SAĞLIK - 22 Ocak 2021 Cuma 09:24

Kırıkkale’de 160 milyon cerrahi maske üretildi

A
A
A
Kırıkkale’de 160 milyon cerrahi maske üretildi

Kırıkkale’de korona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele sürecinde kurumlar arası koordinasyonla 160 milyon adet cerrahi maske üretimi gerçekleştirildi.

Kırıkkale Valiliğinin girişimleriyle, korona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 2020 yılı Mayıs ayında kurulan atölyede 160 milyonun üzerinde cerrahi maske üretimi yapıldı. Malzemeler için gerekli bütçe Teknoloji ve Sanayi Bakanlığınca karşılanırken makineler ise Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretildi. Maske üretiminde kullanılacak malzemeler de Devlet Malzeme Odası (DMO) tarafından sağlandı. Tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen maskeler, Sağlık Bakanlığına teslim ediliyor. Organize Sanayi ve Teknik Anadolu Lisesi Maske Atölyesi’nde yaklaşık 260 kişiye de iş istihdamı sağlanıyor.
İHA muhabirine konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, salgın süresince şu ana kadar 160 milyonun üzerinde cerrahi maske üretiminin yapıldığını söyledi.

Kırıkkale’de 160 milyon cerrahi maske üretildi

"Üretilen maskeler dünya standartlarının üzerinde"

Yerli ve milli makinelerle maske üretiminin devam ettiğini belirten Tüfekçi, “Bizim bu salgın süreci başladığında Cumhurbaşkanlığımızın koordinesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Makine Kimya aracılığıyla Maliye Bakanlığımız, DMO, Çalışma ve Aile Sosyal Bakanlığımız, İŞ-KUR ve Milli Eğitim Bakanlığı bütün bu paydaşların bir araya gelerek Kırıkkale’mizde bir atölye ortağa kondu. Makine Kimya Endüstrisi’nin ürettiği yerli ve milli makineleriyle ve o zorlu süreçte bir dönem günlük 3 milyon maske üretimi hedefine ulaşmıştık. Şu an için ürettiğimiz tüm maskeler dünya standartlarının üzerinde denilebilecek nitelikte orta katının yüzde 80’lere varan süzgece sahip bir maske üretimi gerçekleştirdik” dedi.

Kırıkkale’de 160 milyon cerrahi maske üretildi

"160 milyon maskeye ulaştık"

Devlet Malzemeleri Odası (DMO) kanalıyla üretilen maskelerin Sağlık Bakanlığına gönderildiğini ifade eden Tüfekçi, şunları kaydetti:
“Sağlık Bakanlığımızın tüm maske ihtiyacını DMO üzerinden karşıladık. Şu anda bu tür maske üretimi arttığı için biz biraz daha rutine koyduk ama ortalama günlük 1 milyon maskemizi üretiyoruz. Toplamda da bu pandeminin başladığı günden bugüne 160 milyonu aştık. Halen etkin bir şekilde maske üretimine atölyemiz devam ediyor. Devletimiz ihtiyaç hissettiği yerde biz gece-gündüz demeden gerçekten bütün çalışanlarımız ilk önce Halk Eğitim Müdürlüğü kanalımıza şimdi ki Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı Yahşihan ilçesindeki Organize Sanayi Meslek Lisemizde etkin bir şekilde arkadaşlar çalışıyorlar. Üretime devam ediliyor. Şu anda 160 milyon maskeye ulaştık. Artık bu süreç ne kadar devam ederse biz o kadar çalışıp maske üretimimize devam edeceğiz inşallah.”

"İki vardiya halinde personellerimiz çalıyor"

Atölyede 260 personel ile maske üretimine devam edildiğini aktaran Tüfekçi, “İŞ-KUR kanalından aldığımız personeller kursiyerler üzerinde ve Halk Eğitim Müdürlüğü üzerinden aldığımız kursiyerler üzerinden yürüyor. Şu an aynı zamanda mesleki eğitimde okullarımız açıldığı zaman öğrencilerimiz staj anlamında da çalıştırıyoruz. 3 milyon ürettiğimiz zamanlar 7/24 ama şu anda biraz daha rutine bindiği için 2 vardiya halinde personelimiz çalışıyor. 260 personelimiz şu anda orada etkin bir şekilde hizmet veriyor. Bu süreç ne kadar devam ederse duruma göre ayarlama yapıyoruz. Şu an 260 tane personelimiz orada çalışmalarına devam etmekte” ifadesini kullandı.

Kırıkkale’de 160 milyon cerrahi maske üretildi

Hasan Ay
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kırsal kalkınmaya tavuk desteği Kocaeli’de "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" projesi çerçevesinde üreticilere yüzde 50 hibe ile yerli ırk tavuk, yem ve kümes desteği veriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi ve kırsalda üreticilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde, bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği verilecek. Türkiye’nin ilk yerli ve ödüllü yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuk desteği için üreticilerden talepler alınmaya başlandı. Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen ve Türkiye Tarım Şehirleri Birliği tarafından ödüle layık görülen proje kapsamında, üreticilere yüzde 50 hibeli 16-18 haftalık Atak-S cinsi yerli tavuk, yemlik, folluk, suluk ve tavuk yemi desteği sağlanacak. Doğal ortamlarda beslenen, hastalıklara dirençli ve yılda en az 280 gün yumurtlama özelliğine sahip yerli ve milli Atak-S yarka tavuklar, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir dünyada yaşama ve sağlıklı beslenme hakkının savunulmasına da katkı sağlayacak. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak proje ile ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor. Desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın biogüvenlik kurallarına uygun Kanatlı Hayvan İşletme Tescil Belgesi ile başvurularını 26 Nisan Cuma günü mesai bitimine kadar Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne şahsen yapmaları gerekiyor.