GÜNDEM - 06 Aralık 2018 Perşembe 13:44

'Kara Şimşek'e özendi, 1993 model otomobilini konuşturdu

A
A
A
'Kara Şimşek'e özendi, 1993 model otomobilini konuşturdu

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bir kişi, bir dönem televizyonda yayınlanan “Kara Şimşek” adlı diziye özenerek, 19 yıldır bindiği Kuş serisi otomobilini konuşur hale getirirken akıllı cep telefonuyla kumanda edilebilen bazı fonksiyonlar kazandırdı. Otomobilin motoru bu sayede cep telefona yüklenen yazılımla uzaktan kontak anahtarı kullanılmadan çalıştırılabiliyor, cam ve kapıları da açılabiliyor.

Beyşehir’de bir kamu kurumunda görev yapan yüksek okul mezunu olan 45 yaşındaki Aytekin Çınar, 19 yıldır bindiği ama artık üretimi yapılmayan Kuş serisi otomobiline görenlerin şaşkınlıkla karşıladığı ilginç bazı fonksiyonlar kazandırdı. Çınar, boş zamanlarında elektronik, yazılım ve donanım işleriyle uğraştığını belirterek, bir zamanlar televizyonlarda herkesin severek izlediği dizi film ‘Kara Şimşek’ten etkilenerek 19 yıldır bindiği otomobilini uzun yıllardır yürüttüğü çalışmalar sonucunda konuşur hale getirerek, akıllı cep telefonuyla kumanda edilebilen bazı fonksiyonel özellikler kazandırdığını söyledi. Kullandığı bazı yazılım programlarını kendi araştırmasıyla geliştirdiğini, zamanla otomobilini konuşur hale getirdiğini vurgulayan Çınar, "Komutları konuşmayla cevaplıyor, konuşmayla yerine getiriyor. Sesle yani. Bu şekilde 19 yıldır bu arabamla beraberiz. Onu çok seviyor ve değiştirmeyi de düşünmüyorum” dedi.

'Kara Şimşek'e özendi, 1993 model otomobilini konuşturdu

"Hayal ediyorum ve yapıyorum"
Aracına kazandırdığı diğer özellikler hakkında bilgiler veren Çınar, otomobilinin motorunu oturduğu evinin yanında olduğu sürece istediği noktadan telefonunun mobil internetini ya da Wifi sistemini kullanarak kontak anahtarı kullanmadan çalıştırıp stop edebildiğini vurgularken, “Aynı şekilde camları ve kapıları da cep telefonumdaki tuşlara bir dokunuşla açabiliyorum” ifadelerini kullandı. 

Bunun yanı sıra akıllı cep telefonuyla evine yaklaştığında binanın dış kapısını anahtarsız açıp, asansörü de zemin kata çağırabildiğini anlatan Çınar, şöyle devam etti: 

'Kara Şimşek'e özendi, 1993 model otomobilini konuşturdu

“Aracımla eve yaklaşırken dış kapının açılmasını, binadaki asansörün zemin katta hazır olmasını istiyorum. Onun için yazılıma ekstra tuşlar ve özellikler ekledim. Evin önüne yaklaştığımda bu tuşlara dokunduğumda dış kapıyı cep telefonumla açıp, asansörü daha binaya girmeden zemin kata çağırabiliyorum. Aynı zamanda, evimde yine kendi çalışmalarımla kurduğum akıllı ev sistemleri de mevcut. Bu dış kapı ve asansör çağırmayı da bu sisteme entegre ettim. Görenler ve komşularım otomobilime kazandırdığım ve evde uyguladığım akıllı ev sistemlerini şaşkınlıkla karşılıyor, tebrik ediyorlar. Şu an için aracımda ve evimde bu sistemleri kullanırken, aracıma başka yeni özellikler de kazandırmak istiyorum. İlk hedefim bu konuda; aracımı cep telefonu ile yürütebilmek ve trafikte öndeki araç takip kontrolünü sesli uyarı sistemiyle uygulamaya geçirebilmek. Yani öndeki araç mesafem azaldığında bu sistem beni sesli olarak uyaracak ve olası bir kaza riskinin önüne geçilmiş olacak, güvenlik sağlanmış olacak. Yine, hava karardığı zaman, ışık seviyesi düştüğünde sesli komutla farların otomatik olarak yakılması veya kapatılması gibi özellikleri sesli olarak bana uyarı verecek işlemi de gerçekleştirecek fonksiyonlar üzerine çalışmalarımı sürdürüyorum. Ben hayal ediyorum ve yapıyorum. Benim için ve günümüzde herkes için zaman çok önemli. Geliyorum, evde asansörü beklemek, özellikle kış mevsiminde soğuklarda aşağıya inerek aracın motor ısısını beklemek diye bir şey yok artık. Apartmanın dördüncü katında oturuyorum ve aracımın yanına inmeden evimden cep telefonumla bir tuşa dokunarak araç motorunu çalıştırabiliyorum. Böylece, hem dışarıda ve aracımda soğukta bekleme yapmıyorum hem de otomobilim aşağıya indiğimde sıcacık oluyor ve binip direk hareket ettirerek yoluma devam edebiliyorum. Motor ısısı için bekleyip zaman kaybı yaşamıyorum" diye konuştu.  

Ali Rıza Önses

'Kara Şimşek'e özendi, 1993 model otomobilini konuşturdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa MASKİ içme suyu klor analizlerindeki başarısını sürdürüyor Manisa merkez ve ilçelerine daha sağlıklı içme suyu ulaştırmak için çalışmalarına aralıksız devam eden Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan içme ve kullanma suyu analizlerinde klorlama noktasındaki başarısını sürdürüyor. Yapılan ölçümlerde Manisa’da bakiye klor uygunluk oranının 2023 yılında yüzde 97, 2024 yılının ilk üç ayında ise yüzde 96 olduğu belirlendi. MASKİ Genel Müdürlüğü Manisa merkez ve ilçelerindeki vatandaşlara daha sağlıklı içme suyu ulaştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda İçme Suyu Dairesi Başkanlığın bünyesinde 17 ilçede görev yapan 34 klorlama dezenfeksiyon ekibi 17 araç ile mesai mefhumu gözetmeksizin düzenli olarak içme suyu depolarına klor tedariki ve içme suyu şebekesinde bakiye klor ölçümü yapmaya devam ediyor. Ayrıca ekipler mikrobiyolojik ve bakiye klor uygunluğunun devamı için de günlük bakiye klor takibi yapıyor. Düzenli olarak kontrollerini sürdüren İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan bakiye klor ölçümlerinde ise 2023 yılında Manisa’da bakiye klor uygunluk oranının yüzde 97, 2024 yılının ilk üç ayında ise yüzde 96 olduğu belirlendi. Yüzde 100’e yakın olan başarının idare tarafından yapılan sürdürülebilir uygulamalar neticesinde sağlandığı bir kez daha ortaya çıktı. İçme Suyu Dairesi Başkanı Erman Aydınyer, “İdaremiz tarafından 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak dezenfeksiyon çalışmalarımızı il genelinde düzenli olarak sürdürüyoruz. Yönetmelik hükümleri gereği ilk olarak içme suyu depolarına dezenfeksiyon üniteleri kurduk. Dijital dozaj pompası, kimyasal stok tankı, ölçüm cihazı, güneş paneli gibi tüm ekipmanlar eksiksiz tamamlanarak montajları gerçekleştirildi. Büyük kapasitelerdeki dezenfeksiyon stok tankları da sürekli işleyiş için sisteme entegre edildi. 17 adet özel ekipmanlı araç ve 34 personel ile 7 gün 24 saat çalışan bir sistem kurarak, tüm araçlarımızı arazi şartlarına uygun özel kaplama, depo ve pompa ekipmanları ile donattık. Ekiplerimiz ise klor takviyesi gereken en uzak kırsal mahalleye dahi ulaşarak içme suyunun daha sağlıklı olması için mesai harcıyor” dedi.
Ankara Pursaklar’ın dedeleri mutlu ve huzurlu Ankara Pursaklar Belediyesi, son 5 yılda 5 farklı Dede-Torun Evinde sağlıktan spora, müzik dinletilerinden el becerilerine, Kur’an-ı Kerim ziyafetinden İslami konulara kadar birçok farklı etkinlik düzenledi. Pursaklar’da ikamet eden yaşlı vatandaşlar, çay ve çorbanın ikram edildiği, 5 yıl boyunca hafta içi her gün birbirinden farklı etkinliklerin düzenlendiği Dede-Torun Evlerinde, hayatı dolu dolu yaşadı. ‘‘Dede-Torun Evlerimize gelen bir büyüğümüzün gönlünü hoş etmek için büyük çaba sarf ettik’’ Pursaklar’ın büyüklerini Dede-Torun Evlerinde en iyi şekilde ağırlamak için büyük gayret gösterdiklerini belirten Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin; ‘‘Geride kalan son 5 yıl içerisinde Dede Torun Evlerimize gelen ağabeylerimiz için her gün sporda sağlığa, kahramanlık türkülerinden tasavvuf musiki dinletisine ve kültür gezileri gibi birçok aktivite düzenledik. Dede-Torun Evlerimize gelen bir büyüğümüzün gönlünü hoş etmek için büyük çaba sarf ettik. Onları memnun edebildiysek ne mutlu bizlere. Geleceğimizin yol göstericileri için ne yapsak az kalır. Birbirinden farklı etkinliklerle zamanın su gibi akıp geçtiği Dede-Torun Evlerimize tüm büyüklerimizi bekliyoruz’’ dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından hazırlanan etkinliklerde büyükler; Kur’an-ı Kerim tilaveti, dini sohbetler, sağlık, el becerileri, kahramanlık türküleri ve tasavvuf musikisi ile tadına doyulmaz günler geçirirken, Kültür Gezileri ile de doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ön plana çıkan şehirleri gezme fırsatı buldular.
Kırşehir Şehrin merkezindeki tarihi bölge otoparka döndü Kırşehir’de farklı efsanelere konu olan Kalehöyük, otomobiline park yeri bulamayanların adresi haline geldi. 2019 Yılı Mahalli İdareler Seçimleri’nde seçmene otopark alanları projeleri vaat eden Kırşehir Belediye Başkanı Selehattin Ekicioğlu’nun çalışmaları yetersiz kalınca tarihi bölge koruma altında olmasına rağmen açık otopark gibi kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar, bölgenin tarihi dokusuna uymayan görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılmasını istiyor. Kalehöyük çevresindeki esnaf, "Cami, tarih var ama bölge otopark olarak kullanılıyor. Biz bu duruma çok üzülüyoruz. Höyük ve çarşı olmasına rağmen otopark sorunu çözülemedi. İnsandan çok otomobil var" dedi. Kırşehir’in ortasında akan Kılıçözü Çayı’nın kenarında yer alan ve halkın kale olarak bildiği alanda 2012 ve 2013 yıllarında Kırşehir Müze Müdürlüğünün başkanlığında ve Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli’nin bilimsel danışmanlığında yapılan kazı çalışmalarında Frig, Hitit ve diğer Tunç Çağ kültürlerine rastlanmıştı. Yaklaşık yüksekliği 35 metre olan ve şehrin her bölgesinde görülebilen Kalehöyük üzerinde Aleeddin Camii bulunuyor. Geçtiğimiz dönem Kırşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve 5 bin yıllık tarihin ortaya çıkacağı ’arkeopark’ projesiyle Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Helenistik dönemlere ait açık hava müzesi planlanmıştı.