaya devam ettiklerini kaydeden Uzun, “İstanbul’da geçtiğimiz yıl katıldığımız First Robotics Competition (FRC) uluslararası robot yarışmasında çeyrek finale yükseldik. Hitit Angels Anadolu’dan bu turnuvaya katılan tek kız takımı olarak yer aldı” dedi.
Uluslararası yarışmaların Türkiye’nin yanı sıra Amerika, Avusturalya, Çin, Kanada ve Meksika yapıldığını dile getiren Uzun, bu yarışmaların 81 ülkede 14-18 yaş arasında öğrencilerin katıldığı bir yapı olduğunun altını çizdi. Robotik yarışmaların Endüstri 4.0’a destek olmak veya sorunlara çözüm bulmak için düzenlendiğini belirten Uzun, öğrencilerin de gelişimlerini bu yönde sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.
Hitit medeniyeti ve bu medeniyete ev sahipliği yapan Çorum’u ön plana çıkarma noktasında takıma Hitit Angels adını verdiklerini söyleyen Uzun, "Aynı zamanda çocuklarımızı ön plana çıkarmak bizim amacımız. 7292 ulusal numaramız. First Robotics Competition’in (FRC) İstanbul’daki sezon finallerine bu yılda katılacağız. 19-22 Ekim arasında yapılacak yarışma” ifadelerini kullandı.
First Robotics Competition (FRC) uluslararası robot yarışmasının her yıl farklı bir temada düzenlendiğini vurgulayan Uzun, "Mekanik tasarım noktasında bu yılki tema bir koli veya çöp toplama noktasındaki probleme çözüm bulmak. Bu temadan yola çıkarak tasarladığımız robotumuz buna uygun olarak gerekli olan çöpleri belirli bir yere toplayıp başka bir yere aktarmayı sağladı” diye konuştu.

"ŞU ANDA TÜRKİYE’DE BU YARIŞMALARA KATILAN 64 OKULUMUZ VAR" 

Robotik yarışmaların Türkiye ayağının 2008 yılında başladığını aktaran Uzun, şöyle konuştu:
"Biz ise 2017 yılından itibaren yarışmalara katılmaya başladık. Şu anda Türkiye’de bu yarışmalara katılan 64 okulumuz var. Bunların yüzde 90’ını özel okullarımız. Sanayi ve Endüstri 4.0’a destek olma noktasında öğrencilerimizin gelişiminden gerekli olan programlama, problemi çözme yetisini kazanması için destek olmaya çalışıyoruz. Yarışma konseptinde farklı çalışmalar yaparak tasarımından, inşasından, mekanik ve elktronik bilgileri bir araya getirerek belirli süreçlerde tekrarlayarak otonom sistemlerinden faydalanarak kendi ürettiğimiz programları kullanıyoruz. Kullandığımız programları kendimiz kullanıyoruz."

HİTİT’İN KIZLARI KANADA’DA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK 

Kanada Quebec City deki turnuvaya katılımımız onaylandığını açıklayan Uzun, “Takımımız kendini geliştirdi. Kızlarımıza güveniyorum. Bu yarışmalara katılan Anadolu’nun tek kız takımı. Çorum’da bir farkındalık oluşturmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Uzun, yarışmalarda kendilerine destek olan Karadeniz Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Demir, Çorum Sanayici ve İş adamları Derneği (ÇOSİAD) Başkanı Hayati Şamlı, Dura Makine, Patom Egzoz Sistemleri’ne de teşekkür etti. 

Hitit Angels takımı üyesi Esra Nur Kısacık ise Hitit Angels Robutu’nu Fenerbahçe Ülker Arena Stadı’nda sergilediklerini kaydetti. Robotu kendisinin kullandığını anlatan Kısacık, "Yarışmaya katılan diğer takımların erkek-kız karmasından oluşurken tek kız takımı bizdik. Bunu görünce çok yardımcı oldular” dedi.
Yaren Biçer adlı öğrenci de geçen yıl katıldıkları yarışmada tek kız takımının kendileri olduğunu hatırlatarak, bunun kendilerini farklı kılarken, ayrı bir heyecan verdiğini belirtti.
(Muhammed Muttalip Yalçın /İHA) 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Aliağa’da CHP Grup Sözcüsünden şok eden gaf Aliağa Belediyesi CHP’li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ismine “Cemil Bayık” dedi. Doğangül, binlerce kişinin istihdam edildiği Gemi Söküm sektörüne “uyuşturucu trafiğinin durağı” iddiasında bulundu. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde Aliağa’da MHP’li Serkan Acar’ın üçüncü kez Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Belediye Meclisinin 2. oturumu yapıldı. Hararetli geçen Belediye Meclis toplantısına CHP Meclis Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül’ün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan bölücü terör örgütünün elebaşlarından “Cemil Bayık” olarak söz etmesi damgasını vurdu. Cemil Tugay’dan “Cemil Bayık” olarak bahsetti, herkes şok oldu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, belediyenin faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumun sonunda dilek ve temennileri olduğunu belirterek söz istedi. Doğangül sözlerine, “Dün veya evvelsi gün Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Bayık’ın” diyerek söze bölücü terör örgütünün eli kanlı elebaşlarından birinin adıyla başladı. CHP’li meclis üyesinin bölücü örgütün eli kanlı isimlerinden birinden bahsetmesi bir anda salonda şaşkınlığa sebep oldu. O sırada büyük bir gafa imza atan CHP’li meclis üyesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının adının Cemil Tugay olduğunu hatırlatan isim ise MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar oldu. MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar “Tugay, soy ismi” dedi. Bunun üzerine büyük bir şaşkınlık yaşayan CHP’li üye, sözlerini düzeltti ancak sözlerinin devamında bir gafa daha imza atarak hem belediye meclis üyelerinin hem de salondaki vatandaşların tepkisini çekti. CHP Grup Sözcüsü Doğangül’den Gemi Söküm sektörüne uyuşturucu iddiası Aliağa Belediye Meclisi toplantısında birbiri ardına gaflarına devam eden CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, bu kez binlerce işçinin çalıştığı gemi söküm sektörüne uyuşturucu iddiasında bulundu. Aliağa’da binlerce ailenin istihdam edilerek geçimini sağladığı gemi sökümden “uyuşturucu trafiğinin duraklarından” olarak söz eden Doğangül’ün iddiaları tepki çekti. Meclis toplantısını izleyen bir vatandaş, CHP’li meclis üyesine yüksek sesle, "Öyle bir iddia size yakışmıyor. Uyuşturucu trafiği yok" diyerek sert tepki gösterdi.
İstanbul Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA test uçuşlarına hız kesmeden devam ediyor. Hafta boyunca süren testlerde iki prototipi de test uçuşları gerçekleştiren Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) test uçuşlarını ara vermeden sürdürüyor. Hafta boyunca gerçekleştirilen testlerde iki prototipi de uçuş icra eden milli SİHA’nın toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. İki Bayraktar TB3 havada Cumhuriyet’in 100. yılını taçlandırmak amacıyla 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuş testini başarıyla tamamlayarak gökyüzü ile buluşan Bayraktar TB3 SİHA’nın iki prototipi de test uçuşlarını Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde sürdürüyor. Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2, geçtiğimiz hafta boyunca orta irtifada icra edilen sistem ve dayanım performanslarının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla tamamladı. Toplam uçuş 272 saate ulaştı Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 272 saat 47 dakika havada kaldı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmişti. Milli SİHA, milli kamera Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi. TCG ANADOLU’dan ilk uçuş 2024’te Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. Öte yandan Baykar 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Öte yandan Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.