EKONOMİ - 04 Temmuz 2022 Pazartesi 10:09

Kiralık araçlara talep arttı

A
A
A
Kiralık araçlara talep arttı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, çevresinde pek çok tatil bölgesi olan İzmir’de de araç kiralama talepleri arttı. Araç kiralama şirketleri vatandaşların ellerini çabuk tutmasını tavsiye ederken, bir günlük araç kirası 500 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor.

İzmir Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kiralık araç taleplerini değerlendirdi. Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının artması nedeniyle vatandaşların kiralık araçlara yöneldiğini belirten Dursun, vatandaşların bir an önce rezervasyon yaptırması gerektiğini kaydetti. Araç kiralama firmaları da yurt dışından Türkiye’ye gelenlerin şu günlerde yoğunlukla araç kiraladığını, günlük araç kiralama fiyatlarının 500 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıktığını söyledi.

“Belki araç bulamayabilirsiniz”

İzmir Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Zafer Dursun, “Her bayram öncesi olduğu gibi bu bayram öncesinde de araç kiralamada yoğunluk var. Kurban Bayramı yaz sezonuna denk gelince yoğunluk arttı. Sıfır araç ve ikinci el araç fiyatlarının yükselmesi, insanları kiralık araca yöneltti. Kiralık araçlara çok fazla talep var. Bu günlerde bir firmayı arasanız belki araç bulamayabilirsiniz. Erken rezervasyon bu anlamda çok önemli” dedi.

“Esnaf, araç filosunu yenileyemiyor”

Vatandaşların araç kiralarken “merdiven altı” diye tabir edilen yerlere gitmemesi gerektiğini vurgulayan Dursun, şu uyarılarda bulundu: “Vatandaşların Kiralık Araç Bildirim Sistemi’ne bağlı olan yetkili yerden araç kiralamalarını tavsiye ederim. Kayıt dışı araç kiralarlarsa sorun yaşarlar. Kaza durumunda çok sayıda kişi mağdur oluyor. Bu araçların rent a car kaskoları olmadığı için aracı kiralayan kişi mağdur oluyor. Kullanıcı nedeniyle rent a car firmalarının yaşadığı mağduriyetler de vardı. Biz de sisteme bağlı olan kiralık araçlardaki trafik cezalarını kiralayanın üzerine devrettik. Eskiden bu yoktu ve firmalar çok mağdurdu. Ayrıca esnafımızın ÖTV indirim talebi var. Esnaf, araç filosunu yenileyemiyor. Bu sektör çok önemli bir sektör. Sisteme bağlı rent a car firmaları için ÖTV indirimi talep ediyoruz.”

“Son dakika karar veriyorlar”

Araç kiralama firması ortağı Muttalip Kartal da “Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlar kiralık araçlara yöneldi. İnsanlar genelde son dakika karar veriyor ancak biz 15 gün öncesinden rezervasyonlara başladık. Şu aralar sıklıkla yurt dışından gelen müşteriler talepte bulunuyor. İşlerimiz yoğunlaştı. Bizim günlük araç fiyatlarımız 500 liradan başlıyor. Firmamızda daha çok ekonomik araçlar mevcut. Arabanın markasına, modeline göre fiyatlarımız 2 bin liraya kadar çıkıyor. Araç fiyatlarından dolayı filomuzu artıramadık. Vatandaşlar bu yüzden ellerini çabuk tutsun. Geç kalırlarsa araç bulamayabilirler" diye konuştu.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - MKE Ankaragücü: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı siyah-beyazlıların 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Muçi’nin pasında Milot Rashica’nın ceza sahasına girdikten sonra sol çaprazdan yaptığı vuruşta top uzak kale direğinin dibinden auta gitti. 13. dakikada Rashica’nın sol taraftan ortasında Ankaragücü savunmasında Kazımcan’ın ters kafa vuruşunda meşin yuvarlak kale direğine çarparak kornere gitti. 18. dakikada Rashica’nın pasında topla buluşan Gedson, bekletmeden pasını Muçi’ye verdi. Bu oyuncunun ceza yayı içerisinden vuruşunda top kaleci Bahadır’ın solundan filelerle buluştu. 1-0 22. dakikada Gedson’un ceza yayı gerisinden sert vuruşunda kaleci Bahadır sol köşeye gelen topu kornere çeldi. 39. dakikada Morutan’ın sağ taraftan ceza sahasına girdikten sonra yaptığı ortada kaleye yönelen top önce üst direğe çarptı ardından kaleci Ersin meşin yuvarlağı uzaklaştırdı. Pozisyonu devamında kale önünde Efkan’ın kafa vuruşunu Svensson uzaklaştırdı. Hakemler: Bahattin Şimşek, Esat Sancaktar, Yusuf Bozdoğan Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Emrecan Terzi (Tayyip Talha Sanuç dk. 44), Gedson, Al Musrati, Ghezzall, Muçi, Rashica, Muleka Yedekler: Utku Yuvakuran, Cenk Tosun, Vincent Aboubakar, Daniel Amartey, Emrecan Uzunhan, Alex Chamberlain, Demir Ege Tıknaz, Fahri Kerem Ay, Mustafa Erhan Hekimoğlu Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe MKE Ankaragücü: Bahadır Han Güngördü, Kitsiou, Radakovic, Mujakic, Kazımcan Karataş, Kaan Güneren, Tolga Ciğerci, Morutan, Efkan Bekiroğlu, Bassogog, Sowe Yedekler: Ertaç Özbir, Atakan Çankaya, Chatzigiovanis, Pedrinho, Saponara, Flips, Arda Ünyay, Cephas, Macheda, Mert Çetin Teknik Sorumlu: Halil Cihan Ünal Gol: Ernest Muçi (dk. 18) (Beşiktaş) Sarı kart: Jonas Svensson (Beşiktaş)
Bursa Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel “Dede Helvası” buluşması yoğun katılımla gerçekleşti . Birlik ve beraberliğin yaşandığı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı. Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde yaşayanların geleneksel olarak sürdürdükleri “Dede Helvası” etkinliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Selanik Krifçe Köyü’nden 1924 yılında mübadele nedeniyle göç edenlerin; yayılan hastalıklara karşı şifa amacıyla helva dağıtması bir geleneğe dönüştü ve 98 yıldır sürdürülüyor. Başköylüler’in bu yıl da aksatmadan sürdürdüğü Dede Helvası’na, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Milli Savunma eski Bakanı Turhan Tayan, Nilüfer İlçe Kaymakamı Murat Süzen, Nilüfer İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Aydın, Nilüfer İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Erdal Akbaş, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri, Başköy Muhtarı Recep Uslu ile çevredeki mahallelerin muhtarları, gaziler ve mahalle halkı katıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 98 yıllık geleneğin yaşatılmasının çok değerli olduğunu belirterek bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliği de güçlendirdiğini ifade etti. Buluşmada, mevlidin okunması ve duaların edilmesinin ardından konuklara pilav ve helva ikramı yapıldı. Çok sayıda kişi pilav ve helvayı afiyetle yerken, sağlık, bolluk ve bereket için de dua etti.