GÜNDEM - 25 Kasım 2020 Çarşamba 19:08

Kosova'da halk korona virüse aldırış etmeden sokakları doldurdu

A
A
A
Kosova'da halk korona virüse aldırış etmeden sokakları doldurdu

Kosova'da korona virüs salgınında artan vaka sayısına rağmen sokaklar ve meydanlar boş kalmadı. Risk oranlarına göre farklı renklerde sınıflandırılan kentlerde yerel saatle 18.00-05.00 veya 19.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağının uygulandığı ülkede vatandaşlar önlemleri yetersiz buldu.

Kosova'da korona virüs salgını ile mücadele kapsamında Kasım ayının ortasında ülke genelinde sokağa çıkma yasağının yeniden uygulanmasına rağmen vaka sayısında artış devam ediyor. Alınan önlemler kapsamında şehirler üç risk bölgesine ayrılmış, en düşük riske sahip şehirler yeşil, orta riske sahip olanlar turuncu ve yüksek riske sahip olan şehirler kırmızı bölge olarak belirlenirken, vaka sayısında henüz bir düşüş kaydedilmedi. Kosova’nın birçok kentinde yerel saat ile 18.00-05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen gündüz saatlerinde cadde ve meydanların dolu olduğu göze çarpıyor. Vatandaşların maskeleri doğru şekilde takmadığı, açık ve kapalı alanlarda fiziki mesafe kurallarına genellikler uymadığı görülüyor.

"En büyük sorun insanlarda"

Sokağa çıkma yasağının 19.00-05.00 saatleri arasında uygulandığı başkent Priştine'de işletme sahibi Cüneyt Ustaibo, korona virüs hasta sayısının günden güne arttığını ve genel olarak alınan tedbirlerin etkili olmadığını belirterek iş hayatının kötü bir şekilde vurulduğunu kaydetti. Ustaibo, “En büyük sorun insanlarda. İnsanların daha tedbirli olmaları lazım. İnsanlar daha tedbirli olsaydı bu duruma düşmezdik. Fakat görüyoruz ki en büyük sorun buradaki yaşayan insanlarda. Tedbirler alınıyor, 19.00’dan sonra sokağa çıkılmıyor, ama hafta sonu insanlar başka ülkelere gidiyor. Tedbirlerin bana göre hiçbir etkisi olmadı. Tedbirler başka şekilde olacaktı. Kontrollerin artırılması gerekli” ifadelerini kullandı.

Tedbirlere karşı çıkan bazı vatandaşlar ise cezai tedbirlerin sonuç vermeyeceğini düşünüyor. Priştineli Mustafa Lutolli Kosova’da salgının önlenmesine yönelik alınan tedbirleri, diğer ülkelerdeki tedbirlere kıyasla uygun olmadığını belirterek salgın ile mücadelede hükümetin bilinçlendirme çalışması alması gerektiğini ifade etti.

Güner Şaban ise tedbirlerin gerekli olduğunu, ancak alınan tedbirlerin olumlu sonuç verip vermeyeceğinin soru işareti olduğunu kaydetti. Tedbirlerin 2 hafta ya da 1 ay sonra sonuçlarının görüleceğine işaret eden Şaban, “Vaka sayısı günden güne artıyor, hastaneler dopdolu, bu tedbirlerin sertleştirilmesi belki de zorunlu olacak” diye konuştu.

Sahit Rama ise sokağa çıkma yasağının gereksiz olduğunu savunarak yasağının sürdüğü 19.00 ile 05.00 saatleri arasında dışarıda daha az sayıda sayıda kişi bulunduğunu, kalabalığın olduğu saatlerde ise serbest dolaşımın olmasıyla vaka sayısının düşmeyeceğini vurguladı.

Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nün verilerine göre son 24 saatte yapılan bin 651 testte 704 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 36 bin 253’e ulaştı. Son 24 saatte 9 kişinin hayatını kaybettiği ülkede toplam ölü sayısı ise 948’e yükseldi. Ülke genelinde toplam 22 bin 137 kişi virüsü yenerek iyileşti.

Kosova'da şu anada 13 bin 168 aktif vaka bulunuyor. Son 24 saatte en çok vaka tespit edilen il 271 vaka ile Priştine oldu.

Ercan Kasap
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Vali Tavlı: “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı, şehit ailelerinin ve gazilerin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak gördüklerini söyledi. Vali Orhan Tavlı ve Eşi Ayşe Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve protokol üyeleriyle birlikte 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda yapılan iftar programında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Şehitlik ve gazilik mertebeleri bizim inancımızda ve kültürümüzde çok önemli olduğu gibi aynı şekilde şehit yakını olmak da büyük bir gurur ve iftihar vesilesidir. Dolayısıyla bizler de şehitlerimizin emaneti olan siz kıymetli şehit ailelerimizin ve gazilerimizin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyor, sizleri kalbimizin en müstesna köşesinde misafir etmeyi şeref biliyoruz. Şehitlerimize ve gazilerimize olan şükran borcumuzu ödemenin en güzel yolunun buradan geçtiğine inanıyor ve bunun için gayret gösteriyoruz” dedi. “Sizlere ve milletimizin huzuru, devletimizin bekası, geleceğimizin güvencesi için vazife yürüten kahraman askerlerimize ve tüm güvenlik güçlerimize de şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye Vali Tavlı, konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Rabbim tüm kahramanlarımızı korusun, ayaklarına taş değiştirmesin. Sizlere sağlıklı, huzurlu ve hayırlı uzun ömürler versin. Çanakkale’de, Kıbrıs’ta, Kore’de, 15 Temmuz gecesinde ve vatan toprağımızın her karışında, bayrağımıza, vatanımıza, aziz milletimize ve kutsal değerlerimize sahip çıkan isimsiz kahramanları ve kahramanlık destanı yazarken hiç düşünmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, aziz vatan evlatlarını rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle vatanımız, bayrağımız ve ezanımız için can veren Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş Gazilerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyor, hayatta olan Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim şehitlerimizin ruhunu şad, mekânlarını cennet, makamlarını âli eylesin."