GÜNDEM - 24 Temmuz 2019 Çarşamba 09:34

Kavurucu yaz sıcağında ‘karlı pekmez’ yiyerek serinliyorlar

A
A
A
Kavurucu yaz sıcağında ‘karlı pekmez’ yiyerek serinliyorlar

Bitlis'te vatandaşlar ve yaylacılar yüksek rakımlı dağların tepesinde bulunan karlara kattıkları pekmezle hazırladıkları ‘karlı pekmez’le serinliyor.

Kavurucu sıcakların etkisini gösterdiği Doğu Anadolu’nun bazı yüksek dağlarında bulunan kar kütleleri doğal serinleme yiyeceği olarak kullanıyor. Bitlis’te gezginler ve doğa fotoğrafçıları ile yüksek yaylalarda hayvancılık yapan göçerler, dağların tepesinde bulunan karlara pekmez döküp yiyerek serinliyor. Bazı vatandaşlar ise dağlardan poşet ve bidonlara doldurdukları karları evlerine götürüp tüketiyor.

Bitlis’te de bir grup doğa fotoğrafçısı ve gezgin, kavurucu yaz sıcağında karlı pekmez yemek için 3 bin metre rakımlı Nemrut Dağı’na tırmandı. Doğa fotoğrafçıları ve gezginler, Nemrut Dağı zirvesinde yanlarında götürdükleri pekmezi karla karıştırıp hazırladıkları karlı pekmezi yiyerek serinledi. Karlı pekmezin Lokman Hekim'in ilaçlarından olduğunu ve çoğu kişinin şifa niyetine yediğini belirten gezginler her yıl Nemrut Dağı’na tırmanarak karlı pekmez yediklerini söyledi.

Nemrut Dağı’na tırmanan doğa fotoğrafçısı İskender Selçuk, yaz mevsiminde dağların zirvelerindeki karları pekmezle karıştırıp yiyerek serinlediklerini söyledi. Selçuk; “Şu an da Nemrut Krater Gölü’nün zirvesindeyiz. 3 bin 200 rakım yükseklikte. Sabahın erken saatlerinde bu zorlu yolculuğa çıktık sürekli yaptığımız bir şey. Zirveye ulaşmak için bir sürü engellerden geçtik. Ama sonunda varış noktamız olan henüz Nemrut Dağı’nın eteklerinde olan karla buluştuk. Bir de yanımıza aldığımız pekmezi karla buluşturup enfes tadına ulaştığımız karlı pekmez ya da yöresel adla karsambaç bazı yerlerde karlı pekmez olarak tabir edilen adlandırılan bu güzel tadı tatmış olduk herkesin bunu tatmasını dileriz” dedi.

Karlı pekmezi yerinde yemenin bir başka güzel olduğunu belirten bir diğer gezgin ve doğa fotoğrafçısı Enes Koçar da, “Bugün Nemrut Dağı tırmanışı yaptık. 3 bin 200 rakımdayız şuan. Karla buluştuk bu sıcak havada. Yanımızda getirdiğimiz pekmezle karlı pekmez yaptık. Havanın sıcak olması nedeniyle o karlı pekmezi yedik ve bayağı serinledik. Herkesin buraya gelip karlı pekmez yemesini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bitlis’in Ahlat ilçesine Bağlı Serinbayır köyü yaylalarında göçerlik yapan gençlerden Nurullah Erkin de dağ başında karlı pekmez yemeğinin çok zevkli olduğunu belirterek, “Her gün olduğu gibi bugün yine kar götürmeye geldik. Karı bidonlara koyup götürüyoruz. Ayrıca arkadaşlarla karlı pekmez yaptık. Çok güzel bu yaz gününde bizi serinletti” diye konuştu.

Bir diğer göçer Yunus Erkin de, “Nemrut Dağı’nın hemen hemen zirvesine çıkmış bulunmaktayız. Kar toplama geldik. Kar toplamaya gelirken yanımızda pekmez getirip karlı zirvede karlı pekmez yapıp yiyoruz. Çok müthiş bir tat oluyor, herkese tavsiye ederim” dedi. Pekmez ve karın karışımıyla oluşturulan doğal serinlik yemeği Bitlis yöresinde ‘karlı pekmez’ olarak adlandırılırken, kimi bölgelerde ‘kar helvası’, kimi bölgelerde de ‘karsambaç’ olarak adlandırılıyor.  

Özkan Olcay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Başkan Çavuşoğlu’nu ziyaret etti Denizli Gazeteciler Cemiyeti Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşma yapan Çavuşoğlu, “Basının özgürleştiği, kendi işlerini kendilerinin görebildiği bir sistem kurma hayalimiz var” dedi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve yönetimini ağırladı. Boyacı ziyarette yaptığı konuşmada Denizli basınının 7 gün 24 saat halkı bilgilendirmek için çaba harcadığını belirterek, “Bundan sonra da sizinle uyumlu bir şekilde çalışacağımıza inanıyor, görevinizde başarılar diliyoruz” dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Çavuşoğlu ise, “Bundan sonraki süreçte; Denizli basınıyla mutlu, basının özgürleştiği, kendi işlerini kendilerinin görebildiği bir sistem kurma hayalimiz var. Bu anlamda da çok yol kat etmemiz gerekiyor. Bunu da beraber başaracağız. Ben her zaman söyledim. Dün de, bugün de, yarın da söyleyeceğim. Denizli’de en çok eleştirdiğiniz insan ben olmalıyım ki hem ben doğruyu bulmalıyım, hem hatalarımdan ders almalıyım. Beni alkışlamak üzerine bir sistem olmasın, istiyorum. Yazılı, görsel ve dijital olmak üzere tüm basın camiasına çağrımız bu. Nerede en ufak bir hatamız varsa, nerede bir yanlışımız varsa, biz istiyoruz ki basın bizi eleştirsin, biz istiyoruz ki basın özgür olsun” dedi. Basının işini daha rahat ve huzurlu yapması için destek Sadece Büyükşehir Belediyesinin haber bültenleri üzerinden değil emek harcanan bir sistem istediklerini vurgulayan Başkan Çavuşoğlu, “Tabi şartlarınız çok kolay değil, onun da farkındayız. Çalışma şartlarınız, ekonomik şartlar, bu işlerin yorgun hale getirilmesinde birçok etkisi var” ifadelerini kullandı. Basının işini daha rahat, daha huzurlu yapması anlamında ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını kaydeden Başkan Çavuşoğlu, “Ama birbirimize hükmetmeden herkesin kendi çalışma alanı içerisinde herkesin kendisini çalışabildiği bir sistem kuralım. O zaman biz de mutlu oluruz” diye konuştu.
Kayseri Pastırmacılara "bayram" dopingi Kayseri’de pastırmacılık yapan Yasin Güzel, Ramazan Bayramı’nda yerli ve yabancı turistlerin kente gelmesiyle pastırma ve sucuk satışlarının arttığını söyledi. Ramazan Bayramı’nda tatili değerlendirmek için Kayseri’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin Kayseri’nin coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden olan pastırma, sucuk ve sucuk içine yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen pastırmacı Yasin Güzel, “Bu yıl çok yoğun bir Ramazan geçirmedik ama bayramdan çok umutluyduk. Umutlandığımız gibi de oldu çok şükür. Bayramdan Kayseri’yi, Erciyes’i, Kapadokya’yı gezmeye gelen yerli ve yabancı insanların yoğun bir talebi oluştu. Çok şükür bayramı güzel atlattık. Yalnız bayramdan sonra bir anda işler durdu. Yerli ve yabancı turistlerimiz Kayseri’de gittiği için işlerimiz düştü. Bayramda çok şükür iyiydik. Bayramda 2-3 gün güzel işimiz oldu. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Yaklaşık 1-2 hafta bayram sonrasını atlatırız. Ondan sonra gurbetçilerimizin gelmesiyle birlikte yavaş yavaş işlerimizin yoğunlaşacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Fiyatlardan değişiklik yok” Etin fiyatından artış olmamasından dolayı pastırma, sucuk ve sucuk içi fiyatlarından değişiklik olmadığını aktaran Güzel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fiyatlarda şu anda bir değişiklik yok. Etin normal zamanda zamlanmasıyla bizim ürünlerimizde de artış oluyor. Ancak şu anda bir geçiş yok. Fiyatlarımız aynı. Pastırma fiyatlarımız 900 TL’den başlıyor ve bin 500 TL’ye kadar farklılık gösteriyor. Sucuk fiyatlarımız da 450 TL’den başlıyor ve 750 TL’ye kadar değişiklik gösteriyor. Bizim sattığımız ürünlerin bozulma imkanı pek yok. Çünkü ürünlerimizin içerisinde baharat var. Sucuk ve pastırmayı evlerine götürdükten sonra buzluklarına atarlarsa gelecek sene kışa kadar gönül rahatlığıyla tüketebilirler.”
Sinop Sinop’ta başıboş köpekler vatandaşları tedirgin ediyor Sinop’ta sürü halinde gezen başıboş köpekler vatandaşları tedirgin ediyor. Sinop sahilinde sürü halinde gezdiği görülen köpekler çevreden geçen vatandaşları korkuttu. Onlarca köpeğin caddelerde ve parklarda kol gezdiğini belirten Haşim Yıldırım, ”İnsan olarak onların yaşam alanlarına müdahale ettik ama şu anda burası yerleşim bölgesi, insanların yaşadığı alan burası. Bunların kontrol altına alınması lazım. İnsanların bunların yaşayabilecekleri bir alan yapıp bunları kontrol altına alıp onlarında haklarını koruması lazım. Başıboş hayvanlardan çocuklar korkuyor, saldırmıyor belki ama onlarla oynayacağım diye bir bisikletin altına girebilir, arabanın altına girebilir. Şehir merkezinde bunların bu şekilde dolaşmaması lazım. Burada geziyorlar, insanlar ’köpeği sevdim’ diyor iyi güzel gezdiriyorsunuz ama köpeklerin de bir ihtiyacı var. İnsanlar gibi buraya geliyor tuvaletini yapıyor ama ’sen bunu modern bir ülkede yaşıyorsan alacaksın orada bırakamazsın’ öyle bir hakka sahip değilsin. Bakıyorsan her şeyi ile bakacaksın. Her köpeğin bir kere nüfus kağıdı olması lazım. Bunları başıboş bırakmayacaksın. İnsanlar şunu yapıyor: Çocukları bir hayvan istedi diye alıyorlar, bu hayvan bir müddet sonra belli bir seviyeye geliyor, evde bakamıyor salıyor sokağa. Bu ortama alışık olmayan hayvanların da haklarını gasp ediyorsun. Bunun devlet olarak buna bir kural koyulması lazım, başka türlü engelleyemezler. Bunlar bana göre yanlış tabi bunların yaşam alanlarını sağlanması lazım başıboş bırakılmamalı. İnsanlar bisikletle gidiyor belki saldırmıyor ama o insan korkuyorsa ne oluyor kaza yapıyor. Bir önlem almaları lazım” dedi. Başıboş köpek sorununa üzücü bir olay yaşanmadan yetkililerin el atması gerektiğini belirten Mustafa Biricik ise “Mutlaka kontrollü olarak her tarafta bulunabilir ama kontrolü de ihmal etmemek lazım çünkü çocuklar, kadınlar yürüyor onları da hayvanların insafına bırakmamak lazım. Belediye yetkilileri, belediye başkanı ile konuşarak bu soruna çözüm bulunmalı. Hem hayvanları korumak lazım, insanları daha fazla korumak lazım. Televizyonlarda görüyoruz üç dört tane köpek insanlara saldırıyor. Geçen akşam seyrettim bir kıza iki tane köpek saldırıyor, kız kaçarken ona minibüs çarpıyor. Böyle de olmaz tabi" ifadelerini kullandı.
Bursa Sunay Akın Eczacılık Kültürü Müzesi’ni Başkan Özdemir’e anlattı Nilüfer’de açılacak Eczacılık Kültürü Müzesi’nin küratörlüğünü üstlenen şair, yazar ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i ziyaret ederek çalışmalar hakkında görüştü. Sunay Akın, Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi ile aynı binada yer alacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi’nin kente değer katacağını söyledi. Şair, yazar ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile eşi Nuray Özdemir’i Halk Evi’nde ziyaret etti. Başkan Şadi Özdemir’e hayırlı olsun dileklerini ileten Akın, yeni görevinde de başarılar diledi. Nilüfer’in, Türkiye’nin parlayan yıldızlarından biri olduğunu söyleyen Sunay Akın, insana değer katan çalışmaların süreceğine inandığını söyledi. Şair, yazar, gazeteci ve tiyatro oyuncusu kimliğinin yanı sıra müzecilik alanında yaptığı çalışmalarla da bilinen Sunay Akın, yakın zamanda açılan Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nin Türkiye’de örnek olduğunu belirtti. Sağlık müzesi ile aynı mekânda açılacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi’nin küratörlüğünü üstlendiğini hatırlatan Sunay Akın, Türkiye’nin en büyük koleksiyonlarına sahip Sinem Us’a ait eşi benzeri olmayan eserlerin burada sergileneceğini ifade etti. Akın, yapılacak çalışmalarla birlikte her iki müzenin de yaşayan bir müze olacağına inandığını da sözlerine ekledi. Sunay Akın’a, Eczacılık Kültürü Müzesi ile ilgili çalışmalarının değerli olduğunu söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de, Nilüfer’de gerçekleştirecekleri projelerle hizmet çıtasını daha da yukarı taşıyacaklarını vurguladı. Sunay Akın, şiirlerini ilgiyle okuyup, dinlediğini söyleyen Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret sırasında Oyuncak Müzesi adlı şiiri yazıp armağan ederek sürpriz de yaptı.