GÜNDEM - 30 Kasım 2021 Salı 10:31

Kışın vazgeçilmez lezzeti kestanenin sofralara yolculuğu başladı

A
A
A
Kışın vazgeçilmez lezzeti kestanenin sofralara yolculuğu başladı

Denizli’nin Buldan ilçesinde bin bir zahmetle toplanan kestaneler, eğrelti otlarıyla örtülü kuyulardan çıkarılarak patoz işlemiyle dikenli kabuklarında ayrılmaya başladı. Geçen yıla oranla rekoltede düşüş olduğu gözlemlenen kestanenin kilo fiyatının ise 50 TL bandında olması bekleniyor.

Denizli’nin Buldan ilçesinde Ekim ayında günlük yevmiyesi 700 TL ile toplanan kestaneler, 1 ay boyunca kaldığı kuyudan çıkartıldı. Eğrelti otlarıyla örtülü kuyulardan çıkarılan kestaneler, yere serilerek patoz işlemi için hazırlandı. Traktöre takılı olan patoza 2 kişi ellerinde kürekle doldurma işlemini gerçekleştirirken, diğer yanda ise makinede ayrılan kestaneler boyutlarına göre ayrılıyor. Makineden ayrılan kestaneler çuvallara özenle doldurularak satışa hazır hale getiriliyor. Alandız Mahallesi Muhtarı Erol Salman, bu seneki verimin düşük olmasına rağmen kaliteli olduğunu ve yapılan işlemlerin ise zorlu olduğunu dile getirdi. Fiyatların ise bu sene 40 ile 50 TL bandında olmasını beklediklerini belirten Salman, kestanenin boyutuna göre talep gördüğünü söyledi.

Kışın vazgeçilmez lezzeti kestanenin sofralara yolculuğu başladı

“Kestaneler 1 ay kuyuda kaldı ve şuan çıkarma işlemlerini yapıyoruz”

Kestanelerin tezgahlara gelene kadar bir çok işlemden geçtiğini ifade eden Muhtar Salman, eskiden elle yapılan işlemin makine ile daha pratik olduğunu belirterek, “Ekim’in 10’u gibi toplamaya başladık ve 25’i gibi bitirdik. Kestaneler 1 ay kuyuda kaldı ve şuan çıkarma işlemlerini yapıyoruz. Önceden elle çıkartıyorduk, şimdi makine çıktı. Makinenin önünde veriyoruz kestaneleri, iki boyuttan küçük ve büyük olacak şekilde alıyoruz. Büyüğü ve küçüğü ayrı fiyatlara satıyoruz. Geçen yıla göre verim biraz daha düşük ama kalitesi güzel. Fiyatların ise 40 ile 50 TL arasında olmasını bekliyoruz” dedi.

Eren Elyesa Polat - İbrahim Acıkara
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.