GÜNDEM - 04 Ağustos 2021 Çarşamba 00:01

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Kıbrıs’tan bir ekip yarın söndürme çalışmaları için hareket edecek”

A
A
A
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Kıbrıs’tan bir ekip yarın söndürme çalışmaları için hareket edecek”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Barış ve Özgürlük Bayramı resepsiyonunda yaptığı açıklamada, “Türkiye’mizin acısı bizlerin acısıdır. Türkiye’nin yaşadığı bu yangın faciasındaki bu acıyı Kıbrıs Türk halkı da şu anda yaşamaktadır. Kıbrıs’tan da bir ekip yarın sabah söndürme çalışmaları için hareket edecek” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Kültür Derneği, her yıl 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatının yıl dönümünde düzenlediği Barış ve Özgürlük Bayramı resepsiyonunu bu yıl gecikmeli olarak bu akşam düzenlendi. Resepsiyona KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, komuta kademesinde çok sayıda temsilci ve Kıbrıs gazileri katıldı. Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gündeme ilişkin önemli mesajlar verdi.

“Türkiye’de yavaş yavaş Kıbrıs’tan çekilecek. Kimin gönlü buna razı olabilir“

Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonunda konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Federasyon masallarında karşı tarafın niyetine baktığımızda, bir kere ortaklık cumhuriyeti dedikleri tek egemenlik Kıbrıs Türkler zaman içerisinde bir azınlığa indirilecektir. Aynı zamanda işledikleri hukuksuzlukla, yani Kıbrıs Cumhuriyetini tamamıyla Avrupa Birliğine almaları, Türkiye’yi Avrupa Birliğinin dışında ve ne diyorlar 5-10 sene bu garanti anlaşmaları gözden geçirilecek. Türkiye de yavaş yavaş Kıbrıs’tan çekilecek. Kimin gönlü buna razı olabilir. Yıllık, asırlık bir mücadele, bizim atalarımız, dedelerimiz, Kıbrıs’a salınan köklerimiz, Kıbrıs Türkler hiçbir zaman başkasının boyunduruğu altında orada yaşamamış, hep bağımsız, hep özgür olmuş. Yıllar sonra Avrupa Birliği oyunlarıyla bizi oraya alacaklar. Türkiye Avrupa Birliği’nin dışında. Türkiye ordusuyla, askeriyle, her türlü varlığıyla Kıbrıs’tan çekilecek ve doğu Akdeniz’i bunlara teslim edecek. Öyle yağma yok arkadaşlar, böyle bir şey olamaz, müsaade etmeyiz” dedi.

“Maraş’ın açılımı şimdiden turizm, ekonomiye katkısı başlamıştır”

Maraş açılımının tarihi bir adım olduğunu belirten Tatar, “Maraş açılımını gerçekleştirdik, bu tarihi bir adımdır. Ama netice itibariyle 47 yıldır Maraş, Osmanlı zamanında bütün mülk sahipleri vakıflarındır. Ama maalesef İngilizler döneminde düzenlemeler yapılmış, peşkeşler çekilmiş, mallar mülkler dağıtılmış. Şu anda da bu açılım uluslararası hukuka uygun olmak şartıyla gelen gelecek mallarını alacak, ama Maraş yerleşime açılacaktır. Nerede Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde, benim için önemli olan odur. Şimdiden ekonomimize, turizme büyük katkısı olmaya başlamıştır bile. Tabii ki Rumlar ayağa kalktı, çünkü çok büyük rahatsızlık geçiriyorlar. Kendi içinde çok büyük sıkıntı yaşadılar. Yeni bir dönem başlamıştır. İki devletlilik Maraş açılışım, Türkiye’nin desteğiyle haysiyetli onurlu, ulusal çıkarlarımıza yakışır bir şekilde böyle bir siyasetin geliştirilmesinde Cumhurbaşkanı olarak bunları dünyaya haykırabilmek benim için bir gururdur, benim için iftihar kaynağıdır” şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti’yle aramızdaki bağların koparılmasına asla müsaade etmeyiz”

Kıbrıs’ta tarihi ve önemli bir noktada olduklarını belirten Tatar, “Gelinen aşamada Kıbrıs’ta tarihi ve önemli bir noktadayız. 20 Temmuz sabahı sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle Kıbrıs’ta yaptığımız o coşkulu törende bunları teyit ettik. Artık yeni bir dönem başlamıştır. İki devletlilik. İnşallah bu yeni siyaset kökleşecek, yerleşecek ve Kıbrıs milli davamızın selamete ulaşmasında bu önemli tarihi nokta bizleri o noktaya ulaştıracaktır. Çünkü netice itibariyle 60 yıldır iki ayrı devlet vardır. Kıbrıslı Türkler kendilerini kendi devletleriyle yönetmişlerdir. Bundan sonra Kıbrıs Türkünün 1974 öncesine gidişi yok, buna asla müsaade etmeyiz. Türkiye Cumhuriyeti’yle aramızdaki bağların koparılmasına asla müsaade etmeyiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilelebet yaşaması, Kıbrıs Türk halkının kabul görmesi ve doğu Akdeniz’de büyük ulusun neferleri olarak geleceği umutla bakabilmek bizlerin en büyük erdemidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs’tan söndürme çalışmaları için bir ekip sabah buraya hareket edecek”

Orman yangınlarıyla ilgili konuşan Tatar, “Orman yangını ve sellerde hayatını kaybedenlere bir kez daha rahmet diliyorum. Türkiye’mizin acısı bizlerin acısıdır. Türkiye’nin yaşadığı bu yangın faciasındaki bu acıyı Kıbrıs Türk halkı da şu anda yaşamaktadır. Şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına hepinize geçmiş olsun diyorum. Yarın da Antalya’ya gideceğim orada, bir takım temaslarım olacak. Kıbrıs’tan da bir ekip yarın sabah söndürme çalışmaları için hareket edecek. Acılarımız kısa zamanda söndürüp acılarımızı ve yaralarımızı sarmaya devam ederiz” dedi.

Furkan Tan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Unutulmaya yüz tutmuş gomalak ustalığını 43 yıldır İstanbul’da yapıyor Birçok insanın ismini dahi bilmediği unutulmaya yüz tutmuş Gomalak ustalığını 43 yıldır yapan Ayhan Kaymak, “bir yer açıp insanlara gomalak öğretmek bundan sonraki amacım bu olacak. İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” dedi. Teknolojiye yenilen mesleklerin başında Gomalak Ustalığının gelmesi ile biliniyor. Antik ürünlere olan rağbetin ve o ürünleri yenileme yöntemlerinin değişmesi ile bazılarının ismini dahi duymadığı kaybolmaya yüz tutmuş Gomalak Ustalığının son temsilcilerinden Ayhan Kaymak 43 yıldır bu işi yapıyor. Ayasofya Kebir Cami’nin türbe kısmındaki kapıların cila işlemlerini yapan usta bundan sonra mesleğini gençlere öğreteceği bir atölye kurmak istiyor. Afrika’da bir böceğin dışkısı ile bazı kimyasalların karışımı sonucu elde edilen gomalak, alkol ve bazen boya ile uygulanıyor. Ahşaptan üretilen malzemeler ile ortaya çıkan eşyalar. İlk önce eski kaplamalarından arındırılıyor. Daha sonra zımparalanıp gomalak özenle ahşap yüzeye uygulanıyor. Zahmetli ve bir o kadar uğraştıran mesleğin yapanların sayısı her geçen gün azalıyor. 43 yıllık gomalak ustası Ayhan Kaymak İstanbul’da mesleğin son temsilcilerinden. “Gerçekte bu işi bilen çok fazla kişi yok” 43 yıldır Gomalak ustası Ayhan kaymak , “1965 Erzincan’da doğdum. 1981 yılında Kule dibinde bitpazarında gomalak işine başladık. Bizim işimiz genelde eski ürünler ile uğraşmak. Eski mobilyaları alıyoruz tamirini cilasına bakımını yapıyoruz. Yenileyerek tekrar müşteriye teslim ediyoruz. Gomalak şöyle üretiliyor, Afrika tarafında bir böceği dışkısı ile birleşip içerisine bazı maddeler katıp yapılan bir ciladır. Eski usul bir cila yöntemidir. Gomalak ahşabın tamamen orijinalini gösterir renksiz bir ciladır. İstediğimiz zaman renkleri biz katıyoruz. Gerçekte bu işi bilen çok fazla kişi yoktur. Bizim ustalarımız vefat etti bir tek bizim yaşıtlarımız kaldı. Bu işi seversen güzel yaparsın. Ben bu mesleği çok insanlara tanıttım” dedi. “İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” Birçok önemli tarihi yapıda çalıştığını belirten kaymak, “20 sene evvel Ayasofya Caminin türbe kısmındaki bütün kapılarını ben yenilemiştim. Abdülhamit Han’ın türbesini kapılarını da ben yaptım. Yurt dışına çok fazla eşya yapıp gönderiyorum. Abdülhamit Han türbesi yaparken benim ecdadım burayı yapmış ben bunla ayakta dursun duyguları ile yaptım ve hiçbir detaydan çekinmedim araştırdım nasıl daha iyi yapabilirim. Tatile gittiğim zaman bile ben ilk önce gidip eski eşyalara bakıyorum eski ustaların yaptığı malzemelere bakıyorum. Ama gençlere bunu anlatamadık. Kafamda başka bir proje var bir yer açıp insanlara gomalak öğretmek bundan sonraki amacım bu olacak. İnsanlara bu mesleği öğreteceğim” diye sözlerini tamamladı.
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: “Kayseri, Türkiye’nin yeni merkezi olacak” Kocasinan Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Ahmet Çolakbayrakdar’ın vizyon projelerinden biri olan ve Kayseri’nin denizi olarak adlandırılan Yamula Barajına kazandırdığı kano ve yelken tesisinde geri sayım başladı. Anadolu’nun ortasında bir şehirden su sporlarının her çeşidinin yapılacağı muhteşem bir merkez yaptıklarını belirten Başkan Çolakbayrakdar, Kayseri, tesis sayesinde su sporlarının merkezi olacağını söyledi. Doğa yürüyüşü, tekne turu, bungalov evler ve piknik alanlarıyla vatandaşların akınına uğrayan Kuşçu Marina, yapılan hizmetlerle turizmin cennetlerinden biri olmaya emin adımlarla ilerliyor. Son olarak Yamula Barajına kano ve yelken sporları için tesis kazandıran Başkan Çolakbayrakdar, yapılan yatırımlar sayesinde Kayserililerin eşsiz manzarayı keyifle seyrettiği Kuşçu’ya ayrı bir güzellik kattıklarını vurguladı. “Ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacağız” Ulusal ve uluslararası dev organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Öncelikle Yamula Barajı’nın bugünlere gelmesinde emekleri olan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle rutin belediye hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışına yenilikler kazandırıyoruz. Vatandaşlarımızı günün yorgunluğundan kurtarabilmek için sosyal mekanlar yapıyoruz. Bunlardan birisi ise Kuşçu Bölgesidir. Maviyle yeşilin bir arada olduğu Kuşçu’nun şehrin sosyal yaşantısını renklendirmesini ve hobi mekanı olmasını sağlamak için yoğun gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede Kuşçu’ya, Tatil köyü kurduk ve piknik alanları gibi değişik sosyal mekanlar ve imkanlar oluşturduk. Vatandaşlar, burada teknede gezinti yapıp, havuzda yüzüp, daha sonra seyir terasında eşsiz manzara eşliğinde yemek yeme imkanı bulabiliyor. Motor tutkunları, bisiklet severler ve olta balıkçıları için özel çalışmalar yapıyoruz. Son olarak Kuşçu bölgesinde yaptığımız su sporları merkezimizin açılışına geri sayım başladı. Yamula Barajı’mızın hemen yanı başında bulunan tesisle gençlerimizin ve su sporlara ilgi duyan vatandaşlarımızın yelken, kano ve kürek gibi sporlarla buluşturacağız. Kayseri’de ilk defa yapılan Türkiye Su Jeti ve Flyboard Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştık ve yine ulusal ve uluslararası dev organizasyonlara ev sahipliği yapacağız. Bundan sonra böyle bir merkezle çok fazla organizasyonu Kuşçu’da yapmış olacağız” ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar, su sporları merkeziyle Türkiye’ye şampiyon sporcular yetiştireceklerini sözlerine ekledi.