KÜLTÜR SANAT - 21 Ocak 2020 Salı 15:03

Kars’a yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi

A
A
A
Kars’a yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi

Kars’a yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Son günlerde adeta turizmde patlama yapan kentte, gerek Doğu ve Turistik Doğu Ekspresiyle ve gerekse tur operatörleri aracılığıyla yüzlerce turist geliyor.

Kars’a gelen turistlerin ilk uğrak yeri ise Harakani Türbesi oluyor. Kars Kalesi, Taş Köprü, 12 Havariler Kilisesi, Tarihi hamamlar, tabyalar ile Kafkas Harp Tarihi Müzesini gezen turistler, beraberinde gelen tercümanlardan tarihi yerler hakkında bilgi alıyor.

Kars’ta dolu dolu bir gün geçiren turistler daha sonra Dünya Miras Listesi’ne alınan Ani Ören Yerini ziyaret ediyor. Turistlerin ziyaret güzergahında buzla kaplı Çıldır Gölü’de bulunuyor. Çıldır Gölü’nde atlı kızaklarla kayan turistler, gölün meşhur Sarı Balığı’ndan da tadarak Kars’a merkeze geliyor. Yüzlerce yerli ve yabancı turist geceyi de Kars’ta geçiriyor.

Kars’a yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi

“Kaz yemeden Kars’tan ayrılmıyorlar”

Kars’a gelen turistler, kaz yemeden Kars’tan ayrılmazken, geceleri de kentte bulunan tarihi yerleri geziyor, bol bol fotoğraf çekiliyorlar. Kars’ın çok güzel bir şehir olduğunu belirten turistler, “Kars çok güzel bir yer, yeterince tanıtamıyorsunuz. Oysa Kars’ta o kadar gezilecek, görülecek yer var ki, bunlar Türkiye’nin her hangi bir ilinde olsa o il adeta uçar. Özelikle tarihi yerler çok bakımsız, bazı yerler kaderine terk edilmiş, bunların biran evvel restorasyonların yapılarak turizme kazandırılması gerekiyor. Çok güzel kazınız var. Biraz pahalı ancak verdiğimiz paraya değdi. Kazımızı da yedik. Kısmet olursa yarın Ağrı’ya geçeceğiz. Kars’ı gerçekten çok beğendik” dediler.

“Kaldırımlar bakımsız ve bozuk”

Kars’ta sokaklarda gezerken, kaldırımların çok bakımsız ve bozuk olduğunu gördüklerini, bu kadar çok insanın ziyaret ettiği kenttin kaldırımlarının daha güzel olması gerektiğine dikkat çeken turistler, “Kars çok güzel, bizleri büyüledi, gecesi bir başka, gündüzü bir başka güzel. Ancak kaldırımlarda yürümek zor, bazı yerler çok bozuk, bazı yerlerde buz var. Bazı arkadaşlarımız hayatlarında ilk kez buzlu bir kaldırımda yürüdü. Buzların biran evvel temizlenmesi gerekiyor. Kaldırımlar bazı caddelerde çok bozuk, taşlar kırılmış, çukurlar var. Gerçekten buram buram tarih kokan bir şehrin kaldırımlarının bu şekilde olmaması gerekir. Türkiye’nin hiçbir şehrinde bu kadar geniş bir kaldırım yok. Bakımı da yapıldığında daha güzel olacaktır” diye konuştular.

“Koruma kurulu tarihi binaları neden koruma altına almıyor”

Kars’ta tarihi taş binalarının hemen hemen tamının ya boyalı veya da taş duvarlara tabela ile giydirme yapıldığını ifade eden turistler, “Kars’ta Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yok mu? Eğer var ise neden tarihi binaların tahrip edilmesine müsaade ediliyor. Veya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarihi binaları neye göre değerlendiriyor. Neye göre karar veriyor. Çıkıp bir Kars’ı gezinler, bütün cadde ve sokaklarda tarihi bina var, ancak hepsinin görünümü cisimlerle kapatılmış. Oysa bizim geldiğimiz yerlerde tarihi binalara çivi dahi çakamazsınız. Yazık oluyor. Biz bugün geldik gezdik, gördük gidiyoruz. Ancak bu tarihi yapılara gerçekten biran evvel çeki düzen verilmeli, aksi takdirde hepsi tabela ve alüminyum giydirmelerle kaybolup gidecek. Kısa sürede Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarihi binalarla ilgili yaptırım yapmalıdır” şeklinde konuştular.

Öte yandan Doğu ve Turistik Doğu Ekspresi ile tur operatörleri aracılığıyla Kars’a her gün yüzlerce turist geliyor. Kentte gelen turistlerin uzun süre kalmaları ise esnafların yüzünü güldürüyor. Turistler Sarıkamış’ı da gezdikten sonra Kars’tan ayrılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Berat Özdemir: “Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz; getireceğiz de inşallah” Trabzonspor’un başarılı futbolcusu Berat Özdemir, kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini belirterek, rövanş maçında bu istek ve arzuyu sahada göstermek istediklerini dile getirdi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Trabzonspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 3-2 mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bordo-mavili takımın başarılı futbolcusu Berat Özdemir, ikinci yarıda 10 kişi ile gerçek bir takım olduklarını ve o yolda ilerlediklerini gösterdiklerini söyledi. Özdemir, “İlk yarı kendi oyunumuzu kabul ettirmemize rağmen 2-1 önde kapatmayı bildik. İkinci yarıda 10 kişiyle gerçek bir takım olduğumuzu o yolda ilerlediğimizi gösterdik. Herkes yanındaki arkadaşı için fedakârca mücadele etti. 3. golü bulduk, gol yememize rağmen kazanmayı bildik. Avantajlıyız. Rövanşta bu istek ve arzuyu sahada göstermek istiyoruz” dedi. “Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum” Performansında her hafta üzerine koymaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Takım arkadaşlarıma her geçen gün daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorum. Onlara beni gazlıyorlar. Thomas ve Pepe olsun tecrübelerini bize aktarıyorlar. Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum. Hocalarımızın verdiği taktikleri sahaya yansıtmaya çalışıyorum. Umarım sonuç alıyoruzdur” şeklinde konuştu. “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var” Kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini vurgulayan Özdemir, “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var. Hep birlikte bu iki hedefe kenetlenmiş durumdayız. Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz. Getireceğiz de inşallah” diye konuştu. “Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” Trabzonspor’da sezon sonu kiralık sözleşmesi sona erecek Berat Özdemir kariyeri ile ilgili soruya, “Kiralık veya burada bonserviste bulunmam gerçekten benim için önemli değil. Trabzonspor arması ve forması ile sahada olduğum sürece elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tolunay Kafkas: "Turu ikinci maça taşıdık" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, turu ikinci maça taşıdıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Yarı Final ilk maçında deplasmanda Trabzonspor’a 3-2 mağlup olan Fatih Karagümrük’te Teknik Direktör Tolunay Kafkas, oyuna çok iyi başladıklarını belirterek, "Çok iyi başladığımız bir maç oldu. Set oyununu takım gole kadar çok iyi oynadı. Eşitliği yakalayana kadar maç planının olduğu iyi bir Fatih Karagümrük vardı. Çok kötü gol yedik. Golleri biz kendimiz yedik. Toparlamaya çalıştık ama set oyunuyla ilgili sıkıntılarımız oldu. Çalıştığımızın dışına çıktık. Görüntü hiç istemediğim, iyi olmayan bir görüntüye döndü. Sonuç beraberlikle de bitebilirdi. Kazanabilirdik de. Trabzonspor’u tebrik ediyorum ama biz turu ikinci maça taşıdık. Ligde maç kazanırsak, kupa maçını da iyi seviyede çıkartacağımıza iniyorum" dedi. Maçın hakemiyle ilgili olarak ise Kafkas, "Ben hakemlerle ilgili fazla konuşmuyorum ama bazı şeyleri de yanlış anlıyorlar. İyi şeyler hissettirmiyorlar. Yumruk atan oyuncuyu görmezden gelip sırtını dönüyorsan, takımın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre hareket ediyorsanız bu bize iyi şeyler his ettirmiyor. Zor bir sezon geçiyor hepimiz için çok şey gördüm 40 yıl içeresinde ama bu sezonki gibi görmedim. Bir an önce bitmesinde bütün takımlar için bir hayır var diyorum" ifadelerini kullandı.