GÜNDEM - 24 Eylül 2020 Perşembe 10:05

Korona virüs salgını nedeniyle bir avucunda bir kasa portakala eşdeğer C vitamini olan kuşburnu ilgi görüyor

A
A
A
Korona virüs salgını nedeniyle bir avucunda bir kasa portakala eşdeğer C vitamini olan kuşburnu ilgi görüyor

Bayburt’ta dağlardan toplanan kuşburnunun hasat dönemi başladı. Korona virüs salgını nedeniyle bir avucunda bir kasa portakala eşdeğer C vitamini olan kuşburnu ilgi görüyor.

Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle vatandaşlar C vitamini deposu kuşburnu meyvesini toplamak için dağlara akın ediyor.

Kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu, Bayburt’ta vatandaşlar tarafından dağlardan toplanıyor. Kış mevsiminde tüketilen, ilin ekonomisine de katkı sağlayan kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili ve lezzetli olarak yerini alıyor.

Semt pazarlarında da kilosu 5 ila 10 TL arasında satılan kuşburnu bugünlerde yoğun ilgi görüyor.

Öznur Demir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Artan salgın hastalıklara karşı beslenme uzmanından uyarı Eskişehir’de Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya, son günlerde artan gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Son günlerde sayısı artan gribal enfeksiyonlar, uzun süren öksürükler ve halsizlikler vatandaşları olumsuz etkiliyor. Bu hastalıklar bazen bir ay boyunca sürüyor, hatta akciğer sorunlarına ya da kalıcı bir öksürüğe sebep olabiliyor. Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya, salgın hastalıkları atlatmanın en büyük zorluğu olarak COVID-19 pandemisinin etkilerini gösterirken, pandemi döneminde zayıflayan bağışıklık sisteminin her türlü virüs, bakteri, ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara daha fazla açık hale geldiğini ifade etti. Özkaya bu noktada, salgın hastalıklara karşı korunmak için temel faktörün güçlü bir bağışıklık sistemi olduğunun altını çizdi. "Proteinle zenginleşmiş bir menü, vücudunuzu hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getirecektir" Bağışıklığı desteklemenin en etkili yollarından birinin sağlıklı beslenme olduğunu dile getiren Özkaya, "Rafine şekerden, paketli gıdalardan ve işlenmiş ürünlerden uzak durarak vücudunuzun savunma mekanizmasını güçlendirebilirsiniz. Özellikle, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve mor meyveler bu dönemde bağışıklığı artıracak antioksidanlar bakımından zengindir. Her öğünde kaliteli protein almak da çok önemlidir. Yumurta, et, tavuk, balık veya baklagillerle zenginleşmiş bir menü, vücudunuzu hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getirecektir" dedi. Özkaya, bağışıklık sistemi için özellikle D vitamini, C vitamini ve çinko takviyelerinin büyük fayda sağladığını belirterek, bu vitaminler ve minerallerin, vücudun savunma kapasitesini artırarak hastalıklarla daha etkili mücadele etmesine yardımcı olduğunu söyledi. "Özellikle evde ilikli kemik suyu ekleyerek yapacağınız çorbalar bağışıklık sisteminizi güçlendirir" Hastalık döneminde vücudun özellikle beta glukan ihtiyacı olabileceğine dikkat çeken Özkaya, bu noktada tam tahıllı ekmek gibi besinleri tercih etmenin bağışıklık sistemini güçlendireceğini dile getirdi. Hastayken dışarıdan fastfood sipariş etmek yerine evde yemek pişirmenin vücut açısından çok daha sağlıklı olduğunu ifade eden Özkaya, "Hasta olduğunuzda sağlıklı ve besleyici yemeklerle vücudunuzu desteklemek çok önemlidir. Özellikle evde ilikli kemik suyu ekleyerek yapacağınız çorbalar bağışıklık sisteminizi güçlendirir" ifadelerini kullandı. Günlük sebze ve meyve tüketimini artırarak 5 porsiyonun altına düşmemenin önemini hatırlatan Özkaya; ıhlamur, ekinezya, papatya gibi bitkilerin, taze zencefil çayının ve sarı kuru dutun da bağışıklığı desteklediğini ve enfeksiyonlarla mücadelede etkin rol oynadığını aktardı. "Bu dönemde en büyük silahınız sağlıklı ve dengeli beslenmek" Son olarak soğuk havalar yüzünden egzersizlerin geri plana atılabildiğini belirten Özkaya, şunları söyledi: "Aşırıya kaçmadan yapılacak kısa yürüyüşlerin ve esneme hareketlerinin vücut bağışıklığını güçlendirebilir. Bağışıklığınızı desteklemek için doğru beslenmeye, sağlıklı alışkanlıklara ve bitkisel desteklere yönelmek, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın, bu dönemde en büyük silahınız sağlıklı ve dengeli beslenmek."
Antalya Büyükşehir personeline yangın eğitimi Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından Finike ve Döşemealtı Hizmet Birimleri ile Elmalı ATASEM kursiyerlerine yönelik ’Yangın eğitimi ve yangın söndürme tatbikatı’ eğitimi düzenlendi. Eğitimde yangınla mücadele, yangın anında neler yapılması gerektiği ve yangın söndürme cihazlarının kullanımı gibi konularda bilgiler verildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından Finike ve Döşemealtı Hizmet birimlerinde çalışan personel ile Elmalı ATASEM kursiyerlerine yönelik yangın eğitimi ve yangın söndürme tatbikatı düzenlendi. Yangında öncelikli olarak yapılacaklar ve alınması gereken tedbirlerin anlatıldığı eğitimde, teorik olarak verilen bilgiler yangın söndürme tatbikatıyla pratiğe taşındı. Uygulamalı eğitim Eğitimlerde, yangın anında alınması gereken önlemler ve doğru müdahale ve yangın söndürme cihazlarının kullanımı gibi gereken teknikler hakkında bilgi verdi. Teorik bilgilerin ardından düzenlenen tatbikatta katılımcılara, uygulamalı olarak yangına müdahale tekniklerini deneyimleme fırsatı buldu. İtfaiye Dairesi Başkanlığında görevli itfaiye erleri, Büyükşehir personeline yangın çıkma ihtimali durumunda nasıl müdahale edilmesi gerektiği yönünde uygulamalı olarak eğitim verdi. Kursiyerlere uygulamalı olarak yangına nasıl müdahale edileceği birebir olarak gösterildi. Yangında yapılacaklar anlatıldı Yangında öncelikli olarak yapılacaklar ve alınması gereken tedbirlerin anlatıldığı eğitimde, yangının nedenleri ve alınması gereken tedbirler de anlatıldı. Eğitimde, evde, iş yerinde ve arabalarda oluşabilecek yangın türlerini anlatan görevli itfaiye eri; ev kazaları ve önlemleri, gaz ve duman dolu ortamda hareket tarzı, yangın söndürme madde ve cihazlarının kullanımı ve yangında kurtarma faaliyetleri konularında bilgi verdi.