EKONOMİ - 26 Mart 2020 Perşembe 12:25

'Korona salgını Türkiye’nin mobilya ihracatına 1 milyar dolarlık katkı sağlayabilir'

A
A
A
'Korona salgını Türkiye’nin mobilya ihracatına 1 milyar dolarlık katkı sağlayabilir'

Koronavirüs dünya genelinde Çin ve İtalya başta olmak üzere mobilya devlerinin üretim faaliyetlerini yavaşlattı. Küresel taleplerin son yıllarda hızla yükselen Türk mobilya sektörüne kayarak 1 milyar dolarlık ek ihracat geliri oluşturması bekleniyor.

Koronavirüs salgını, özellikle ortaya çıktığı Çin başta olmak üzere dünyanın en büyük mobilya üreticileri arasında yer alan İtalya, Almanya ve ABD’nin üretimlerini büyük ölçüde yavaşlattı. İş gücü maliyetinden tasarruf etmek amacıyla üretim tesislerini Çin’de bulunduran pek çok mobilya üreticisinin üretimleri de aksadı. Ülkelerde salgına karşı alınan karantina ve faaliyet durdurma önlemlerinin küresel ekonomide meydana getirdiği daralma eğilimi, özellikle mobilya ticaretinde rotanın Asya dışına çevrilmesine neden oldu. Bu tablo karşısında Türkiye, dünya mobilya sektörünün yöneldiği ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Üretim merkezleri Asya’dan yakın doğuya kayıyor
Özellikle ucuz iş gücü için üretim faaliyetlerini Çin’de gerçekleştiren mobilya üreticilerinin büyük bir kayıpla karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, "Korona salgının Çin’de başlamasının ardından üretim tesisleri orada olan mobilya üreticileri gerek hammadde temini gerekse üretim açısından durma noktasına geldi. Bu tablo, dünyanın mobilya devleri olarak sayılan Çin, İtalya, Almanya ve ABD’deki üreticilerin, üretim merkezlerini yakın doğuya taşımasına yönelik hareketlenmelere neden olacaktır. Meydana gelecek bu yeniden yapılanma karşısında mobilya sektöründeki kalite standartlarını dünyaya kanıtlamış bir ülke olarak Türkiye, dünya devlerinin yeni hedefi olmaya en kuvvetli aday." şeklinde konuştu.

"Salgın Türkiye’nin mobilya ihracatına 1 milyar dolarlık katkı sağlayabilir"
Mobilya ithal eden pek çok Avrupa ülkesinin yanı sıra Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin de Türkiye’ye yöneleceğini belirten Murat Erat, mobilya sektöründe yeni bir dönemin başlayacağını vurgulayarak gerekli hazırlıkların yapılması için çağrıda bulundu.

Erat, "Türkiye’nin mobilya sektörü olarak son bir yılda ihracatta yüzde 14’lik büyüme kaydetmiş ve toplam ihracatımızı 2019 yılında 2.9 milyar dolara ulaştırmıştık. Şu anki tabloda hem Avrupa’nın hem de Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin başlıca ithalat hedefi olarak öne çıkıyoruz. Bu doğrultuda beklentimiz, küresel talebin Türkiye’ye yönelişiyle oluşacak ek siparişlerin, sektörün ihracatına 1 milyar dolarlık katkı sağlaması. Böylece 2020 yılında 3 milyar doları aşmasını beklediğimiz mobilya ihracatının da 4 milyar doların üzerine çıkması hiç de zor değil. Türkiye mobilya sektörü olarak böyle bir ivmelenmeyi öngörüyorduk ancak elbette kürsel boyutta bir salgın vesileyle olmasını beklemiyorduk. Bu durum, ekonomik anlamda pek çok sektörü zorlayacakken mobilya sektörünün krizi fırsata çevirme potansiyeli, ülke ekonomimize katkı sağlayacak olması bakımından oldukça kıymetli." dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Koltuğa oturan depremzede öğrenci: "Binaların yüksek olmasını istemiyorum" Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu devralan depremzede öğrenci Eylül Nacar’ın, ‘Yaşadığımız çok büyük depremden biz çocuklar çok etkilendiğimiz için artık binaların yüksek olmasını istemiyoruz’ sözleri yürekleri ısıttı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını temsili olarak Cebelibereket Şehit Ahmet Yılmaz İlkokulu 1/A sınıfı öğrencisi Eylül Nacar’a bıraktı. Ziyarette İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Albak, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mulla Katık, Cebelibereket Şehit Ahmet Yılmaz İlkokulu Müdürü Dilşat Davarcı, Öğretmen Züleyha Çolak, Eylül’ün Annesi Selin Nacar ve Babası Mustafa Nacar yer aldı. Eylül Nacar, Vali Yılmaz’ın Osmaniye’de öncelikli hedefinin ne olduğu sorusu üzerine, “Binaların çok yüksek olmasını istemiyorum. Yaşadığımız çok büyük depremden biz çocuklar çok etkilendiğimiz için artık binaların yüksek olmasını istemiyoruz. Bir de binaların sağlam olmasını, daha çok yeşil alanın ve parkların olmasını istiyorum. Biz çocuklar bisiklet yolları istiyoruz. "dedi. Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet’i telefonla arayan Eylül, Başkan Çenet’e binaların yüksek olmaması, daha çok yeşil alan, park ve bisiklet yolları olması konusundaki taleplerini iletti. Eylül Nacar ziyaretin sonunda Vali olmanın kendisi için çok güzel bir duygu olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu söyledi.
Manisa Başkan Durbay: “Manisa’yı festivaller kenti yapacağız” Manisa 484. Uluslararası Mesir Macunu Festivali sergilerinin açılışında konuşan Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, "Manisa’mızı festivaller kenti yapmak için daha fazla çalışacağımızın sözünü veriyoruz" dedi. 484. Uluslararası Mesir Macunu Festivali etkinlikleri başladı. Festival kapsamında Fatih Sergi Salonu’nda festival sergilerinin açılışı yapıldı. Manisa Valisi Enver Ünlü, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ve protokol üyelerinin hazır bulunduğu açılışta konuşan Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Manisa’yı festivaller kenti yapmak için daha fazla çalışacaklarının sözünü verdi. Dünya üzerinde çocuklara armağan edilmiş ilk ve tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladıklarına değinen Başkan Durbay "Dünya’da çocuklara bayram armağan eden Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum" şeklinde konuştu. Aynı zamanda Manisa’nın en büyük festivali olan Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin bu yıl 484.’sünün kutlandığına değinen Başkan Durbay şöyle devam etti; "Manisa Valiliğimiz ve derneğimiz ile birlikte yeni seçilmiş belediye başkanları olarak festivalimizi organize ediyor olmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Kentimiz tarihe tanıklık etmiş kültürü ve sanatıyla eşsiz kentlerden bir tanesi. Manisa Mesir Macunu Festivali de dünyanın en eski festivallerinden biri. Bizler de Manisa’mızı bundan sonra daha kapsamlı daha coşkulu festivallere hazırlamak için sabırsızlanıyoruz. Bu işbirliğinde Valiliğimize ve derneğimize de teşekkür ediyor bundan sonra Manisa’yı festivaller kenti yapmak için hep beraber daha fazla çalışacağımızın sözünü veriyor, 484.’sünün kutladığımız Uluslararası Mesir Macunu Festivalinin hepimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum"