EKONOMİ - 12 Nisan 2021 Pazartesi 13:09

Kira artışı enflasyonun üzerinde

A
A
A
Kira artışı enflasyonun üzerinde

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, piyasadaki kira rayiç değerlerindeki artış oranının, enflasyondan yüksek seviyede gerçekleştiğini söyledi.

Kira artışlarında dikkate alınan tüketici fiyat endeksindeki son on iki aylık ortalama değişiminin yüzde 16,19 olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Türkiye genelinde kira fiyat ortalaması son bir yılda metrekare başına 8,2-TL’den 10,13-TL’ye çıkarak yüzde 23,5 seviyesinde artış gösterdi. Kira artışlarında dikkate alınan tüketici fiyat endeksindeki son on iki aylık ortalama değişimi ise yüzde 16,19 ile sınırlı kaldı. Eski kiracılar için avantaj olan bu durum, yeni kiralık daire arayanlar için ise bütçeleri oldukça zorluyor” dedi.

“Konut arzı, deprem riski ve kentsel dönüşüm”
Özellikle yeni dairelerde kira değer artışının çok daha yüksek olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Deprem başta olmak üzere yeni konut arzında yaşanan durgunluk, kentsel dönüşüm, ailelere uygun kiralık dairelerin fiyatlarını artırmada etkili oluyor. Bunun yanı sıra özellikle uzaktan eğitim nedeniyle üniversite öğrencilerine yönelik kiraya verilen evlerin fiyatlarında ise ciddi düşüşler söz konusu” dedi.

“Artışlarda yasal düzenlemeye göre hareket edilmeli”
Eski kiracılar tarafından uzun süredir oturulan taşınmazların, bazı bölgelerde emsal kira değerlerinin çok altında kaldığını belirten Özelmacıklı “Artışlar için öncelikle kontrattaki yazılı artış onanına bakılmalı. Kira sözleşmelerinde yapılacak artış bir önceki yılın TÜFE ortalaması ile de sınırlandırıldığı unutulmamalı” diye konuştu.

En çok artış yaşanan iller
Özelmacıklı “Kira rayiçlerinin son yıl içinde yüzde 50’den fazla arttığı illere baktığımızda Muş, Karaman, Kahramanmaraş, Uşak, Bilecik, Bingöl ve Burdur illeri göze çarpıyor. Düşüş yaşanan iller ise Van ve Elazığ oldu” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Meyve bahçelerinde artık bungalov yetişiyor, ne denetim var ne estetik Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca’yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda. Geçmişte doğası ile Türkiye’nin en güzel bölgelerinden olan Sapanca, eski güzelliğini mumla arıyor. Sosyal medyanın da gelişmesiyle daha da bilinir hale gelen Sapanca bir zamanlar meyvesi ile Türkiye’nin en önemli ilçeleri arasındaydı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlere yakınlığıyla her yıl çok sayıda yerli ve yabancı tatilciyi ağırlayan Sapanca beton yığınına dönmüş durumda. Denetim yok, para kazanma hırsı var Zamanın meyve bahçeleriyle ünlenen ilçede şimdilerde ise bilinçsizce yapılan bungalovlar, bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Ağaçların yok edilerek bungalova dönüştüğü ve bungalov dolandırıcılığının da arttığı ilçede, bölge halkı Sapanca Belediyesi’nin bu duruma bir an evvel önlem almasını istiyor. Para kazanma hırsı, Sapanca Belediyesi’nin hiç bir önlem almaması doğası ile dikkat çeken ilçeyi adeta bungalov mezarlığına çevirdi. "Eskiden buradan 12 kamyon meyve yüklenirdi" İlçede yaşayıp arsası, tarlası olan, şehir dışında yaşayıp Sapanca’dan arsa alan çok sayıda kişi para kazanma hırsı uğruna adeta ilçenin güzelliğine kurşun sıkıyor. Ağaçlar tek tek kesilirken, ormanların içine bile bungalovlar yapılıyor. Bungalovların hemen hemen her yerde yapıldığını anlatan 67 yaşındaki ilçe sakini Ahmet Memi, “Eskiden Sapanca’nın nüfusu azdı. Her taraf ağaçlarla dolu ve Sapanca, şehrin meyve merkeziydi. Eskiden buradan 12 kamyon meyve yüklenirdi hatta bir kamyon 600 kasa meyve alırdı" dedi. "Ne ormanın güzelliği ne de ilçenin güzelliği kaldı" O halden bu hale geldiklerini ifade eden Memi, "Bundan sonra istikbali hiç yok, imar falan verilmemesi lazım. Bungalovlarda herkesin bir geliri var ama bunlarda kontrol kaçtı. Yabancılara satıldı, kiraya verildi bu şekilde olmamalıydı. Sapanca’nın kendi insanı faydalansaydı kabulümdü ama geliyor adam 20 tane yapıyor, tel örgüsünü çekiyor. Geliri var, para kazanıyor ama görüntüyü de bozmaması lazım bakıyoruz her taraf doldu, geceleri ışıl ışıl oluyor. Ne ormanın güzelliği ne de ilçenin güzelliği kaldı. Tamam yapacaksan da çeki düzen vereceksin böyle olmaması lazım” diye konuştu.