SAĞLIK - 22 Mayıs 2020 Cuma 10:58

Kawasaki hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri

A
A
A
Kawasaki hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri

Tüm dünya Kovid-19 pandemisi ile mücadele ederken, bazı Avrupa ülkelerinden gelen haberlerde özellikle çocuklarda “kawasaki hastalığı” vaka sayısında artış görüldüğünün söylenmesi haklı olarak anne ve babaların dikkatini çekti.

Medicana Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ufuk Özkaya, kawasaki hastalığı konusunda bilgi verdi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ufuk Özkaya, “Kawasaki hastalığı; özellikle Asya kökenli çocuklar başta olmak üzere dünya çapında görülebilen akut ateşli bir hastalıktır. Hastalık koroner arterleri tutma eğiliminde olan bir vaskülittir (damar iltihabı). Kawasaki hastalığının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte bazı klinik özellikleri enfeksiyöz bir sebebi desteklemektedir. Kawasaki hastalığı, erken çocukluk çağı hastalığı olup, ortanca yaş 2-3 yaştır ve hastaların yüzde 80'i 5 yaşın altındadır” dedi.

Dr. Ufuk Özkaya, hastalığın belirtileri hakkında şu bilgileri verdi: “Hastalıkta ateş karakteristik olarak yüksektir (38,3 ve üstü) , süreklidir, antibiyotik tedavisine yanıt vermez. Tedavi edilmezse 1-2 hafta bile sürebilir. Ateşe ek olarak, kawasaki hasatlığında görülebilen beş temel kriter; çift taraflı gözlerde akıntı olmadan kızarıklık; dilde çilek dili görünümü ve ağız içerisinde kızarıklık, çatlamış dudaklar; el ve ayaklarda ödem ve kızarıklık; vücudun belirli yerlerinde özellikle kasıklarda döküntüler; sıklıkla tek taraflı boyunda lenf bezesi büyümesidir. Özellikle hastalığın ilerleyen dönemlerinde el ve ayak parmaklarında soyulmalar olabilmektedir. Kawasaki hastalığının en önemli bulgusu kalp tutulumudur. Kalp tutulumu kawasaki hastalığının en önemli bulgusudur. Ritm problemleri, kapak yetmezlikleri özellikle kalbi besleyen koroner damarlarda genişleme ve bunun sonucunda miyokard infarktüsü (kalp krizi) gibi sonuçlar doğurabilmektedir.”

Hastalığın tanı ve tedavisi hakkında bilgi veren Özkaya, “Kawasaki hastalığının tanısı çoğunlukla klinik belirtilere bakılarak konulur. Klasik kawasaki hastalığı tanısı için, en az 4 gün süren ateş varlığı yanında yukarıda belirtilen 5 kriterden en az 4 tanesinin varlığı gerekir. Bu hastalarda ayrıca laboratuvar ve ekokardiyografi sonuçları tanıda yardımcı olur. Hastalığın tedavisinde çoğunlukla iki ilaç kullanılmaktadır. İntravenöz gamaglobülin (IVIG) ve yüksek doz aspirin ile tedavi edilmektedir. Hastaların çoğu normal sağlıklarına kavuşurlar, fakat bir süre yakın takip etmek gerekmektedir. Ölüm oranları çok düşüktür” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.